HIV Virüsü Nedir? HIV Virüsü Nasıl Bulaşır?

HIV virüsü nedir? Son zamanlarda en çok aranan hastalıklardan olan HIV virüsü kişiden kişiye nasıl nasıl bulaşır? HIV virüsünü taşıyan kişi kan yoluyla bir başkasına bu virüsü bulaştırabilir mi? İşte HIV virüsü hakkında merak ettikleriniz.

07.08.2019-11:01 - (Son Güncelleme: 07.08.2019-11:38) HIV Virüsü Nedir? HIV Virüsü Nasıl Bulaşır?

İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü ya da daha sık bilinen adıyla HIV, bağışıklık sistem hücrelerini hedef alarak enfeksiyon meydana getiren ve enfeksiyonun ilerlemesi halinde Edinilmiş İmmün Yetmezlik Sendromuna (AIDS) sebep olabilen bir virüstür.

HIV NEDİR?

HIV; cinsel yolla, kan ve kan ürünleriyle ya da anneden bebeğe bulaşabilen bir hastalıktır. HIV, enfeksiyonlara karşı savaş veren bağışıklık sistemi hücrelerine saldırıda bulunur. Bu hücrelerin kaybı vücudun enfeksiyonlara ve belirli kanser türlerine karşı savunmasız durumda kalmasına neden olur. HIV enfeksiyonu öncesi kendiliğinden iyileşme gösteren veya tedavisi olan hastalıklar, savunma gücü yetersiz kaldığından tedavi edilemez hale gelebilmektedir.

HIV POZİTİF NE ANLAMA GELİR? 

Özel test yöntemleriyle yapılan değerlendirme neticelerine göre kişinin HIV ile enfekte olduğu manasına gelir. Tedavi edilmediği durumlarda, HIV bağışıklık sistemini tamamıyla yok edebilir ve enfeksiyon AIDS safhasına geçebilir.

Tedavi edilmediği durumlarda HIV, genellikle 10 yıl ya da daha uzun bir süre ardındn AIDS’e ilerlemektedir. Bu süre bazı bireylerde daha kısa sürebilir.

HIV NASIL BULAŞIR?

HIV, HIV ile enfekte olmuş bir kişinin vücut sıvılarına temas edilmesi ile bulaşır. Virüs, enfeksiyonun her safhasında hatta enfekte olmuş; ama hiçbir şikayeti olmayan kişilerden de bulaşabilmektedir.

  • Kan
  • Semen (meni, ersuyu)
  • Pre-seminal sıvılar (meni gelmeden önceki berrak sıvı)
  • Vajinal sıvılar
  • Makat sıvıları
  • Anne sütü
  • HIV’in hamilelik sürecinde, doğum esnasında ya da emzirme döneminde kan ve diğer sıvılar yoluyla anneden-bebeğe geçişi virüsün bulaşma yollarındandır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal