Hamilelikte Ayaklar Neden Şişer, Hamilelikte Ayak Şişliği Nasıl Geçer?

Anne adaylarının hamilelik döneminde en çok karşılaştıkları durumların başında ayak şişkinlikleri geliyor. Peki hamilelikte ayaklar neden şişer? Hamilelikte ayak şişliği nasıl geçer? Hamilelikte ayak şişliğine ne iyi gelir? İşte merak edilenler…

15.08.2019-14:10 - (Son Güncelleme: 14.08.2021-17:19)

Hamilelik döneminde çok sık rastlanılan ödem, anne adaylarının en merak ettiği konulardan biri. Bizde sık aratılan hamilelikte ayaklar neden şişer? Hamilelikte ayak şişliği nasıl geçer? Hamilelikte ayak şişliğine ne iyi gelir? Soruları sizin için haberimizde bir araya getirdik. 

HAMİLELİKTE AYAK ŞİŞMESİ NEDEN OLUR?

Ödem olarak ifade edilen ayakların şişmesi meselesi hamilelikte oldukça zordur. Ancak uzmanlar nasıl geçirileceğini yollarını anlatıyorlar.

Şişlik ya da ödem, beden dokularında toplanan sıvı çokluğudur. Gebelik süresince ayak ve ayak bileklerindeki bu şişlikler bir dereceye dek normal kabul edilebilir. Çünkü bu aşamada beden sıvıyı tutar ve tutulan fazla sıvı dokularda toplanır. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, ödemin oluşma sebepleri ve başa çıkma yöntemlerini hakkında şu bilgileri açıkladı: "Aynı zamanda büyüyen, gelişen rahim, pelvis bölgesindeki toplardamarlara ve bedenin alt bölümünün kirli kanını biriktirip kalbe ulaştıran büyük toplardamara da baskı yapar. Bu şekilde kanın alt bölgelerden dönüşünün yavaşlaması ve kanın göllenmesi neticesi sıvı dokular arasına sızar. Bu sebeple gebeliğin son 3 ayında daha rahat ödem oluşur. Ayrıca şişlik derecesi yaz aylarında ve günün bitminde en fazla duruma gelir. Doğumun ardından lohusalık aşamasında aşırı terleme ve sık idrara çıkma sebebiyle bu ödemler hızla yok olur. "

GEBELİKTE AYAK ŞİŞLİĞİ NASIL GEÇER?

Otururken ve ayakta dururken kısa molalar yapın, hareketli olun. Rahat ayakkabılar tercih edin. Ayak bileklerinizi ve bacaklarınızı sıkan çoraplardan uzak durun. Bilinenin aksine bol su içmek, sıvı tutulmasını düşürür. Günde 8-10 bardak su için. Yeterli sıvı alıyorsanız idrar renginden fark edersiniz. Özellikle yürüyüş ve yüzme yararlı olacaktır. Aşırı tuz kullanmayın.

HAMİLELİKTE AYAK ŞİMESİ NE ZAMAN OLUR?

Gebelik döneminde şişkinlik, hamileliğin ilk üç ayında yani 20 ile 25. Haftalıkta görülmeye başlar. 

Yer çekimi etkisi ile genellikle günün geç saatlerinde ve uzun süre ayakta kalındığında belirginleşir. Sıcak havalar ödem oluşumu arttırabilir. Bunun haricinde annenin beslenme ve hareket düzeni de ödeme neden olabilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal