17 Haziran 2019
  • Istanbul 26.11°
  • Ankara 20°
  • Izmir 23°
İmsak 03:24
Güneş 05:24
Öğle 13:10
İkindi 17:10
Akşam 20:45
Yatsı 22:37
BIST92.250
Dolar5,8756
Euro6,5956
Altın253,03

B6 Vitamini

Vücudun proteinleri sentezleyebilmesi, nişasta ve şeker karbonhidratlar ile magnezyumu işleyebilmesi, sinirler arasında iletişimi sağlayabilmesi için B6 vitaminine ihtiyacı vardır.Düzenli bir beslenme ile B6 vitamini eksikliği giderilebilir.İşte B6 vitamini hakkında bilinmeyenleri sizler için araştırdık....

B6 Vitamini

Vücudun proteinleri sentezleyebilmesi, nişasta ve şeker karbonhidratlar ile magnezyumu işleyebilmesi, sinirler arasında iletişimi sağlayabilmesi için B6 vitaminine ihtiyacı vardır.Düzenli bir beslenme ile B6  vitamini eksikliği giderilebilir.İşte B6 vitamini hakkında bilinmeyenleri sizler için araştırdık....

B6 VİTAMİNİ NEDİR?

En çok, sağlıklı bir metobolizma, sinir fonksiyonu, karaciğer fonksiyonu, cilt sağlığı, göz sağlığını korumanın yanı sıra enerji düzeylerini artırmaya yardımcı olduğu bilinen vitamin grubudur.

 B6 vitamini, hareket, bellek, enerji harcamaları ve kan akışı gibi önemli işlevlerde rol oynadığı için vücut tarafından her gün kullanılır. Bu nedenle, B6 vitamini eksikliği birçok farklı semptomda ortaya çıkabilir, bazıları sadece geçici ancak diğerleri daha ciddidir.

B6 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

B6 vitamini eksikliği, çoğu insanın yeterli kalori alıp kötü beslenmediği batılı ve gelişmiş ülkelerde nadir görülür.

50 yaşın altındaki bir yetişkin için önerilen vitamin B6 miktarı 1,3 miligramdır. Normal olarak, bu miktarın, genel olarak yeterli kalori tükettiğinizi varsayarsak günlük beslenme ile alınması nispeten kolaydır.

Bununla birlikte, B6 vitamini yararları için, 50 yaşın üstündeki yetişkinlerin günde 1,7 miligrama kadar çıkmasını tavsiye eden uzmanlar ile birlikte, alım tavsiyesi, büyüdükçe artar. B6 vitamini ihtiyacının yaş arttıkça artması, yaşlı insanları vitamin B6 eksikliği yaşanmasına daha yatkın hale getirir.

B6 VİTAMİNİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

 Duygu durum bozukluğu, sinirlilik, ve depresyon gibi değişiklikler
• Karışıklık, zihinsel bulanıklık
• Kas ağrıları
• Düşük enerji veya yorgunluk
• Adet semptomlarının kötüleşmesi
• Aneminin kötüleşmesi

B6 vitamini sinir fonksiyonu için çok önemlidir, çünkü B6 vitamini eksikliği nöbet, migren, kronik ağrı ve depresyon gibi duygu durum bozuklukları gibi nöropsikiyatrik bozukluklarla sıkça ilişkilendirilir.

 Yaşınız ilerlediyse, B6 vitamini eksikliğinden yakınıyorsanız veya şüpheleniyorsanız, iştah kaybetmeye başladıysanız, genellikle daha az yiyor ve kilo veriyorsanız doktorunuzdan vitamin B6 düzeylerinizi kontrol etmesini isteyebilirsiniz.

TAVSİYE EDİLEN GÜNLÜK B6 VİTAMİNİ MİKTARI NE KADARDIR?

B6 vitamini için önerilen günlük miktar, yaşınıza ve cinsiyetinize bağlı olarak aşağıdaki gibidir:

Yeni doğan-6 ay: 0,3 miligram
1-8 yaş arası çocuklar: 0,5- 0,6 miligram
Çocuklar 4-16 yaş: 0,6-1,0 miligram
Erkek çocukları 14-18 yaş: 1.2-1.3 miligram
Erkekler ve kadınlar 19-50 yaş: 1,3 miligram
51 yaş ve üstü erkekler: 1,7 miligram
51 yaş ve üzeri kadınlar: 1.5 miligram
Hamile kadınlar: 1.9 miligram
Emziren kadınlar: 2.0 miligram

 Çok fazla B6 vitamini tüketimi genellikle takviyeleri alarak ve takviyeli tahıl ürünleri ve enerji içecekleri de dahil olmak üzere sentetik B vitaminleri içeren kuvvetlendirilmiş işlenmiş gıdaları yiyip içmenin bir sonucudur. Birinin vücudunda çok fazla B6 vitamini bulunduğunda, kas uyuşması, zihinsel bulanıklık ve diğer hoş olmayan geçici belirtiler gibi reaksiyonlar yaşanabilir.

B6 VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

100 gram hindi göğüs: 0,7 miligram (Günlük ihtiyacın % 53’ü)
100 gram organik sığır eti: 0.5 miligram (Günlük ihtiyacın % 38’i)
10 tane Antep fıstığı: 0.5 miligram (Günlük ihtiyacın % 38’i)
100 gram ton balığı: 0.4 miligram (Günlük ihtiyacın % 30’u)
1 fincan pişirilmiş Pinto fasulyesi: 0.4 miligram (Günlük ihtiyacın % 30’u)
Avokado: 0.4 miligram (Günlük ihtiyacın % 30’u)
Yarım tavuk göğsü: 0.3 miligram (Günlük ihtiyacın % 23’ü)
2 çorba kaşığı pekmez: 0.26 miligram (Günlük ihtiyacın % 20’si)
Bir avuç ayçiçeği tohumu: 0.25 miligram (Günlük ihtiyacın % 19’u)
Çeyrek fincan susam Tohumu: 0.25 miligram (Günlük ihtiyacın % 19’u)
1 fincan pişirilmiş nohut: 0.2 miligram (Günlük ihtiyacın % 15’i)
1 fincan pişirilmiş Amarant: 0.2 miligram (Günlük ihtiyacın % 15’i

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın

 

 

Yorum Yaz

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.