K2 Vitamini Olmadan Kemik Sağlığını Sürdürmek Kolay Değil!

K2 vitaminini bir çoğumuz duymuşuzdur ve bizlere bir şekilde faydalı olduğunu biliyoruz ama bize nasıl fayda ediyor, bunu bilmiyor olabiliriz. K2 vitamininin sağlığımıza faydası nedir? Neden onu düzenli olarak almayı düşünmeliyiz? İşte size bunları düşünmeniz için bazı nedenler!

24.04.2018-17:03 - (Son Güncelleme: 24.04.2018-16:44) K2 Vitamini Olmadan Kemik Sağlığını Sürdürmek Kolay Değil!

K2 vitaminini bir çoğumuz duymuşuzdur ve bizlere bir şekilde faydalı olduğunu biliyoruz ama bize nasıl fayda ediyor, bunu bilmiyor olabiliriz. K2 vitamininin sağlığımıza faydası nedir? Neden onu düzenli olarak almayı düşünmeliyiz? İşte size bunları düşünmeniz için bazı nedenler!

K2 VİTAMİNİ NEDİR?

İki çeşit K vitamini mevcuttur. K1 Vitamini ve K2 Vitamini. K1 Vitamini çoğunlukla yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Karaciğere gider ve kanın pıhtılaşmasına yardım eder. Aynı zamanda kan damarlarının kireçlenmesini önler.

K2 Vitamini ise kan damarlarının duvarları, kemikler ve başka dokulara gider. Bakteriler tarafından üretilir ve tabi bu yüzden özellikle bağırsaklarda yüksek miktarlarda bulunur. Ama yine de vücudumuzun K2 vitamininin çoğunu absorbe edemediği düşünülüyor. Maalesef K2 vitamininin çoğu boşa gidiyor. Buna ek olarak vücutta, K1 vitamini K2 vitaminine çevrilebiliyor. Ama bu çevrilen miktar çoğu zaman yetersiz oluyor. Bu da demek oluyor ki; K2 vitamininine bazen gıda olarak bazen de gıda desteği olarak ihtiyacımız var. K2 vitamini bir çok fermente gıdada bulunur.

İNFİLAMASYONU AZALTIR

K2 Vitamini ( özellikle MK7 olarak adlandırılan tipi) vücutta daha uzun süre aktif kalır. Bu yüzden daha düşük dozlarda bile fayda sağlar. Bir çalışma MK-7 'nin antiinflamatuar etkisini gösterdi. Kalp damar yaşlanmasını ve kemik erimesini yavaşlatmaya yardımcı olur. Antiinflamatuar etkisinden dolayı daha başka bir sürü faydalarının olduğu düşünülmektedir.

KANSERİ ÖNLER

Uzmanlar, K vitamininin belli kanser türlerinde riski düşürdüğüne inanıyorlar. Örneğin bir çalışmada K vitamininin prostat kanseri riskini belirgin miktarda düşürdüğü gözlenmiştir. Özellikle ilerlemiş prostat kanserinde K2 vitamininin etkisi daha güçlü bulunmuştur. K1 vitamini aynı etkileri göstermemiştir. Aynı zamanda K2 vitamininin, akciğer, yumurtalık, karaciğer kanseri ve lösemiye karşı savaştığı düşünülmektedir.

DİŞLER VE KEMİKLER

Yukarıda bahsedildiği gibi, K2 vitamini kan damarlarındaki kireçlenmeyi önlemeye yardımcı olmaktadır. Bunun sebebi; fonksiyonlarından birinin kalsiyumu vücudun uygun yerlerine taşımasıdır. Böylece kalsiyumu damarlardan uzak tutar. Direkt olarak dişlere ve kemiklere yönlendirir ki; bu da dişleri ve kemikleri güçlendirir. Bu yüzden eğer dışarıdan kalsiyum takviyesi alıyorsanız, aynı zamanda K2 vitamini de almak gerekir.

KALP DAMAR SAĞLIĞI

K2 vitamininin kalp damar sağlığı açısından çok faydalı olduğunu görmek zor olmasa gerek. Damarlardaki kireçlenmeyi önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda K2 vitamininin eksikliği kalp damar hastalığına yakalanma riskini artırmaktadır. K2 vitamini MPG'yi aktive ederek damarlarda kalsiyum birikmesini önler. Yeterince K2 olmazsa MPG'nin aktivasyonu zarar görür, damarlar daha kolay kireçlenir ve kalp damar hastalığı riski artar.

BEYİN SAĞLIĞI

K2 vitamininin beyin sağlığı için de çok faydalı olduğuna inanılmaktadır. Bu vitaminin vücutta en yoğun olarak bulunduğu bölgelerden biri beyindir. Araştırmalar K2 vitamininin sülfatid diye adlandırılan yağların sentezinde önemli bir rol oynayan enzimleri desteklediğini göstermiştir. Yaşlandıkça beynimizdeki K2 vitamini ve sülfatid miktarı azalır. Miktardaki bu düşüş, yaşlanmaya bağlı beyin dejenerasyonları ile ilişkilendirilebilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal