Kemoterapi Alan Kişiler Nasıl Beslenmeli?

Kanser tedavisi süreci içinde doğru ve yeterli beslenmek oldukça önemli. Çünkü bu süreçte bilinçli beslenmek hücre ile kasları güçlendiriyor, bağışıklık sisteminin onarılmasına yardımcı oluyor, bu da daha kısa sürede kişinin iyileşmesine yardımda bulunuyor. Peki kemoterapi alan kişiler nasıl beslenmelidir?

08.01.2020-15:07 - (Son Güncelleme: 08.01.2020-14:58)

Kemoterapi sürecinde enerjileri düşen ve iştahı kesilen hastalar doğru bir beslenme planlaması ile zinde kalabiliyor. Hastalığın seyrine olumlu yönde etki edecek beslenme şekli nasıl olmalıdır? Kemoterapi alan hastalar nasıl beslenmelidir? İşte detaylar…

KEMOTERAPİ ALAN KİŞİLER NASIL BESLENMELİ?

Kemoterapi alan kişilerin süt, taze sıkılmış ya da hazır meyve suyu tüketmesinin herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak greyfurt bunun dışında tutulur. Çünkü içeriğindeki maddeler, karaciğer enzimleri ile etkinleşerek kemoterapinin etkisini azaltabilir. Yoğurt ve reçel de tüketilmesi önerilen yiyecekler arasındadır. Açık havada kurutulduğu için mikroba açık olan kuru kayısı, üzüm ve incirden ise uzak durulmalı. Mısır gevreği, müsli gibi yiyeceklerin soğuk sütle karıştırılıp yenmesi kemoterapinin neden olduğu bulantının bastırılmasın yardımcı olur. Bulantıya iyi gelen diğer yiyecekler de, tuzlu leblebi ve fıstık. Dondurma da ağız içindeki kanlanmayı azalttığı için kemoterapi ilacının ağıza daha az ulaşmasını sağlar; böylece ağızda daha az yara oluşur. Hastaların yemeklerinde kızartma yerine haşlama ya da fırında pişmiş yemekleri tercih etmesi; sıvı tüketimini artırmak için de ılık çay içmesi önerilir. Kemoterapi sırasında iştahsızlıktan şikâyet eden hastaların ise bu durumun kilo kaybına yol açmaması için azar azar ve sık sık yemeleri gerekir. Öğün atlamaması gereken bu kişilerin, ara öğünlerde yüksek protein içeren puding yemeleri önerilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal