Rusya’dan ABD’ye suçlama: NATO ile Asya-Pasifik bölgesini askerileştiriyorlar

Rusya’yı G20 Liderler Zirvesi’nde temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’ye sert sözlerle yüklendi. Lavrov açıklamasında, ABD ve müttefiklerinin Asya-Pasifik bölgesinde hakimiyet kurmaya çalıştığını savundu. İşte detaylar...

13.11.2022-16:21 - (Son Güncelleme: 13.11.2022-16:21) Rusya’dan ABD’ye suçlama: NATO ile Asya-Pasifik bölgesini askerileştiriyorlar

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) kapsamında Kamboçya’nın başkenti Punom Pen’e gelen  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve NATO hakkında oldukça sert sözler ifade etti. ABD ve müttefiklerinin Asya-Pasifik bölgesinde hakimiyet kurmaya çalıştığını savunan Lavrov, NATO’nun da bu bölgeyi yutmaya çalıştığını iddia etti.

Ortak kararlar alınamadı

Deutsche Welle Türkçe’in haberine göre; Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre ABD ve NATO'nun izlediği askerileştirme siyasetinin hedefinin, "açık bir şekilde Çin ve Rusya'nın bölgedeki çıkarlarını sınırlandırmak" olduğunu savunan Lavrov, "Ukrayna'daki durum" ile ilgili kullanılacak ifadeler konusunda görüş birliğine varılamaması üzerine ASEAN Zirvesi'nden bir sonuç bildirgesi çıkmadığını dile getirdi. Lavrov konu ile ilgili açıklamasında, "Bugün, ABD ve Batılı müttefikleri, Ukrayna'daki durumla alakalı olarak, kabul edilmesi mümkün olmayan bir dilde ısrarcı olduğu için ortak kararlar alınamadı" ifadesini kullandı.

Sergey Lavrov ABD NATO

Putin’in yerine Lavrov gidecek

Sergey Lavrov ASEAN Zirvesi'nden ayrıldıktan sonra G20 Zirvesi'ne katılmak üzere Endonezya'nın Bali Adası'na gitti. Rusya Dışişleri Bakanı, dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkenin devlet ve hükümet başkanları seviyesinde iştirak ettiği toplantıda, daha önce zirveye katılmayacağını bildiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i temsil edecek.

Bali'deki zirveye video konferans yöntemi ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin de bağlanacağı ve bir konuşma yapacağı aktarıldı. Zelenskiy'nin, Kamboçya'daki ASEAN Zirvesi'ne de bağlanması gündeme gelmiş ancak toplantıya katılan ülkeler arasında, bu konuda bir anlaşma sağlanamadığı için söz konusu plan hayata geçirilememişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal