Rusya için sevindirici gelişme: Azerbaycan ve Ermenistan ruble ile Rus gazı alacak

Rusya, Batı'nın yaptırımlarından kaynaklanan riskleri en aza indirgemeye yönelik önlemler kapsamında, Azerbaycan ve Ermenistan ile yapılacak ödemelerde ulusal para birimi rublenin kullanılacağını açıkladı.

25.04.2022-15:46 - (Son Güncelleme: 25.04.2022-15:57) Rusya için sevindirici gelişme: Azerbaycan ve Ermenistan ruble ile Rus gazı alacak

Rusya'nın Ukraynaya saldırması sonucunda birçok yaptırımla karşı karşıya kaldığı için Rusya'da Avrupa'ya Rus gazını kesme kararı vermişti. Putin, sonrasında Avrupa'ya Rus gazını göndereceğini fakat Ruble ile ödeme yapılacağını söylemişti. Putin'in 'Ruble ile ödeme şartı' sonrasında Avrupa Birliği ve Rusya arasında yeni bir enerji krizi patlak verdi. Rusya'nın doğal gaz ödemelerinde rubleye geçme talebinin yankıları devam ederken, Moskova'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Özel bir haber ajansının haberi doğrultusunda, Rusya Dışişleri Bakanlığı BDT Ülkeleri Dördüncü Dairesi Müdürü Denis Gonchar, Rusya-Azerbaycan ticaretinin yaklaşık yüzde 30'unun ruble ile yapıldığını, Erivan'ın ise Rus doğalgazını daha şimdiden ruble ile ödemeye başladığını dile getirdi.


Putin'den Ruble hamlesi

Rus lider Vladimir Putin, ağır ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya ekonomisini korumak için Rus gazına rubleyle ödeme yapılmasını gerektiren kararı ele aldı.

Kararla ilgili toplantıda konuşan Putin, 'Rus doğalgazını satın alabilmeleri için Rus bankalarında ruble hesabı açmaları gerekiyor. Yarından itibaren teslim edilen gazın ödemeleri bu hesaplardan yapılacak. Eğer bu tür ödemeler yapılmazsa, bunu alıcılar açısından bir temerrüt olarak kabul edeceğiz ve buna göre sonuçları olacak. Kimse bize bedava bir şey satmıyor ve biz de hayır işleri yapmayacağız. Dost olmayan ülkelerden gelen alıcıların yeni ödeme koşullarına uymaması halinde mevcut gaz tedariki sözleşmeleri durdurulacak' şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Avrupa Komisyonu, şirketlerin Gazprom'la imzaladıkları yüzde 97'si dolar veya euro cinsi olan sözleşmelerdeki para cinsinden ödeme yapmaya devam etmeleri gerektiğini dile getirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal