Döneri Bu Şekilde Görürseniz Sakın Yemeyin!

Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biride döner. Oldukça sevilen döner, doğru tüketilmediği durumlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Peki döner yerken nelere dikkat etmeliyiz? İşte detayları….

02.01.2020-12:07 - (Son Güncelleme: 15.07.2021-14:23)

Döner tüketmek Türk kültüründe önemli bir parçadır. Ancak sağlıklı kalmak adına dönere dikkat etmek gerekiyor. Peki döner yerken dikkat etmemiz gerekenler neler? Sizler için tüm detayları haberimizde bir araya getirdik…

Geleneksel lezzetlerimizin başında gelen döneri, sevmeyen yoktur. Özellikle et severlerin favori yiyeceklerinin başında gelen döner, şişe etler dizilerek dikey şekilde ateşe konur ve pişmeye bırakılır. Tercihe göre tavuk ve et olmak üzere tüketilebilir. Ancak uzmanlar bazı sağlık sorunu bulunan kişilerin dönerden uzak durması gerektiğini belirtiyor. 

Oldukça düşük maliyetli bir yiyecek olan döneri tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Bu durumlar bazı zararlı sonuçlara neden olmakta. Peki nedir bu zararlı durumlar? Gelin beraber bakalım.

 DÖNERİN ZARARLARI NELERDİR?

Kanser Riski: Fastfood olarak adlandırılabilecek dönerin nerede yenildiği ve nasıl pişirildiği oldukça önemli bir konudur. Sürekli ateşe maruz kalan etin hızlı pişmesi ve sürekli ateş altında kalması yağların bozulmasına neden olur ve sürekli tüketimden sonra kanser riskini oldukça arttırır. Ayrıca birçok döner hazırlayan restoranlar da bir günden arta kalan dönerleri ertesi gün tekrar müşteriye sunabilmekte ve bu durum da yine kanser riskini arttırmaktadır. Dönerin zararlarını azaltmak açısından güvenmediğiniz yerlerde döner tüketmemeniz önerilir.

Mide Rahatsızlıkları Ve Zehirlenme: Et ya da tavuk dönerin restoranlarda nasıl sakladığını bilmemiz çok mümkün olmuyor. Sağlıklı bir şekilde saklanmayan etler de kısa süre içinde bozulabiliyor. Sağlık konusuna önem verilmemesi de müşterilerin önüne bozuk etlerin servis edilmesine neden olur. Dönerin zararları arasında yer alan bu durum çeşitli mide rahatsızlıklarına ve zehirlenmeye yol açabilir.

dönerin zararları

DÖNERİ BU ŞEKİLDE GÖRÜRSENİZ SAKIN YEMEYİN!

İyi pişmiş ve zararlı organizmalardan korunmuş olarak belirttiğimiz et, yanmamış 70 derece ve üstünde pişmiş ettir. Etin ateşle doğrudan temas etmemesi lazım. Üstelik ateşte 10-15 saniye tutmak gerekir. Bu sıcaklığın altına pişen etlerde, hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıklara ve bazı enfeksiyonlara yatkınlık meydana getirir. 32 senelik döner ustası Dursun Arslan ise etin ince kesilmesine dikkat ettiklerini belirterek, "Kalın kesilen dönerde içi pişmemiş oluyor, insan sağlığına zarar veriyor üstelik döneri yakmamak da gerekiyor. Döneri hayvanın yalnızca bir alanından yapmak olmaz. Biz biftek, bonfile ve but bölümünü karıştırarak yapıyoruz" şeklinde belirtti. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal