Aşırı Terleme Nedir ve Tedavisi Nasıldır?

Vücut sıcaklığının sabit kalmasını sağlayan terleme, fizyolojik bir durumdur. Normal bir durum olan terleme kişinin rahatlaması içinde gerekli bir durumdur ve rahatsız etmez. Ancak aşırı terleme kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen bir durumdur. Peki, aşırı terleme nedir ve nasıl tedavi edilir?

19.06.2020-12:50 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-11:34) Aşırı Terleme Nedir ve Tedavisi Nasıldır?

Terleme, vücudun sıcaklığını koruyabilmesi için gerçekleşen normal bir durumdur. Ancak terleyen kişilerin rahatsız olmasına neden olan olumsuz bir durum ise terin kokmasıdır. Ter kokusu kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyebileceği gibi özgüveninin de sarsılmasına neden olabilir. Bunu engellemek ise birkaç yöntemle mümkün. Konuya ilişkin detaylar haberimizde...

AŞIRI TERLEME NEDİR?

Vücut terleme ile mevcut olan ısısını korumaya çalışır. Aşırı terleme durumunda ise çevre koşulları ve ısı kontrolünden bağımsız olarak fazla miktarda terleme durumudur. Bu sorunu yaşayan kişilerin terlemeleri için hareket etmelerine bile gerek yoktur. Oturdukları yerde bile boncuk boncuk terleyebilirler. Genellikle avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altında görülür.

Hiperhidrozis olarak da bilinen aşırı terleme, primer ve sekonder olmak üzere sınıflandırılır. Primer bölgesel hiperhidrozis (aşırı terleme) altta yatan herhangi bir hastalığa bağlı olmadan sağlıklı kişilerde görülen bir durumdur. Sekonder hiperhidrozis ise farklı hastalıklara bağlı olarak gelişen terlemedir. Bu hastalıklara örnek olarak diyabet, tiroid, obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği sayılabilir.

AŞIRI TERLEME NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Sekonder aşırı terleme tedavisinde, altta yatan neden araştırılarak buna uygun bir tedavi izlenir. Primer bölgesel terlemede tedavisinde ise birçok yöntem denenmektedir. Bunlar cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler olarak ikiye ayrılır. Cerrahi olmayan yöntemde bölgesel veya ağızdan alınan ilaçlar kullanılarak terlemenin azaltılması sağlanır. Cerrahi yöntem olarak ise botox ve iyontoforez kullanılır. İyontoforez tedavisi özellikle el terlemesi yaşayan kişiler için uygundur. Bu yöntemde hastalar ellerini içerisinde musluk suyu ve elektrotlar olan plastik bir kabın içerisine koyarlar. İlk olarak tedavi 2-3 gün boyunca günde 10 dakika olmak üzere uygulanır. Daha sonra verilen elektrik enerjisi artırılmaya başlar.

Botox tedavisi ise el, ayak ve koltuk altı terlemesi yaşayan kişiler için uygundur. Bu işlem uygulanmadan önce uygulama yapılacak bölgeye terleme alanının tam saptanması için nişasta iyot testi yapılır. Tedaviden 2 hafta sonra terlemede azalma görülür. Etki süresi ise yaklaşıl 4-12 aydır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal