Rusya Ukrayna savaşından Türkiye faydalı çıkabilir mi? Kripto Paralar gelecekte yok mu olacak? Yatırım gurusu Mark Mobius'dan çarpıcı açıklamalar!

Rusya Ukrayna Savaşı ile ekonomik piyasalar alt üst olurken, kriz enflasyon endişeleriyle mücadele eden dünyada enerji fiyatları üzerinde kendisini hissettirmeye başladı. “Yatırım Gurusu” lakaplı dünyaca ünlü Mark Mobius Rusya Ukrayna krizi değerlendirmesinde bulunarak Türkiye’nin olumlu işler yaptığı belirtti ve, "Türkiye cazibesini koruyup daha da artıracak." dedi.

04.03.2022-17:31 - (Son Güncelleme: 04.03.2022-17:31) Rusya Ukrayna savaşından Türkiye faydalı çıkabilir mi? Kripto Paralar gelecekte yok mu olacak? Yatırım gurusu  Mark Mobius'dan çarpıcı açıklamalar!

Türkiye’nin Rusya’ya başlatmış olduğu krizi kınayarak kararında bir duruş sergilediğini ifade eden Mobius, “Öncelikle Türkiye, Rusya'nın Ukrayna işgalini kınamak konusunda Avrupa ülkelerine katılarak çok yerinde bir duruş sergiledi. Bu hem Türkiye için hem önemli hem de doğru bir hamle. İkinci olarak bazı yönlerden Ukrayna'daki durum, Rusya'nın yeni Afganistan'ı olarak nitelendirilebilir. Birçok yönden Rusya'nın uzun bir gerilla savaşına çekilme durumu olabilir. Bu da Rusya'nın pozisyonunu büyük ölçüde zayıflatacaktır. Batıda birçok kişi ve hükümet bunun yaşanmasından yana. Böylece Putin'in bölgedeki gücü de azalacaktır. Elbette birçokları petrol fiyatlarının artmasından endişe ediyor. Rusya'ya birçok alternatif bulunduğundan petrol fiyatlarının artış göstereceğini sanmıyorum.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin pozisyonu bizi endişelendirmiyor.”

Her savaşın bir kazananı ve bir kaybedeni olduğunu hatırlatan yatırım gurusu bazı ülkelerin diğerlerine göre bu kaostan avantajlı çıkacağını belirtti.

“Unutulmamalı ki buna benzer her senaryoda kazananlar ve kaybedenler olacaktır. Örneğin, Ukrayna önemli bir buğday üreticisi. Ama bu yıl iyi mahsül alınamayacak. Bu durum Avustralya gibi buğday ihracatçısı diğer ülkelerin işine gelecek. Daha iyi bir konumda olacaklar. Bu bağlamda bazı ülkelerin diğerlerine kıyasla daha fazla çıkar sağlayacağını söyleyebiliriz.”

Türkiye’nin de bu dönemde avantajlı ülkelerden sayılabileceğinin altını çizen Mobius bu konuda şöyle konuştu: “Şu anda Rusya'nın çevresindeki Doğu Avrupa ülkeleri de sorunlarla karşı karşıya. Rusya'nın Ukrayna'da amacına ulaşması halinde bölgedeki gücünü daha da artırmasından endişe ediliyor. Bu ülkeler de yatırımcıların ayrılması gibi olumsuzluklarla karşılaşacak. Ancak bizim değerlendirmemiz Rusya'nın başarılı olmayacağı yönünde. Bu sebeple bölge ülkelerindeki yatırımlarımızı koruyacağız. Bildiğiniz gibi Türkiye'de de yatırımlarımız var ve bunları elimizden çıkarmayı düşünmüyoruz. Fiyatların düşmesiyle daha fazla satın alma da yapabiliriz. Bu sebeple Türkiye’nin pozisyonu bizi endişelendirmiyor.”

Asya bölgesi cazip olabilir

Rusya’ya yapılan yatırımların ne yönde değişebileceğine örnek veren Mark Mobius, bu konuda Asya bölgesinin de kıymetli bir öneme sahip olduğunu vurguladı ve ekledi: “Öncelikle ABD pazarının bir yatırımcı cenneti olmaya devam etmesini öngörüyoruz. Asya ülkeleri de Avrupa'dan uzaklaşmak isteyen yatırımcılar için cazip olacaktır. Tayvan, Kore, Vietnam ve Çin gibi ülkeler özellikle. Çin'deki birçok şirket cazip olabilir. Brezilya gibi Latin Amerika ülkeleri de cazibe merkezi haline gelebilir. Durum şirketlere bağlı ancak Avrupa'dan uzak pazarlar yatırımcıları çekecektir.”

Rusya’ya olan yatırım Türkiye’ye kayabilir

Türkiye Rusya ilişkilerinin her fırsatta devam etmesini önemine dikkat çeken Mobius, yatırımcıların Rusya pazarından çekilip Türkiye’ye yönelebileceğini ifade etti ve, “Türkiye'nin cazibesini koruyup daha da artırıcağına inanıyorum. Rusya'nın imkanları yatırımcılar için kapanmış vaziyette. Artık Rusya'da yatırım yapmak imkansız hale geldi. Türkiye ve diğer büyüyen piyasalar tüm bu yatırımı çekecektir. Ayrıca, unutmamalı ki pandemi önlemlerinin gevşetilmesiyle dünya'daki birçok turistin ülke dışı seyahat imkanı oluşuyor. Bence bu yıl Türkiye, dünyadan gelen turizm akışından daha büyük ölçüde faydalanacaktır. Özellikle buradan, Ortadoğu'dan. Şahsen ben 2 ay önce Dubai'den Türkiye'ye geldim ve bunu daha sık yapmayı planlıyorum.” İfadelerini kullandı.

Kripto paralar gelecekte olmayacak!

Özellikle Rusya’nın kripto paraya olan talebinin artması ile akıllara gelen “Kripto paralar yeni dünya düzeninin başrolü olabilir mi?” sorusuna Mark Mobius’dan sert bir açıklama geldi. Kripto paraların finans dünyasında kalıcı bir yer edinemeyeceğini vurgulayan Mobius, gelecekte kripto paralar olmayacak dedi.

“Halihazırda Ruslar kripto para almak isteyeceklerdir. Zira bu Rusya'dan para çıkarabilmenin bir yolu. Bitcoin fiyatlarındaki artışın sebeplerinden biri de bu. Ancak uzun vadede kripto paraların zamanla silinip yok olacağını düşünüyorum. Çünkü temelde fiyatların alıcı sayısıyla arttığı "ponzi" mantığına dayanıyorlar. Yani kripto paraların değerini koruyabilmesi için yatırımcı sayısının sürekli artması gerekiyor. Bunun gerçekleşeceğine inanmıyorum. Uzun vadede kripto paralar silinecektir. Ama bu dijital paranın yok olacağı anlamına gelmiyor. Halihazırda dijital para kullanılıyor. Cep telefonumla bile ödeme yapabiliyorum. Bu da bir dijital ödeme şekli. Ancak kripto paraların parlak bir geleceği olduğunu düşünmüyorum.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal