Kısırlık Nedir, Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

Kısırlık, son yıllarda sıklıkla karşılaşılan, anne baba olmak isteyen çiftlerin en sık karşılaştığı durumlardan biridir. Bizde kısırlık hakkında; kısırlık nedir? Kısırlık belirtileri erkek, kısırlık belirtileri kadın başlıklarını araştırdık.

18.01.2019-11:19 - (Son Güncelleme: 02.08.2021-10:34)

İnfertilite halk arasındaki adıyla kısırlık olarak bilinen durum, anne ve baba olmak isteyen adayların karşılaştıkları bir durumdur. Bizde sıklıkla araştırılan kısırlık nedir? Kısırlık belirtileri neler? Kısırlık belirtileri kadın, kısırlık belirtileri erkek, kısırlık genetik mi? Sorularının cevaplarını sizin için bir araya getirdik. 

ANNE VE BABA OLMAK İSTEYENLERİN KABUSU KISIRLIK NEDİR? 

Kısırlık, çiftelerin düzenli olarak korunmadan ilişkiye girmesi sonucu gebeliğin oluşmaması durumudur. Genel olarak süreç bir yıl olarak belirtilmektedir. Ancak 35 yaşını aşmış kadın ve erkeklerin düzenli ilişki sonucu gebelik durumu ile karşılaşmaması halinde kısırlık tedavisine erken başlanabilir. Kısırlık, üreme sisteminin vücudun üreme işlevini yerine getirme yeteneğini bozan bir hastalıktır.

Bir üreme sistemi rahatsızlığı olan kürtajın birçok etkili tedavi yöntemi vardır. Gelişen ve gelişmekte olan bu tedavi yöntemleri bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin şansını oldukça artırmakta. 

KISIRLIK NEDEN OLUR?

En merak edilen konulardan biri kısırlığın neden olduğu sorusudur. Kısırlığın nedeni, kadın ve erkeğe ait olabileceği gibi yapılan araştırmalar sonucunda tam bir netlik kazanmamıştır. 

Çocuk sahibi olmak her ne kadar kolay bir durum gibi görünse de aslında bu süreç oldukça karışıktır. Sağlıklı bir gebeliğin oluşması için aşağıdaki süreçlerin sağlanması gerekmektedir;

-Kadın tarafından sağlıklı yumurta üretimi

-Erkek tarafından kaliteli sperm üretimi

-Spermin yumurtaya ulaşmasını sağlayan sağlıklı fallop tüpleri

-Spermin yumurtayı döllemesi

-Döllenmiş yumurtanın rahimde içinde tutunabilmesi

-Yeterli embriyo kalitesi

ERKEKLERDE KISIRLIK BELİRTİLERİ NELER?

Erkek hastalar üzerinde yapılan incelemelerde, ilk olarak bakılan durum meni miktarı, sperm adeti, sperm hareketliliği ve sperm şeklidir. Yapılan testler sonucu gerekli görülmesi durumunda farklı muayenelerde uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken cinsel performans ile sperm sıkıntısının farklı şeyler olması. 

KADINLARDA KISIRLIK BELİRTİSİ NEDİR? 

Kadınlarda ise kısırlığı anlamak biraz daha uzun tetkiklere dayanıyor ve bu nedenle zahmetli olabiliyor. Kadınlarda kısırlık incelemesi için takip edilen adımları sıra sıra aktaralım.

- Rahim filmi ve görüntüleme

- Hormon tahlillerinin yapılması

- Rahimdeki miyom, polip, kist gibi oluşumların incelenmesi

- Yumurtalık incelemeleri

- Rahim yapısındaki bozulmaların tespiti

- Adet düzeni üzerine incelemeler

Gerçekleştirilen bu testler sayesinde anne adayının gebe kalmasına engel olabilecek tüm etkiler tespit edilir ve tedavi süreci başlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal