Hava Kirliliği Kısırlığa Yol Açar mı?

İtalya'da yapılan araştırmada kadınların hava kirliliği ile kısırlığı arasındaki ilişkiye dair araştırma yapıldı. Araştırmanın sonucunda kirliliğin kısırlıkla bağlantısı bulundu.

15.07.2019-13:47 - (Son Güncelleme: 15.07.2019-15:45) Hava Kirliliği Kısırlığa Yol Açar mı?

Şehirlerdeki yükselen hava kirliliği kadınların doğurganlığını etkiliyor mu? İşte, İtalyan uzmanların yaptıkları çalışma sonrası ortaya çıkan sonuç...


10 YIL BOYUNCA ÇALIŞMA YAPTILAR

Son zamanlarda yapılan bir çalışma, hava kirliliğinin kanser ve kardiyovasküler hastalıkların riskinin artmasının yanısıra kadınların doğurganlığını da etkileyebileceğini gösterdi. Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği yıllık toplantısında bu ay sunulan yeni araştırma, 1.300'den fazla İtalyan kadının hormon ölçümlerine göre belirlendi. Araştırmacılar, bu kadınların Anti-Müllerian hormon (AMH) düzeylerini 10 yıl süresince ölçtüler. Anti-Müllerian hormonu (AMH), yumurtalıkların foliküler hücreleri tarafından salgılanan bir proteindir.


KİRLİLİK KISIRLIĞA YOL AÇIYOR

AMH seviyesi ölçülerek kadınların "yumurtalık rezervi" ve doğurganlığı bulunur. Bu sebeple, geçmiş çalışmalar, yüksek AMH seviyelerinin yaşla alakalı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, sigara içmenin de AMH seviyelerini düşürdüğü fark edilmiştir. Yeni sunulan bu araştırmada , kadınların AMH bulguları her katılımcının coğrafi konumundan elde edilen çevresel verilerle birleştirildi. 10 yıllık bulgu toplanmasından sonra, çalışmacılar yumurtalık rezervinin yüksek hava kirliliğinden olumsuz etkilendiğini anladılar. Farklı bir deyişle, kadınların AMH düzeyleri, kirlilik seviyeleri arttığında azaldı.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağıya kaydırınız. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal