Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun ağrısı birçoğumuzun en sık şikayet ettiği durumlardan biridir. Birçok nedeni olan boyun ağrısına ne iyi gelir? Boyun ağrısı neden olur? Boyun ağrısı nasıl geçer? İşte merak edilen detaylar…

21.05.2018-16:01 - (Son Güncelleme: 25.08.2021-10:07)

Boyun ağrısına ne iyi gelir? Boyun ağrısı neden olur? Boyun ağrısı nasıl geçer? En sık şikayet edilen ağrıların başında gelen boyun ağrısı hakkında tüm merak edilenleri, sizin için haberimizde bir araya getirdik. 

Toplumda en sık rastlanan bir durum olan boyun ağrısı birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. Boyun ağrısının oluşmasında en belirgin nedenler ise, özellikle uzun çalışma saatleri, duruş bozuklukları, stres, yanlış egzersiz hareketleri olarak karşımıza çıkmaktadır.  

Basit bir boyun ağrısı tedavi edilmediği takdirde ciddi ortopedik hastalıklara yol açabilmektedir. Boyun ağrılarının bir kısmı da altında yatan farklı tıbbi bir rahatsızlık sonrası gelişiyor. Bu yüzden hafife alınmadan, bu rahatsızlığın şikayetleri görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Boyun ağrıları hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

BOYUN AĞRISI NEDEN OLUR?

Kas gerilmeleri 

Bilgisayar, akıllı telefon gibi elektronik cihazlarla çok fazla vakit harcamak gibi durumlar, genellikle kas gerginliklerini tetikler. Yatarak kitap okumak ya da dişleri sıkmakta boyun kaslarının zorlanmasına neden olur.

Eklem ve kıkırdak aşınmaları 

Vücutta bulunan diğer eklemler gibi, boyun eklemleri de yaşlandıkça aşınmaya eğilimlidir. Osteoartrit, omurlarınız (vertebra) arasındaki minderlerin (kıkırdak) bozulmasına neden olur. Vücut yaşlandıkça eklem hareketlerinin etkilenmesine ve ağrıya neden olan kemik mahmuzları (uzantıları) oluşmaya başlar.

Sinir sıkışması

Boyunda bulunan omurlardaki fıtıklaşmış diskler ya da kemik mahmuzları omurilikten yayılan sinirlere baskı yapar.

Yaralanmalar

Araba kazalarında arkadan darbe almak, genel olarak kırbaç hareketi zedelenmesi olarak adlandırılan bir duruma yol açar. Bu durumda baş önce geriye doğru daha ardından öne doğru hızla sarsılır ve yumuşak doku zedelenmesi yaşanır.

Hastalıklar

Romatoid artrit, menenjit ya da kanser gibi bazı hastalıklarda boyun ağrısına neden olur.

BOYUN AĞRISINA SEBEPLERİ NELERDİR? 

Boyun ağrısı şikayetinden en sık karşılaşılan neden duruş bozukluğudur. Sürekli öne eğilmek ve kambur durmak sırt ve bel ağrılarına sebep olduğu gibi boyun bölgesinde de ağrı şikayetini ortaya çıkarabilmektedir. Hatta sırt, boyun ve bel bölgelerinde aynı anda ağrı hissi yaşanabilir.

Son yıllarda boyun ağrısı şikayetlerinin artmasında telefon ve bilgisayar bağımlılığının büyük etkisi bulunmaktadır. Sürekli telefonla ya da bilgisayarla ilgilenen kişiler devamlı olarak hareketsiz ve öne eğik bir şekilde aynı pozisyonda dururlar. Hatta telefon bağımlılığının ileri seviyelerinde bu bozuk duruş kişi de kalıcı hale gelebilir.

Boyun ağrılarının yaşanmasında hareketsizlik oldukça büyük bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Sürekli hareketsiz ve aynı pozisyonda kalan vücut tembelleşir ve kaslar zayıflar. Vücudun tembelleşmesi sonucunda başı sağa veya sola çevirmek gibi zararsız hareketlerde bile aniden başlayan bir boyun ağrısı ortaya çıkabilir.

50 yaş üstü kişilerde görülen boyun ağrısı çoğunlukla kireçlenme kaynaklıdır. Kadınlarda, erkeklere oranla üç kat daha fazla rastlanır.

Darbe ve yaralanmalar da boyun ağrısı şikâyetlerine sebep olabilir. Genellikle trafik kazalarında rastlanır. Baş önce öne doğru sonra arkaya doğru hızlı bir şekilde sarsıldığı için boyun bölgesinde yumuşak doku zedelenmesi ortaya çıkar.

Boyun ağrısına sebep olan romatoid artrit veya menenjit gibi hastalıklar da mevcuttur.

Boyun Ağrısı Tipleri

- Boyun ağrısı tipleri akut, kronik ve subakut olarak üçe ayrılır. 

- Akut boyun ağrısı her yaşta görülebilir ve 4 haftadan az sürer. 

- Subakut boyun ağrısı 4 ile 12 hafta arasında sürebilir. 

- Etkileri diye Ağrı çeşitlerine göre daha hafif seyreder. Kronik boyun ağrısı ise en uzun süren boyun ağrısı çeşididir. 

- 3 veya daha fazla ay süren kronik boyun ağrısı yaşayan kişi günlük işlerini yaparken bile zorlanır.

BOYUN AĞRISI İÇİN NE YAPILMALI?

Buz ve/veya Isı

Buz uygulamak, şişliği ve ağrıyı azaltmak için antienflamatuar olarak kullanılır. Başlangıçta, boyun ağrısı için soğuk kompres uygulamak daha iyidir. Çünkü soğuk uygulamalar küçük kan damarlarının geçici olarak kapatılmasını ve şişmesini engeller. Birkaç gün sonra, alternatif olarak buz ya da ısı uygulanabilir. Sürekli ısı uygulamak, şişliğin artmasına yol açar.

Masaj

Genellikle buz ya da ısı uygulandıktan sonra tercih edilmelidir. Derinlemesine bir masaj, kas gerginliği ile spazmları yatışmasını ve ağrının azalmasını sağlar.

Duruşu Düzeltmek

Boyun ağrısının nedeni kötü duruşsa, basit değişikliklerle ağrıyı geçirebilirsiniz. Çalışırken doğru şekilde konumlandırılmış sandalye, monitör ve klavye kullanmak, uyurken doğru uyuyuş pozisyonunu almak (sırt üstü) ve boynu destekleyen yastıklar kullanmak ağrıların azalmasını sağlar.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Bazı aktivitelerde boyun ağrısının tetiklenmesine neden olur. Ağrıların önüne geçmek için bu aktivitelerin sınırlandırılması ya da önlenmesi gerekir. Örneğin, akıllı telefonda çok fazla zaman geçirildikten sonra boyun ağrıyorsa bu faaliyet azaltılmalı. Aynı zamanda telefona bakarken boynu daha dik tutabilmek için telefonu göz hizasına yakın tutmak gerekir.

Reçetesiz İlaçlar

Birçok reçetesiz ağrı kesici iltihabı azaltır ya da ağrı sinyallerinin beyne ulaşmasını engellemek için kullanılır.

Ağrıyı tedavi etmek için öncelikle sebepleri ortadan kaldırmak gerekecektir. Boyun ağrısının duruş bozukluğu, hareketsiz kalma, uzun süre telefon veya bilgisayar ile vakit geçirme gibi birçok farklı sebebi bulunabilir.

BOYUN AĞRISI NASIL GEÇER? 

- Özellikle kronik boyun ağrısında sebebinin belirlenmesi için hekim kontrolü şarttır. Darbe ve yaralanmalarda da hekim kontrolü gereklidir. Fakat az şiddetli boyun ağrıları için evde bazı yöntemler uygulayabilirsiniz.

- Dinlenme, kasların kendiliğinden iyileşmesi için vakit tanır. Bu sebeple boyun ağrısı ile karşılaşıldığında yorucu aktivitelerden uzak durulmalıdır.

- Boyun ağrılarında soğuk kompres uygulaması daha ağrıyı azaltma konusunda etkilidir. Soğuk kompres küçük kan damarlarının geçici olarak kapatılmasını sağlar ve şişmeyi engeller.

- Kaslara masaj uygulamak gevşemesini sağlar ve ağrıyı azaltır.

- Boyun ağrısı duruş bozukluğundan kaynaklanıyorsa bozukluğunu düzeltmek ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Duruş bozukluğunun düzeltilememesi durumunda ağrı kronik hale gelebilir.

- Bir beze dökülen elma sirkesi ağrıyan bölgeye 5 dakika kadar tutulduğunda şikayetlerinin azalmasını sağlar.

- Boyun ağrısı (Ense ağrısı), genelde boynun tutulması nedeniyle ortaya çıkar. İnsanların en çok doktora gitmesine neden olan ağrı tipi boyun ağrısıdır. Çünkü boyun ağrısı gündelik yaşantınızda sık sık karşılaşabileceğiniz ağrı tiplerinden birisidir.

- Teknolojinin ilerlemesiyle masa başında çalışan insan sayısında artış olmuştur. 

- Aynı zamanda evlere giren televizyon sayısı da gün geçtikte artmıştır. 

- İnsanların bu ışıklı ekranlara bağımlı olacak derece de boyunlarını hatta vücutlarını kıpırdatmadan bakmaları boyun ağrısını tetikler. Bu en bilindik boyun ağrısı nedenidir.

- Boyun ağrıları, basit ağrı kesicilerle giderilebildiği gibi gün içinde uygulanan sıcak-soğuk kompresler de işe yarayabilmektedir.

- Bunun için ağrılı bölgeye 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yaptıktan sonra ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. 

- Bu yöntemler var olan ağrıların giderilmesi için kullanılır. 

- Günlük yaşamda alınabilecek bazı önlemlerle ağrıların önüne geçmek de mümkün. 

Boyun ağrısı masajı

- Masaj boyun ağrısı için en etkili çözümlerden biridir. 

- Uçucu yağlardan özellikle çam, biberiye ve lavanta yağı masaj yaparak kullanıldığında kan dolaşımını artırır. 

- Sıcaklık vererek kasların rahatlamasına yardımcı olur. Ayrıca kasların sertleşmesini engeller.

Boyun ağrısı sıcak su torbası

- Isıtma yastığı ağrıyan boyun bölgesine yerleştirilebilir. Boyun sertliğini engellerken sıcak aynı zamanda kan akışını artırır ve ağrıyı hafifletir.

- Yüzüstü yatmaktan kaçının. Bu pozisyon boynunuza fazladan yük bindirmektedir. Boynunuzun doğal kıvrımını destekleyecek bir yastık seçin.

- Dişlerinizi sıkmamaya gayret edin. Bu hareket boyun kaslarınızı gerebilir.

- Olabildiğince faal olun. Düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerin tekrar eden boyun ağrısı geliştirme olasılığı çok daha azdır.

- Zihinsel stres oranını düşürmeye çalışın. Boyun bölgesindeki gerilmeler kas zorlanmalarına neden olabilir. Dahası, olumlu bir yaklaşım takınmak boyun ağrınızla ilgili endişe etmenize veya sinirlerinizi bozmanıza engel olacaktır.

- Aracınızdaki kafa desteğini ayarlayın. Doğru ayar, başınızı ve boynunuzu daha iyi destekleyecektir.

- Telefonda konuşurken ahizeyi kafanız ve omzunuz arasında sıkıştırmaktan kaçının. Telefonda çok konuşuyorsanız kafanıza yerleştireceğiniz bir kulaklık-mikrofon tertibatı edinin.

- Ekran göz hizasına gelecek şekilde çalışma masanızı, koltuğunuzu ve bilgisayarınızı ayarlayın.

- Masa başı işiniz varsa sık sık gerinin. 

- Omuzlarınızı yukarı doğru kulak hizasına kadar yükselttikten sonra düşürebildiğiniz kadar düşürün. Bunu beş defa tekrar edin. 

- Kürek kemiklerinizi birleştirin ve beş saniye süreyle öyle durduktan sonra gevşeyin. 

- Yan boyun kaslarınızı esnetmek için oturur pozisyonda sol elinizle koltuğunuzun oturağına tutunarak güde ve boynunuzu zıt tarafa doğru eğin. 

- Ardından bu hareketi sağ elinizle tekrar edin.

- Uzun süreler araç kullanıyor veya bilgisayar başında çok zaman geçiriyorsanız sık sık mola verin. 

- Boynunuza fazladan yük bindirmemek için kafanızla omurganızı düz bir çizgi halinde tutmaya gayret edin.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal