Karaciğer Yağlanması Neden Olur, Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer hastalıklarının başında gelen karaciğer yağlanması oldukça önemli bir durum. Peki karaciğer yağlanması neden olur? Karaciğer yağlanması nasıl geçer? Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?

07.08.2019-10:30 - (Son Güncelleme: 15.07.2021-19:51)

Şimdilerde en çok karşılaşılan rahatsızlıkların başında gelen karaciğer yağlanması hakkında en çok merak edilen; karaciğer yağlanması neden olur? Karaciğer yağlanması nasıl geçer? Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir? Karaciğer yağlanması belirtileri? Karaciğer yağlanmasında nasıl beslenilmeli? Karaciğer yağlanması için diyet gibi başlıkları sizler için araştırdık. İşte detaylar…

KARACİĞER NEDEN YAĞLANIR?

Karaciğer bedendeki yağları temizleyerek vücuttan atar. Ancak enzim dengesi bozulunca topladığı yağları bedenden atamaz ve yağlanma meydana gelir. Beslenme biçiminden kötü hayat alışkanlıklarına kadar her halin yanı sıra bazı kronik ilaçların yan etkileri de bu hastalığın oluşmasını sağlar. Hızlı kilo alıp verme ve zehir oranı yüksek besinler yenmesi karaciğeri olumsuz etkiler. Karaciğerin normal yağ oranında artış olur. Bununla birlikte kandaki yağ asitlerinden meydana gelen trigliserid bileşenin yağlı ve karbonhidratlı besinler sebebiyle yükselmesi, hastalık virüs ve bakterileri de yağlanmaya neden olan faktörlerdir. Orta yaş üstü bireylerde daha yaygın görülen karaciğer yağlanması erişkin insanlarda yüzde 30 oranda görülür. Ortalama 10 insanda birinde karaciğer enzimleri dengesi bozulduğundan meydana gelir.

KARACİĞER YAĞLANMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

-En ağır organlardan biri olan karaciğer yağlandıkça ağırlığı artan bu da alt karında şiddetli ağrılara sebep olur.

-Karaciğer yağlanması artıkça hızlı kilo kaybı, kuvvetsizlik ve unutkanlık olur.

-Cilt yüzeyinde hızlı deformasyonlar yaşanır. Mesela aşırı akne ve sivilcilenme gibi haller yaşanır.

-Beyindeki bellek biriminde zayıflama olur.

-Terleme sırasında ağrı koku yaşanır. Aynı zamanda vücuttaki zehir oranı arttığında nefes de kötü kokar.

-Mide bulantısı ve göz kızarıklıkları da az da olsa olan durumlardır.

KARACİĞER YAĞLANMASINA NASIL GEÇER?

-Yukarıda da bahsettiğimiz gibi karaciğer yağlanması, yağ damlalarının karaciğer hücrelerinde bulunması ve toksitlenmesidir. Meydana gelen yağlanma, karaciğer bölgesinin tamamını etkilediği ileri bir seviyeye geldiğinde yağlı ve şiddetli bir karaciğer yağlanması durumuna dönüşür. 

-Oldukça yaygın olan karaciğer yağlanması ile karşılaşıldığı sırada yapılması gerekenler şu şekildedir:

-Fruktoz veya glikoz-fruktoz içeren endüstriyel yiyecekleri tüketmeyi bırakarak işe başlayabilirsiniz. Doğal bir yöntem olacak besinleride tüketerek karaciğer yağlanmasının önüne geçebilirsiniz. 

-Hepatik steatoz veya yağlı karaciğer hastalığına, bir mitokondriyal yetmezlik, yani içerideki enerji bitkilerinin arızalanması eklenen karaciğerin iltihabıyla berber görülebilir. Böyle bir durum yaşandığında B vitamininden destek alınmalıdır.

KARACİĞER YAĞLANMASINA NE İYİ GELİR?

İlaç kullanmaktan yana olmayan ve doğal yollarla karaciğer yağlanmasının önüne geçmek isteyenlerin en çok merak ettiği karaciğer yağlanmasına iyi gelen doğal yöntemlere gelin beraber bakalım. 

Karaciğerde meydana gelen yağlanma tahmin edilebileceği üzere beslenme şekliyle doğrudan alakalı bir durumdur. Fazla rafine edilmiş, işlenmiş, şeker ve fruktoz bakımından çok yüksek gıda tüketimi ve buna eşlik eden harekette kısıtlılık karaciğer yağlanmasının başlıca etkenlerindendir. Doğal olarak spor aktivitesi ve doğal beslenme bu sorunu ortadan kaldırır. Peki karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir? 

Elma Sirkesi

Birçok şeye faydası bulunan elma sirkesi, karaciğer yağlanmasını önlemede de oldukça etkilidir. Elma sirkesi karaciğeri onarır ve yağlanmayı da ortadan kaldırır. Karaciğer yağlanmasında en etkili doğal yöntemlerden biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Elma sirkesi düzenli olarak tüketildiğinde başta karaciğer yağlanması olmak üzere birçok hastalığın tedavisine iyi gelir.

Limon

Tam bir antioksidan deposu olan limon, karaciğer yağlanmasına d oldukça iyi gelmekte. Bol C vitamini içeren bu doğal besin, en etkili doğal tedavi yöntemleri başında gelir. 

Vücuttaki tüm zararlı toksinleri atan limon aynı zamanda karaciğerde ki yağlanmayı da önler. Bu durumda karaciğerinizi beslemeyi destekler. Limonu günde 2 kez tüketebilir dilerseniz şeker ilave ederek de suyunu içebilirsiniz.

Karahindiba

Doğal tedavi yöntemlerinin başında gelen bir diğer besinse Karahindiba. Karahindiba, faydaları saymakla bitmeyen oldukça özel bir besin. Karaciğer yağlanmasına karşı etkili toniklerden biri olan karahindiba sıkça tercih edilir. Karaciğer etrafında oluşan yağları eriten ve kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlayan karahindiba alkolle ilişkisi olmayan karaciğer yağlanmasında oldukça etkilidir. Bir bardak sıcak suyun içerisine ilave edeceğiniz karahindibayı günde 1 kez olmak üzere tüketerek karaciğer yağlanması şikayetlerinizden kurtulmanız mümkündür.

Yeşil Çay

Yeşil Çayın etkisi karaciğer yağlanması üzerinde de kendisini gösteriyor. Karaciğer yağlanmasının önüne geçmede günde 3 kez yeşil çay tüketmeniz faydalı olacaktır. Yağlanma sebebiyle karaciğerinizde hasar meydana geldiyse yeşil çayla beraber bu hasardan kurtulmanız mümkün.Eğer alkolle alakası olmayan bir karaciğer yağlanmanız söz konusu ise, yeşil çayı gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Yeşil çay aynı zamanda karaciğerin işlevini yerine getirmesi daha fonksiyonlu çalışmasına da yardımcı olmaktadır.

Papatya

Papatya çayı da karaciğer yağlanmasına iyi gelen etkili bir çözümdür. Karaciğer yağlanması problemi yaşayanlar için papatya çayı oldukça iyidir. Çünkü papatya çayı sahip olduğu enzimler ve besin değerleri ile birlikte karaciğeri onarır ve karaciğerde yer alan tüm hasarları önler. Papatya çayını günde 2 kez olmak üzere düzenli olarak tüketerek karaciğer yağlanmasını geçirebilirsiniz. Papatya çayı düzenli tüketildiği takdirde daha etkili sonuç vermekte ve bu tarz şikayetleri de ortadan kaldırmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal