LYM (Lenfosit) Nedir? LYM Yüksekliği ve Düşüklüğü

Lym, bir çeşit akyuvar hücresi olan lökosit türünden beyaz kan hücresidir. Bağışıklık sisteminin birer parçasıdırlar ve hastalıklara karşı savunma oluşturmak adına üretilirler. Büyük granüler lenfositler ve küçük lenfositler olarak iki çeşittir.İşte Lenfosit düşüklüğü ve yükseliği hakkında merak edilenler...

14.06.2018-12:40 - (Son Güncelleme: 14.06.2018-12:23) LYM (Lenfosit) Nedir? LYM Yüksekliği ve Düşüklüğü

Lym, bir çeşit akyuvar hücresi olan lökosit türünden beyaz kan hücresidir. Bağışıklık sisteminin birer parçasıdırlar ve hastalıklara karşı savunma oluşturmak adına üretilirler. Büyük granüler lenfositler ve küçük lenfositler olarak iki çeşittir.İşte Lenfosit düşüklüğü ve yükseliği hakkında merak edilenler...

 Bakteri, virüs, mantar ve parazit kaynaklı hastalıklara karşı metabolizmayı savunurlar. Lenfosit hücreleri, kemik iliğinde, dalakta ve lenf bezlerinde üretilirler. Hemositoblast (kök hücreler)’den ürerler.

Lenfosit hücreleri, hem kan dolaşımında hemde lenfotik sistemde bulunurlar. Lenfositler, tüm akyuvarların yaklaşık– 40’ını oluşturur. Kan dolaşımındaki normal sayıları ortalama 1000 – 4800 µl civarıdır. Lenfositlerin tam sayısı, yapılacak hemogram (kan sayımı) testi işle belirlenir. Lenfositlerin iki türü vardır; B ve T hücreleri. B (Bond Marrow Dependent – Kemik iliği kaynaklı) tipi lenfosit hücreleri, savunma sistemi için hastalıklara karşı antikor üretirler.

LYM NEDİR? 

T (Thymus Dependent – Timus kaynaklı) hücreleri ise, virütik nedenli hastalıklar yada tümör – kist gibi hücre bozunumları durumunda, hasarlı ve değişime uğramış hücrelerin yok edilmesini sağlar. T tipi lenfosit hücreleri, tüm lenfosit hücrelerinin %80’ini oluşturur. Lenfosit hücreleri bağışıklık sisteminin önemli birer parçasını oluştururlar. Kan tahlillerinde %LY veya %LYM şeklinde sembolize edilirler. Lenfositler iri çekirdekli, küçük hücrelerdir. Büyüklükleri, RCB (Alyuvar) hücrelerinden daha fazla olmasına rağmen, küçük kan hücrelerinden biri olarak kabul edilirler.

LYM YÜKSEKLİĞİ 

Lenfosit hücreleri, bazı durumlarda yükselir. Bu durum genellikle, metabolizmanın bir hastalığa karşı bağışıklık sistemini uyardığı ve lenfosit sayısının arttığı anlamına gelir. Mikrolitrede 3000^den fazla lenfosit sayısı lenfosit yüksekliği olarak değerlendirilir. Lenfosit yüksekliğine neden olan hastalıklar;

Su çiçeği

Grip hastalığı

 

Tüberküloz

Kabakulak hastalığı

Rubella Sendromu (Virüs kaynaklı enfeksiyon hastalığı)

Sitomegalovirüs herpes enfeksiyonu (Uçuk)

Bruselloz (hayvansal kaynaklı enfeksiyon)

Herpes Simpleks (Grip benzeri belirtiler gösteren enfeksiyon)

Bazı ilaçların yan etkileri

Mononükleoz (Tükürük ve salya yoluyla bulaşan, sıvı alımı ve dinlenme ile tedavi olan, dalak büyümesine neden olabilecek ciddi komplikasyonları bulunan hastalık

Toksoplazma (Sürüngen ve Kuş enfeksiyonu. İnsanlarda da görülebilir.)

Hepatit (Sarılık)

Kan nakli sonrası

Crohn sendromu (Sindirim sistemi iltihabına neden olan, otoimmun hastalığı. Gıda terapisi ve antibiyotik kullanımıyla tedavi edilir.)

AIDS (HIV virüsünün neden olduğu bağışıklık sistemi hastalığı. Yüksek bulaşıcışlık derecesine sahip bir hastalıktır.)

Otoimmun hastalıkları

Kan hücresi iltihabı

Lenfosit yüksekliği, mikrolitrede 3000’den fazla lenfosit sayısı görülmesiyle teşhis edilir.

LYM DÜŞÜKLÜĞÜ

Lenfosit düşüklüğü, bağışıklık sistemi yeteri miktarda lenfosit hücresi üretemediğinde görülür. Yetişkin ve çocuklarda, lenfosit seviyeleri farklıdır ve lenfosit düşüklüğü teşhisi konmadan önce bu farklılık dikkate alınmalıdır. Yetişkinlerde lenfosit, mikrolitrede 1000 hücrenin altına düştüğünde, çocuklarda ise 3000 hücrenin altında olduğunda lenfosit düşüklüğünden söz etmek mümkün olur. Lenfosit düşüklüğüne neden olan hastalıklar;

Bulaşıcı hastalıklar (Grip ve hepatit gibi)

Otoimmun hastalıkları (Bağışıklık sistemi bozuklukları)

Stereoid tedavisi ( Gluko ve Kortikosteroidler )

Radyoterapi / Gamma Knife (Beyin tümörlerinin tedavisi için kullanılan kesiksiz cerrahi olarak adlandırılan ışın tedavisi)

KAN HASTALIKLARI

Di George Anomalisi (Genetik bir pediatri (çocuk) hastalığıdır. Timus bezinde gelişme bozukluğu neticesinde gelişen bağışıklık sistemi bozukluğu. T tipi lenfosit hücreleri Timus bezi tarafından üretilir.)

Wiskott – Aldrich Sendromu ( Sürekli tekrarlayan enfeksiyon hastalıkları ile gelişen otoimmun rahatsızlık )

Ataksi – Telenjiektazi (Sinirsel ve immun sistemi etkileyen, ender görülen kalıtsal çocuk hastalığı)

Bağışıklık sistemi yetersizliği

Lenfosit düşüklüğü, kendini Öksürük, ateş ve burun akıntısı ile karakterize olan solunum yolu hastalıkları, bademciklerde küçülme, eklemlerde ağrı, şişme ve romatoid artrit hastalığı ve bağışıklık sistemi bozuklukları ile gösterir.

Lenfosit yüksekliği / düşüklüğü tedavisi, neden olan rahatsızlığın teşhis ve tedavi edilmesiyle ve lenfositin normal seviyelere çekilmesiyle gerçekleştirilir.

  Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal