Felç ve Kansere Karşı: Alıç

Pek çok bitkinin kansere karşı koruyucu özellikte olduğunu biliyoruz. Peki daha önce hiç 'Alıç' bitkisini daha önce duymuş muydunuz? Gelelim bu bitkinin faydalarına...

Felç ve Kansere Karşı: Alıç

Felç ve Kansere Karşı: Alıç

Bu bitkiye Ekşimuşmula veya Barutağacı'da denmektedir. Ülkemizde en çok Sivas ve çevresinde yetişen alıç bitkisi, nisan-haziran ayları arasında taze olarak meyveleri bulunabilen bir bitki. 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmektedir. Bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonlar bileşikleri açısından oldukça zengindir. Meyveleri olgunlaştığında kırmızı ve sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıç, süs bitkisi olarak da kullanıyor. Alıç, Türkiye’de, derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde yetişmektedir.

Faydaları Nelerdir?

Kalp ritim bozuklukları (arrhythmias), sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç bitkisinin başarıyla kullanılabileceği alanlardır. Ama sabırlı ve disiplinli olmak gerekir. Çünkü bitkinin etkisi uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) sonucunda oluşmaya başlar ve bu olumlu etki gitgide artar. Bu bitki ayrıca, bedendeki sıvı birikimlerinin dışkılanmasını da sağlayabilir. Ayrıca; sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de vardır. Alıç'ın içerdiği maddelerde vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.
Yaklaşık 3 haftalık bir kullanımdan sonra kalp, damar sistemi ile beyinde olumlu etkileri görülmeye başlayan alıç, kan dolaşımını sağlayan damarları genişleterek güçlendirdiği gibi, kalbin daha fazla kan ve oksijenle beslenmesini sağlıyor, yüksek kan basıncını dengeliyor.

Sağladığı faydalarla beyini de olumlu etkileyen alıç, hafızanın güçlenmesinde de önemli rol oynuyor. Kalp kaslarını güçlendirici, kalpritim bozukluklarını düzenleyici etkiye sahip alıcın, koroner toplardamarların işlevlerini destekleyici, kalp krizi sonrasında kalbigüçlendirici özellikleri de bulunuyor. Mideye faydalıdır. Şiddetli kusmayı geçirir.

Alıcın Kullanım Alanları Nelerdir?

Alıcın yukarıda saydığımız faydalarından yararlanabilmek için kırmızı ve sarı renklerde olan meyvelerini tüketmek gerekiyor. Bu meyveler bahar sonu-yaz başı gibi taze olarak bulunabilse de yılın geri kalan zamanında aktarlardan kurutulmuş hallerine erişilebiliyor.

Yan Etkileri Var Mıdır?

Alıç bitkisinin düzenli kullanımından doğacak kesin bir zarar söz konusu olmazken kalp ve damar rahatsızlığı olanların alıç tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Çünkü faydalarında da saydığımız gibi alıç, kalp üzerinde çok etkili bir bitki. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadığı sürece kalbiyle ilgili sıkıntılı olanların dikkatli olmasında fayda vardır. Hamilelik döneminde olan kadınların da tüketmeden önce mutlaka doktorlarına başvurması gerekiyor elbette.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Yorum Yaz

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

EN ÇOK OKUNANLAR