Rusya'nın çıkışına tüm Avrupa'dan sert yanıt geldi, Ruble ile ödeme yapılmayacak!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Dost olmayan ülkelere doğal gaz ve petrol satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz" ifadesi tüm Avrupa ülkelerini adeta ayağa kaldırdı. Söz konusu açıklamayı Avrupalı liderler “mevcut anlaşmaları ihlal” şeklinde değerlendirmeye alarak, ödemeleri hiçbir şekilde rubleye çevirmeyeceklerini belirttiler.

25.03.2022-17:21 - (Son Güncelleme: 25.03.2022-17:21) Rusya'nın çıkışına tüm Avrupa'dan sert yanıt geldi, Ruble ile ödeme yapılmayacak!

Vladimir Putin’in Çarşamba günü yaptığı “ruble ile ödeme” ifadeleri sonrası doğal gaz fiyatları artışa geçmiş, Rus rublesi de buna karşılık Amerikan doları karşısında yükselmişti. Dün Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri bu konu bağlamında art arda açıklamalarda bulundu.

Kimse ruble ile ödeme yapmayacak

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman şirketlerinin yapacakları ödemelerin para biriminin sözleşmelerde hali hazırda yazılı olan birim ile yapılacağının altını çizdi. Scholz, "İmzalanmış sözleşmeler var ve teslimatlar için yapılacak ödemelerin para birimi bu sözleşmelerin bir parçası. Bunlarda da euro veya dolar yazıyor." şeklinde konuştu.

İtalya Başbakanı Mario Draghi de sözleşmelere atıf yaparak “Bu temelde bir sözleşme ihlalidir.” Açıklamasıyla Rusya Devlet Başkanı’na Almanya ile benzer bir mesaj gönderdi.

Slovenya Başbakanı Janez Jansa ise daha sert çıktı. Jansa, "Kimse ruble ile ödeme yapmayacak" dedi.

Enerji tehdidi dönemi bitti

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Putin’in bu ifadelerinin Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını engelleme girişimlerini içerdiğini söyledi ve “Yaptırımlarımızın aşılmasına asla izin vermeyeceğiz. Enerjinin bize tehdit olarak kullanılabileceği dönem bitti” açıklamalarıyla adeta Putin’i karşısına aldı.

Rusya'nın çıkışına tüm Avrupa'dan sert yanıt geldi, Ruble ile ödeme yapılmayacak!

Avrupa günde 1 milyar euro ödeme yapıyor

Rusya'nın ana gaz ihracatçısı olan Gazprom'un yayımladığı verilere göre, 27 Ocak tarihinden itibaren yapılan gaz satışlarının neredeyse tamamına yakını Euro veya dolar para birimi üzerinden yapıldı.

Enerjide Rusya’ya bağımlılık sorun 

Bu konuda uzmanlar Putin’in açıklama yaptığı tarihe de dikkat çekiyorlar. Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nden hemen önce yapılan bu açıklama, AB liderlerini alacakları yeni kararlarda daha fazla düşünmeye itmek adına yapılmış bir hamle olarak görülüyor. 

Buna karşın birçok Avrupa ülkesi, Rusya’ya bağımlı oldukları enerji alanında farklı alternatif yollar ararken çeşitli tedbirleri de kullanmaya çalışıyorlar. Fakat bu durumun kısa vadede çözüme kavuşacağı düşünülmüyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal