Tüm Türkiye bu anı bekliyordu! Müslüme Yağal Davası’nda yeni gelişme: Hapis cezası artırıldı

Türkiye'yi yasa boğan Müslüme Yağal'ın ölümüne ilişkin devam eden davanın istinaf mahkemesindeki gelişmeler, 1'i tutuklu 4 yakının yargılandığı davada önemli bir karara işaret ediyor. Büyükbaba H. Yağal'a verilen 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası, istinaf mahkemesinde yapılan değerlendirme sonucunda 17 yıl 12 aya çıkarıldı. Bu kararla birlikte H. Yağal'ın toplam hapis cezası 45 yıl 12 aya yükselmiş oldu.

11.03.2024-16:11 - (Son Güncelleme: 11.03.2024-16:37) Tüm Türkiye bu anı bekliyordu! Müslüme Yağal Davası’nda yeni gelişme: Hapis cezası artırıldı

Mersin'de kaybolduktan sonra cansız bedenine ulaşılan 3 yaşındaki Müslüme Yağal'ın ölümüne ilişkin devam eden davada, 1'i tutuklu 4 yakınının istinaf mahkemesinde yargılandığı süreçte önemli bir gelişme yaşandı. Davanın merkezinde bulunan büyükbaba H. Yağal'a verilen 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası, yapılan istinaf değerlendirmesi sonucunda 17 yıl 12 aya çıkarıldı. Mersin'in Gülnar ilçesinde yaşanan trajik olay, 3 yaşındaki Müslüme Yağal'ın kaybolmasıyla başlamış ve 9 gün süren arama çalışmalarının ardından küçük çocuğun cansız bedeni bulunmuştu. Yaşanan acı olayın ardından başlatılan hukuki süreç, 1'i tutuklu 4 yakın tarafından yargılanmaya devam ediyor. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi'nde görülen duruşmada, Müslüme Yağal'ın ölümüne ilişkin davada tutuklu bulunan büyükbaba H. Yağal, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşma salonunda, tutuksuz sanıklar anne S. Yağal, büyükanne A. Yağal ve ağabey O. Yağal ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili ve taraf avukatları hazır bulundu. Önceki savunmaların okunmasının ardından cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, Silifke 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan dosyada H. Yağal hakkında gelini S. Yağal'a yönelik "nitelikli cinsel saldırı" suçundan verilen mahkumiyet kararında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle istinaf talebinin esastan reddini talep etti. Ayrıca, A.Yağal'a karşı "sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı" suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün cezanın kaldırılarak, H. Yağal'ın "çocuğun cinsel istismarı" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, bu değerlendirmeyi yaparak H. Yağal'ın cezasını 17 yıl 12 aya yükseltti. Bu kararla birlikte H. Yağal'ın toplam hapis cezası 45 yıl 12 aya çıktı.


Mütalaada, H. Yağal hakkında Müslüme'ye karşı "kasten öldürme", "çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "cinsel amaçla cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından verilen beraat kararının bozularak, küçük kızın ölümüne ilişkin süreçte elde edilen belge ve bilirkişi raporları doğrultusunda sanığın üzerine atılı suçlardan cezalandırılması istendi. "Suçluyu kayırmak"tan hakkında beraat kararı verilen anne S. Yağal'ın da üzerine atılı suçtan cezalandırılması mütalaada talep edildi.


Esastan ret kararı verildi

Mahkeme heyeti, H. Yağal'ın Müslüme'ye karşı işlediği suçlardan verilen beraat kararlarını hukuka uygun buldu ve istinaf başvurularını esastan reddetti. H. Yağal hakkında gelini S. Yağal'a yönelik "nitelikli cinsel saldırı" suçundan verilen 28 yıl mahkumiyet kararı ile "suçluyu kayırmak" suçlamasıyla yargılanan büyükanne A. Yağal, anne S. Yağal ve ağabey O. Yağal'a verilen beraat kararları da mahkeme heyeti tarafından hukuka uygun bulundu.

Mahkeme heyeti, H. Yağal hakkında gelini S. Yağal'a yönelik "nitelikli cinsel saldırı" suçundan doğan kız çocuğu A. Yağal'a karşı "sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı" suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün cezasını kaldırdı. Mahkeme, eylemin işlendiği zaman, yer ve biçim ile meydana getirdiği zarar ve tehlikenin ağırlığını göz önünde bulundurarak sanığı "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Suçun "alt soyuna karşı gerçeklemiş olması" ve "birden fazla kez zincirleme suretiyle işlendiği" gerekçeleriyle ceza 17 yıl 12 aya çıkarıldı. Bu kapsamda H. Yağal'ın toplam hapis cezası 45 yıl 12 aya yükselmiş oldu.


Olay ve ilerleme: Ne olmuştu?

Mersin'in Gülnar ilçesi Yanışlı Mahallesi'nde, 10 Kasım 2021 tarihinde çadır kurarken kaybolan ve daha sonra cansız bedeni bulunan 3 yaşındaki Müslüme'nin ailesi, durumu yetkililere bildirmişti. Ekiplerin başlattığı çalışma sonucunda, 19 Kasım 2021 tarihinde ilçedeki kırsal alanda kayıp çocuğun cansız bedeni bulunmuştu.

Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, çocuğun tutuklanan büyükbabası H. Yağal hakkında "kasten öldürme", "çocuğun nitelikli cinsel istismarı", ve "cinsel amaçla cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarıyla ilgili iddialar yer alıyordu. Aynı dosyada tutuksuz sanıklar büyükanne A. Yağal, anne S. Yağal ve ağabey O. Yağal için de "suçluyu kayırmak"tan hapis cezası talep edilmişti.

H. Yağal hakkında, gelini S. Yağal'a karşı "nitelikli cinsel saldırı"da bulunduğu ve bu saldırı sonucunda doğan A. Yağal'a karşı "çocuğun cinsel istismarı" suçunu işlediği iddialarıyla hazırlanan ek iddianame daha sonra dava dosyasına eklenmişti. Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, "suçluyu kayırmak"tan yargılanan tutuksuz sanıklar büyükanne A. Yağal ve ağabey O. Yağal'ın beraatini, anne S. Yağal'ın ise cezalandırılmasını talep etmişti.


Yerel mahkeme ne karar vermişti?

Mersin'in Gülnar ilçesi Yanışlı Mahallesi kırsalında 10 Kasım 2021'de çadır kurdukları sırada 3 yaşındaki kızları Müslüme'nin kaybolduğunu belirten ailesi durumu ilgililere bildirmiş, çalışma başlatan ekipler 19 Kasım 2021'de ilçedeki kırsal alanda kayıp çocuğun cansız bedenini bulmuştu. Soruşturmanın ardından hazırlanan iddianamede, çocuğun tutuklanan büyükbabası H. Yağal hakkında "kasten öldürme", "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" ve "cinsel amaçla cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından, tutuksuz sanıklar büyükanne A. Yağal, anne S. Yağal ve ağabey O. Yağal için de "suçluyu kayırmak"tan hapis cezası istenmişti.

Silifke 2. Ağır Ceza Mahkemesince 17 Ekim 2023'teki karar duruşmasında, büyükbaba H. Yağal'ın Müslüme'ye karşı "kasten öldürme", "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" ve "cinsel amaçla cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından delil yetersizliği nedeniyle beraatine hükmedilmişti. Mahkeme heyeti, H. Yağal'ı, gelini S. Yağal'a karşı "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 14 yıl hapis cezasına çarptırmış, ceza "akrabaya karşı" ve "birden fazla işlenmesi" dikkate alınarak 28 yıla çıkarılmıştı. Tutuklu H. Yağal ayrıca, gelinine karşı "cinsel saldırı" sonucu doğduğu belirlenen A. Yağal'a karşı da "sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı"ndan 3 yıl hapse mahkum edilmiş, suçun "kendi kızına" karşı işlenmesi gerekçesiyle ceza 5 yıl 7 ay 15 güne yükseltmişti. Toplamda 33 yıl 7 ay 15 gün hapse çarptırılan H. Yağal'ın tutukluluk halinin devamına hükmedilmişti. Mahkeme heyeti, "suçluyu kayırmak" suçlamasıyla yargılanan tutuksuz sanıklar büyükanne A. Yağal, anne S. Yağal ve ağabey O. Yağal'ın ise beraatine karar vermişti. Duruşmada Adli Tıp Kurumu raporlarını açıklayan heyet, Müslüme'nin cinsel istismara uğradığına dair bulguya rastlanmadığını, küçük kızın kesin ölüm nedeninin belirlenemediğini ve maktulün cansız bedeninin bulunduğu bölgeye tek başına çıkamayacağının göz önünde bulundurulduğunu bildirmişti.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal