Taliban, Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nı Koruma Teklifini Kabul Etmedi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askerlerinin Afganistan'dan geri çekilmesi ardından Kabil Havalimanı'nı korumak için harekete geçen Türkiye'ye Taliban'dan olumsuz yanıt geldi.

11.06.2021-09:55 - (Son Güncelleme: 11.06.2021-09:55) Taliban, Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nı Koruma Teklifini Kabul Etmedi

Taliban Vekili Suhail Shaheen, konuyla ilgili  "Türkiye 20 yıldır NATO kuvvetlerinin bir parçasıydı. Onlar da Afganistan'dan çekilmeli. Öte yandan Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan'ın tarihi ilişkileri var. Ülkede yeni İslami hükümet kurulduğunda, Türkiye ile yakın ve iyi ilişkiler kurmayı umuyoruz" dedi.

ABD'nin Afganistan'dan geri çekilme kararı vermesinin akabinde bölgede sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askerlerinin çıkması ile birlikte nasıl bir düzen kuracağı heyecanla beklenirken, Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nı muhafaza etmek için devreye girmesinin ardından Taliban'dan cevap geldi.

"TÜRKİYE İLE YAKIN VE İYİ İLİŞKİLER KURMAYI UMUYORUZ"

Türkiye'nin teklifini geri çeviren Taliban Vekili Suhail Shaheen, "Türkiye 20 yıldır NATO kuvvetlerinin bir parçasıydı. O nedenle ABD ile 29 Şubat 2020'de vardığımız anlaşma uyarınca onlar da Afganistan'dan çekilmeli. Öte yandan Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan'ın tarihi ilişkileri var. Ülkede yeni İslami hükümet kurulduğunda, Türkiye ile yakın ve iyi ilişkiler kurmayı umuyoruz" diye konuştu.

"NATO VE ABD İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR"

Geçen günlerde Reuters'a açıklamalar yapan görevliler, Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nın korunması için harekete geçtiğini belirtirken ABD'li görevliler Ankara'nın bir takım koşullar dayattığını da iddia etti. Adını bildirmeyen bir Türk yetkili, "ABD'li ve Türk yetkililer bu görev için olası ihtiyaçları görüşüyor. ABD'nin ayrılmasından sonra Türkiye Kabil Havalimanı'nı korumak için teklifte bulundu. Bu çerçevede NATO ve ABD ile görüşmeler devam ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

11 EYLÜL TARİHİNE KADAR BİTECEK

Joe Biden, 14 Nisan tarihinde Amerika Birleşik Devletleri 'nin 1 Mayıs tarihinden itibaren Afganistan'dan geri çekileceğini ve tam çekilmenin İkiz Kuleler,  Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a ilişkin terör saldırılarının 20. sene dönümü olan 11 Eylül tarihine kadar biteceğini açıklamıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal