Rusya'dan Dikkat Çeken Açıklama! Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nı Korumamalı

Rusya, Kabil Havalimanı'nın Afgan güvenlik kuvvetlerinin korunması gerektiğini savundu.

17.06.2021-18:17 - (Son Güncelleme: 17.06.2021-18:17) Rusya'dan Dikkat Çeken Açıklama! Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nı Korumamalı

Türkiye ve Pentagon arasında, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) geri çekilmesinin ardından Afganistan'ın başkenti Kabil'de yer alan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliği için müzakereler devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının güvenliğinin temin edilmesiyle ilgili açıklamasında "Pakistan'ı yanımıza alma düşüncemizi, Macaristan'ı yanımıza alma düşüncemizi Biden'a söyledik." ifadelerine yer vermişti.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hususta aldığı karara saygı duyduklarını ifade ederken, Rusya'dan dikkat çeken bir açıklama yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığını devam ettirmesinin, ABD ve Taliban arasında yapılan anlaşmaya uygun olmadığını öne sürdü.

Türkiye'nin askeri güçlerini Afganistan'da barındırmayı sürdürmesinin Doha'da ABD ve Taliban arasında arasında imza atılan anlaşmaya zıt düşeceğini ifade eden Zaharova, "Bu belge, yabancı birliklerin 1 Mayıs'a kadar tümüyle çekilmesini öngörüyor. Bu süre, 11 Eylül 2021'e ertelendi ve Taliban hareketi bununla ilgili olumsuz görüşünü açıkladı." dedi.

Rus vekil, Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin Afgan güvenlik kuvvetlerine verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin de Amerika Birleşik Devletleri askerlerinin Afganistan'dan geri çekildiğini hatırlatarak, şu açıklamada bulunmuştu:

"Orası bize çok yakın bir bölge. Tacikistan’da askeri üssümüz var. Bu gelişmeye nasıl dahil olacağız veya bölgede güvenliği nasıl sağlayacağız? Bu çok önemli bir soru."

NATO: TÜRKİYE, KABİL HAVALİMANI'NIN İŞLETİLMESİ KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR MÜTTEFİK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD ile öteki NATO askerlerinin Afganistan'dan geri çekilme süreci ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullanmıştı:

Amerika, 29 Şubat 2020 tarihinde Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile anlaşmaya varmış ve anlaşma gereğince 1 Mayıs tarihinde Afganistan'daki askeri güçlerinin hepsini geri çekeceğini taahhüt etmişti.

20 Ocak 2021 tarihinde vazifeyi devralan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, 1 Mayıs tarihinde komple çekilmenin mümkün olmadığını belirtmiş, ardından da 11 Eylül'ün yıl dönümüne dek ülkedeki bütün ABD askerlerinin geri çekilmesi emrini vermişti.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı tarafından açıklanan verilerine göre çekilmenin yarısı tamamlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal