Putin'in ruble kararı Avrupa ülkelerinde panik yaşattı: AB'den yanıt gecikmedi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni 'Ruble' kararı Avrupa ülkelerinde büyük panik yarattı. Putin'in gaz ödemelerinin bugünden itibaren rubleyle yapılması gerektiğini söyledi. Putin, bu şartın yerine getirilmemesi halinde sözleşmelerin askıya alınacağını bildirmesi AB ülkelerinde büyük panik yarattı. Almanya, Fransa ve İtalya karar tepki gösterdi.

01.04.2022-09:18 - (Son Güncelleme: 30.06.2022-12:14) Putin'in ruble kararı Avrupa ülkelerinde panik yaşattı: AB'den yanıt gecikmedi!

Rusya-Ukrayna savaşı 37. gününde her ne kadar barış müzakereleri düzenlenmiş olsada savaş henüz tamamen bitmiş değil. Rusya, yaşadığı ekonomik sıkıntılara çözüm bulmak için çare aramakta. Rusya, Ukrayna'daki ilerleyişine devam ediyorken, yaptırımlara yönelik hamleler yapmaya çabalıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni 'Ruble' açıklamaları ve kararı, petrol ve doğalgaz ihtiyacının büyük bir bölümünü Rusya'dan karşılayan Avrupa'da büyük sorunlara yol açacak gibi gözüküyor. Öyle ki İtalya Başbakanı Mario Draghi,  Putin'in doğal gaz ödemelerinin ruble ile yapılması isteğini hakkında, 'Ruble ile ödeme yapılması kabul edilmez çünkü anlaşmalar euro ve dolar bazında yapıldı. açıklamalarında bulundu. Almanya'dan jet hızında gelen yanıtta 'Putin'in şantajlarına boyun eğmeyecekleri' sözleri dikkat çekti.


Zelenski 2 Ukraynalı generali görevden aldı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, iki Ukraynalı generalin hain oldukları ortaya çıktığı için rütbelerinin geri alındığını söyledi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Disiplin Tüzüğü'nün 48. maddesine göre, vatanlarının nerede olduğuna karar veremeyen kıdemlilerin ve subaylar rütbelerinden mahrum bırakılacağını ifade eden Zelenskiy, 'Rastgele generaller buraya ait değil!' şekilinde açıklamada bulundu. 

Putin'in şartlarına uymayacağız

Rusya lideri Putin, gaz ödemelerinin Cuma gününden itibaren rubleyle yapılması gerektiğini söyledi. Putin, bu şartın yerine getirilmemesi halinde sözleşmelerin askıya alınacağını bildirdi. Rusya lideri,, ABD'nin Avrupa'yı pahalı LNG tüketimine geçirmeye çalıştığını belirterek, "Avrupa sanayisi zarar görecek ve milyonlarca kişi işsiz kalacak, hayat standartları düşecek" dedi.

Almanya'dan jet hızında gelen yanıtta 'Putin'in şantajlarına boyun eğmeyecekleri' vurgulandı.

İtalya'dan Putin'in kararına tepki

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Putin'in doğal gaz ödemelerinin ruble ile yapılaması isteğini hakkında, "Ruble ile ödeme yapılması kabul edilmez çünkü anlaşmalar euro ve dolar bazında yapıldı. Tabii ki ticaretin bir para biriminde yapılması, daha çok talep görmesi nedeniyle söz konusu para birimini güçlendirir" dedi.


Tüm ülkeler, Türkiye ile iş birliği yapmaya hazır

Türkiye'nin yoğun çabalar sonrası Başkan Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Ukrayna ve Rusya ilişkilerinde üstlendiği role dair gelen soruları cevaplandıran Draghi, 'Türkiye, jeostratejik konumu ve çatışmanın tüm taraflarıyla olan ilişkileri sayesinde, barışla sonuçlanabilecek bir müzakere sürecini başlatmak için çok önemli bir rol oynuyor.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Burada tüm ülkeler, bu yönde Türkiye ile iş birliği yapmaya hazır. Bu durumda İtalya, Türkiye ve Fransa'nın bir araya gelmesi konusunda mutabakata vardık' açıklamasında bulundu. 

Üç ülkenin ne zaman görüşeceğinin belirlenmediğini ve tarihin gelecek haftalarda netleşmesi gerektiğini ifade eden Draghi, Türkiye ile ilişkiler hakkında, 'Genel anlamda ilişkiler, gerçekleştirilen bazı eylemlerin de etkisiyle çok daha iyileşti ancak yine de yapılacak çok şey var' açıklamalarında bulundu. 

Draghi, İtalya'nın Ukrayna'da garantör olarak rolü hakkında ise, 'Bu garantilerin tam içeriği tanımlamak için henüz çok erken, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin sonucuna bağlı. Bunlar, müzakere edilen maddelerin uygulanmasını sağlayan garantiler olacak. Olumlu yönü, İtalya'nın Ukrayna ve Rusya'dan garantör olarak istenmesidir' ifadesinde bulundu. 

'Gazda Rubleyle ödeme talebi reddedildi'

Almanya ve Fransa, Rusya'nın doğal gazda rubleyle ödeme yapılmasına yönelik talebini "sözleşmelerin ihlali" olarak değerlendirerek reddetti.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ve Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, başkent Berlin'deki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Habeck, Almanya'nın "Rus doğal gazı konusunda Avrupa'ya gaz akışının kesilmesi de dahil olmak üzere tüm senaryolara" hazır olduğunu vurguladı.

Putin'in Rus gazı ödemelerinin rubleyle ödenmesi konusunda "şantajını" kabul etmeyeceklerini belirten Habeck, söz konusu ödemelerin avro ile yapılacağını bildirdi.

Fransa ve Almanya'nın günlük olarak koordine olacağını ifade eden Habeck, "Rusya'nın Avrupa'yı bölme çabalarının başarısız" olacağını savundu.

Habeck, Rusya'ya karşı Batılı ülkelerin yaptırımlarındaki boşlukların kapatılması gerektiğini sözlerine ekledi.


'Avrupa Rusya'nın gaz akışının kesilmesi durumuna hazırlanıyor'

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire de Fransa ve Almanya'nın Avrupa'ya Rusya'dan gaz akışının kesilmesi senaryosuna hazırlandığını, iki ülkenin Moskova'nın talebini reddettiğini söyledi.

Le Maire, Rusya ile avro olarak yapılan gaz sözleşmelerinin avro olarak ödeneceğini bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin dost olmayan ülkelere doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmesine yönelik kararnameyi imzaladı. Putin'in imzaladığı ve ülkenin yasal bilgi sisteminde yayımlanan kararnameye göre, Rus gazının dost olmayan ülkelere satışında rubleyle ödeme alınmasına yönelik yeni sistem, yarın itibarıyla devreye girecek.

Kararnamede, Rus gazı alan ilgili ülkelerin, Gazprombank'ta hesap açmaları gerektiği, ödemeyi bu bankaya yapacakları ve söz konusu ödemenin Moskova Borsası'nda rubleye çevrileceği bildirildi.

Putin, "dost olmayan" ülkelerin Rus gazına rubleyle ödeme yapmalarına ilişkin ilgili kararnameyi imzaladığını belirterek, "Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak." ifadesini kullanmıştı.

Putin 'Ruble' kararını imzaladı

Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle başta ABD olmak üzere çok sayıda ülke Rusya'ya yaptırım uygulamıştı. Yaptırımlar sonrasında Rusya Devlet Başkanı Putin'den doğal gaz resti gelmişti. Dost olmayan ülkelere satışlarda ödemeleri Rus rublesi olarak almayı planladıklarını kaydeden Putin, "Merkez Bankası ile hükümete, operasyonların ruble cinsinden yapılmasını sağlayacak formül hazırlamaları için 1 hafta süre verdim.' demişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal