Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya Ukrayna savaşında her iki tarafla bağlantı kuran nadir ülkelerden biriyiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya- Ukrayna savaşında her iki tarafla bağlantı kuran nadir ülkelerden biri olduğunu dile getirdi.

04.03.2022-16:40 - (Son Güncelleme: 04.03.2022-17:44)

NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantının ardından kameralar karşısına geçti. Toplantıya dair ayrıntıları paylaşan Çavuşoğlu, ‘Savaşın durdurulması konusunda sarf ettiğimiz çabalar vurgulandı. İki tarafla diyalog kuran nadir ülkelerden biri olduğumuz dile getirildi’ açıklamalarında bulundu. 

Rusya- Ukrayna savaşının durdurulması için çaba verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, ‘Toplantıya NATO üyesi olmayan ama ortağımız olan ülkeler de katıldı, İsveç ve Finlandiya. İkili görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye'nin izlediği kararlı ve dengeli politika, savaşın başlamasından önceki çabalar ve sonrasındaki çabalar vurgulandı. Her iki tarafla diyalog kurabilen nadir ülkelerden birisi olduğumuz da muhataplarımız dile getirdi. İnsani koridorların açılması elzem ama bu savaşın daha fazla sürmemesi için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz’ dedi. 

Antalya'da Rus ve Ukrayna zirvesi planı

Antalya’da Rusya ve Ukrayna zirvesinin yapılmasının planlandığını açıklayan Bakan Çavuşoğlu, her iki tarafın mevkidaşları ile iletişim halinde olduklarını belirtti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

9 bin 653 vatandaşımız tahliye edildi

Ukrayna’daki Türk vatandaşlarının tahliyesine devam edildiğini aktaran Çavuşoğlu, şu ifadelere yer verdi: ‘Dün itibariyle bize kayıtlı 9 bin 653 tahliye gerçekleşti. Bazıları biz tahliye ettik. Aileleriyle gelmek isteyen var, araçları olan var. Trenle tahliyeyi başarıyla gerçekleştirdiğimizi gören ülkeler oraya yönlendirdik. Tren istasyonlarında ciddi kalabalık oldu. Ukrayna'nın batısındaki ülkelerde misyonlarımızı da görevlendirdik. AFAD ve Kızılay da orada. Kendi imkanları ile sınıra gelen vatandaşların da sınırda kolayca vize istenmeden, PCR istenmeden geçmesini temin ediyoruz. Polonya tarafına geçenlerde THY ile geliyor. Bugün için planlamalarımız var.’

Türk hava sahasının önemi

Türkiye’nin stratejik konumu bakımdan önem taşıdığının altını çizen Bakan Çavuşoğlu, ‘Amerika ile gündemimizde ikili konular da var. Ukrayna'daki durum da görüşülecektir. Hava sahasını şu anda açık tutuyoruz. Montrö'ye de bakınca kuzeyden güneye hava koridorunun açık olması lazım. dün hava sahası kapalı olsa AGİT'in gözlemcilerini getiremezdik. Sadece Türkiye açısından değil yaptırımı uygulayan ülkeler ve vatandaşları açısından da hava sahasının açık olmasında stratejik ve insani bakımdan önemlidir. Bu yüzden hava sahasını açık tutuyoruz’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal