Rüyalanmak orucu bozar mı? Oruçluyken rüyalananlar ne yapmalı?

Ramazan ayında orucu bozan hadiseler her yıl olduğu gibi bu yıl da meraklıları tarafından araştırılıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu, ‘oruçken rüyalanma’ hakkında merak edilenleri açıkladı. Peki Rüyalanmak orucu bozar mı? Oruçluyken rüyalananlar ne yapmalı? İşte konu hakkında merak edilenler…

11.03.2024-16:38 - (Son Güncelleme: 11.03.2024-16:38)

Uykuda rüyalanmak ve bu sırada oruçlu olunması pek çok Müslümanın canını sıkan konulardan birisi olarak öne çıkıyor. Oruç tutarken cünüp olma durumunda orucun bozulup bozulmadığı, ne zamana kadar gusül abdesti alınması gerektiği gibi konular arama motorlarından sorgulanıyor. Diyanet ise konu hakkında merak edilenlere yanıt verdi. Peki Rüyalanmak orucu bozar mı? Oruçluyken rüyalananlar ne yapmalı? 

Rüyalanmak orucu bozar mı?

İslam'da rüya görmek orucu bozmaz. Oruç, imsak vaktinden akşam ezanına kadar yemek, içmek ve cinsel ilişkiye girmeme niyetiyle tutulan bir ibadettir. Rüya görmek, kişinin iradesi dışında gerçekleşen bir olaydır ve bu nedenle orucu bozmaz.

Oruç tutan bir kişi rüya gördüğünde, bu durum orucunu etkilemez ve oruç devam eder. İslam dininde rüyanın orucu bozmasıyla ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Oruç, sadece belirli şartlarda (yemek, içmek, cinsel ilişkiye girmek gibi) niyetle yapılan davranışlar sonucunda bozulabilir.

Rüyalanmak orucu bozar mı? Oruçluyken rüyalananlar ne yapmalı?

Ancak, kişi cinsel ilişkiye girmek gibi orucu bozan bir durumu rüya bahanesiyle gerçekleştirirse, bu durumda orucu geçersiz hale gelebilir. Yani, rüya görmek orucu bozmaz, ancak bilinçli olarak orucu bozan bir davranışta bulunmak orucu geçersiz kılabilir.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun konu hakkında verdiği yanıt şu şekilde: 

Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâvaî-Hindiyye, 1/200; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/400). Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır. Çünkü bu durumda namaz terk edilmiş olur. Nitekim Hz. Peygamber'in (s.a.s.) Ramazan'da imsaktan sonra sabah namazı vakti içinde yıkandıkları bilinmektedir (Buhârî, Savm, 25 [1930-1931]; Müslim, Sıyâm, 76 [1109]).

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal