İlaçlara Bağışıklı Sivrisinek Türü Ortaya Çıktı!

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte ortaya çıkan sivrisineklerin belediyenin ilaçlamalarına karşı direnç kazandıkları yönünde çıkan haberler doğrultusunda İstanbul'da ilaçlama yapan belediye yetkilileri, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Konuya ilişkin detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz.

09.07.2020-14:35 - (Son Güncelleme: 09.07.2020-16:19) İlaçlara Bağışıklı Sivrisinek Türü Ortaya Çıktı!

Haber365 Özel | Edanur Tekin

İstanbul’da ilaçlama yapan belediye yetkilileri, sivrisineklerin ilaçlara karşı direnç kazandıkları hususunda ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını ve söz konusu olan sivrisineklerin tür bazında değişiklik gösterdiğini belirterek, ‘Culex ve Anofel cinsi sivrisineklere ek olarak Aedes cinsi sivrisinekler bölgemizde hızla yayılmaktadır. Aedes cinsi sivrisinekler Culex ve Anofel cinsi sivrisineklerden farklı olarak gündüz de aktiftirler. Güney Asya'ya özgü bir tür olan Aedes cinsi sivrisinekler siyah üzerine beyaz noktaları olan halk arasında kaplan sivrisineği, zebra sivrisineği olarak tabir edilen türdür’ dedi.

Bu tür sivrisineklerle mücadele etmek için gece yapılan ilaçlamaların etkisiz olduğunu belirten yetkililer, ‘Bu nedenle sineklerin ilaçlara direnç kazandığı yönünde haberler ortaya atıldı. Aslında Culex ve Anofel türü gece ilaçlamasından etkilenirken Aedes cinsi etkilenmez. Bunun sebebi, Aedes cinsi genelde su birikintisi bulunan yerlerin yakınında ve nemli bölgeleri tercih ederler. Diğer türlere göre çok daha küçüktür ve uçarken ses çıkarmazlar. Kan emme davranışları ise agresiftir. Diğer türler tek seferde kan emerken bu tür 10-15 seferde kan emerler ve birçok ısırığa neden olurlar. Aedes cinsi uçuş mesafesi kısa olduğu için eğer bahçenizde su birikintisi bulunuyorsa sorununuz devam edecektir. Çünkü sivrisinekler sadece durgun sularda ürerler’ şeklinde konuştu.

SİVRİSİNEKLERDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Sivrisineklerden korunmak için vatandaşların alması gereken önlemlerden de bahseden yetkililer, ‘Öncelikle çevremizde bulunan durgun su kaynaklarını ortadan kaldırmak gerekir. Daha sonra da sineklik gibi mekanik önlemler alınmalı. Sivrisinek kovucu sprey ve cibinlik kullanılarak, açık renkli giysiler tercih edilmeli. Fesleğen, nane, reyhan, karanfil ve lavanta bitkilerini evinizde, işyerlerinizde bulundurarak sivrisinekleri uzak tutabilirsiniz.  Çünkü bu bitkiler sivrisinekleri uzaklaştırmaya yardımcı olan kokulara sahiptir’ dedi.

Aynı zamanda lavanta, portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeği, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soğan, sirke, biberiye gibi bitkilerinde kullanılabileceğini belirttiler.

SİVRİSİNEKLER CORONAVİRÜS BULAŞTIRIR MI?

Coronavirüsün sivrisinekler veya diğer haşereler aracılığıyla insandan insana bulaşabileceği yönünde herhangi bir veri bulunmadığını belirten Dünya Sağlık Örgütü, ‘Covid-19 bir solunum yolu virüsüdür. İnsanların öksürmesi veya hapşırmasıyla bulaşabilir. Ya da bir yüzeyin üzerinde insanların ellerine bulaştıktan sonra, o elin ağız ya da buruna götürülmesi yoluyla bulaşabilir’ açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal