Safiye Ali

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın tıp doktoru olarak bilinen Safiye Ali, aynı zamanda tıp eğitimi veren ilk kadındır. Anne çocuk sağlığı hakkında çalışmalar yürüten Safiye Ali’nin adı Süt Damlası Bakımevleri ile anılmaktadır. Peki Safiye Ali kimdir? Safiye Ali mesleği nedir?

02.02.2021-12:51 - (Son Güncelleme: 02.02.2021-12:51) Safiye Ali

Mesleki başarılarının yanı sıra İstanbul’da başlayan feminist harekete katılarak Türk kadınının seçilme hakkı için mücadelede yer almıştır. Peki Safiye Ali kimdir? Safiye Ali kariyeri nedir? İşte Safiye Ali'nin hayatına dair detaylar...

SAFİYE ALİ KİMDİR?

Safiye Ali 2 Şubat 1894'te İstanbul'da doğdu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitimi veren ilk kadındır. Safiye Ali, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yere saihptir. Anne-çocuk sağlığı hakkında gerçekleştirdiği çalışmalar ve Türk kadınının seçilme hakkı için mücadelelerle bilinir. 

SAFİYE ALİ AİLESİ

Safiye Ali'nin ailesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde çeşitli hizmetleri ile tanınan bir ailedir. Babası Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamit’in yaverlerinden olan Ali Kırat Paşa, annesi ise Şeyhülharem Hacı Emin Paşa’nın kızı Emine Hasene Hanım’dır. Safiye Ali, dört kızkardeşin en küçüğüydü.

Dedesi Hacı Emin Paşa 17 sene Mekke şeyhülislamlığı yapmış ve halen aktifliğini sürdüren beş vakıf kurmuştur. Babasını henüz küçük yaşlarda kaybeden Safiye Ali, dedesi Emin Paşa'nın Valideçeşme'deki konağında büyüdü. 

SAFİYE ALİ EĞİTİM HAYATI

Öğrenimini İstanbul'da Amerikan Kız Koleji'nde gördü. Ocak 1916 yılında kolejden mezun oldu. Safiye Ali'nin Amerikan Koleji mezunu olmasından dolayı zorluk çıkaran Bavyera Milli Eğitim Bakanlığı, sınavda aldığı birincilik derecesi karşılığı Safiye Ali'ye 'doktor namzeti' unvanını verdi. I. Dünya Savaşı sürerken maddi güçlüklere rağmen Almanya'ya giderek ile Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim gördü.

SAFİYE ALİ EŞİ

İstanbul’a döndükten altı hafta sonra kadın ve çocuk hastalıkları ihtisası yapmak üzere tekrar Almanya'ya gitti. Burada eşi Dr. Ferdinand Krekeler (sonradan aldığı adı ile Ferdi Ali) ile evlendi.

SAFİYE ALİ KARİYERİ

Safiye Ali, 1923 Haziran ayında Türkiye’nin ilk kadın doktoru olarak icazetnamesini aldı ve eşi ile birlikte Cağaloğlu'nda muayenehane açtı. Mesleğinin ilk zamanlarında tanınmadığı için muayenehanesine kimse gelmemiştir. Hatta kadın olduğu için düşük vizite ücreti ödemek isteyenler olmuştur. 

İstanbul'da beş sene doktorluk yaptı fakat karşılıksız olarak anne-çocuk sağlığına yaptığı hizmetler klinik çalışmalarının önüne geçti. Bu dönemde ayrıca Amerikan Koleji bünyesinde açılan ilk kız tıp okulunda jinekoloji ve obstetrik dersleri vereek kızlara tıp eğitimi veren ilk kadın öğretim üyesi olarak tarihe adını yazdırdı. 5 Temmuz 1952’de Dortmund'da yaşamını yitirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal