Rusların yeni adresi Türkiye, banka hesaplarına hücum ediyorlar!

Rusya Ukrayna savaşıyla beraber ilginç gelişmeler de yaşanıyor. Buna göre zorunlu askerliğe gitmek istemeyen ve ekonomik koşullardan endişe eden Rus vatandaşlar Türkiye’ye akın ediyor. Hem varlıklarını korumak hem de yaşamlarını idame ettirebilmek için Türk bankalarında hesaplar açılıyor.

15.03.2022-10:46 - (Son Güncelleme: 15.03.2022-10:46) Rusların yeni adresi Türkiye, banka hesaplarına hücum ediyorlar!

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal yalnızca Ukrayna vatandaşlarını değil Rus vatandaşları da olumsuz yönde etkiliyor. Buna göre Rusya’da askerlikten kaçmak isteyen ve daha iyi ekonomik şartlarda yaşamak isteyen Rus vatandaşlar ülkelerini terk ediyor. THY üzerinden her gün 5 tarifeli seferle birlikte Moskova – İstanbul uçuşları devam ediyor. Ülkemizin henüz Rusya’ya karşı sert bir yaptırım kararı almamasının da etkisiyle Rus vatandaşların kaçmak için öncelikleri adresleri arasında Türkiye geliyor. Kaynaklardan alınan bilgiler doğrultusunda, son haftalarda Rus vatandaşlarının banka hesabı açma taleplerinde büyük bir artış görüşüyor. Bununla beraber Rusya’da patlayan kripto para hacmi de Rusya’nın vatandaşlara uyguladığı para kontrolünün getirdiği bir  etmen olarak karşımıza çıkıyor. 

Türk Lirası cinsi hesaplar açılıyor

Rusya Merkez Bankası, yurtdışına yapılan para transferlerine sınırlama getirirken, ruble karşılığı döviz satışını da askıya aldı. Merkez Bankası bankalardan döviz çekim işlemlerine 10 bin dolar sınırı koyarken, üzerindeki miktarları ruble olarak alınabileceğini ifade etti. Getirilen bu sınırlamalar göç etmeye çalışan Rus vatandaşların da şartlarını daha zora sokmuş durumda.

Alınan bilgiler doğrultusunda ülkemizdeki bankalara yoğun bir Rus vatandaşı akımı gözleniyor. Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de Türk Lirası hesabı açabilmeleri için ikametgâh adresi, vergi numarası, pasaport numarası ve mobil telefon numarası bilgilerini vermeleri yeterli geliyor. Kaynaklar, çoğu banka şubesinin ikametgahı geçerli sayarak hesap açtıklarını belirtiyor. Ancak en önemli hususlardan birisi bu hesapların Türk Lirası ile açılması ve bu bankaların Rusya’nın resmi para birimi olan rubleyi kabul etmemesi. Bu sebeple akıllara gelen soru şu: Bu hesaplar Rus vatandaşlara ne fayda sağlıyor? 

Türk Lirası cinsi hesaplar açılıyor

Bankalardan alınan bilgiler bu durumun iki farklı yola işaret ettiğini belirtiyor. Bunlardan birincisi yeni bir hayata adım atma, diğeri ise Türk Lirası hesabının ardından yabancı para hesabı açarak döviz birikimlerini sistemde tutabilmek. Rusya’da hali hazırda kötü olan ekonomik sistemin daha da kötüye gidebileceğini belirten Rus vatandaşlarının yeni bir ülkede yaşam kurmak için en önemli ihtiyaçlardan biri olan banka hesabına sahip olmasının önemli bir adım olduğunu belirten bankacılık kaynakları, ülkemizin yakın gelecekte ciddi bir Rus mülteci akınıyla karşı karşıya olunabileceğini ifade etti.

Sisteme entegrasyon

İkinci durum ise bankacılık sistemine uyum yakalayabilmek. TL hesabını açtıktan sonra döviz hesaplarıyla yanlarında getirmelerine müsaade bırakılan yani ülkeden nakit olarak çıkarılabilecek limit olan 10 bin dolara kadar paralarını bankacılık sistemine bir nevi yazdırmış oluyorlar. 

Bir diğer yol ise kripto para piyasasındaki işlemlerle beraber ön plana çıkıyor. Kripto işlem hacminin son haftalarda Rusya’da rekor kırmasının temel sebebi olarak da bu sebep görülüyor. Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance ve Avrupa’nın en büyük borsası Kraken platformları da Ruslara erişime hala açık vaziyetteler. Bu sistemlerde Ruble ile işlem yapmaya hala izin veriliyor. Kripto para sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun istediğiniz bölgeye para gönderebilmek mümkün hale geliyor. 

Sisteme entegrasyon

Uluslararası Kredi kartı ve finans işlemlerinde önde gelen şirketlerden Visa ve Mastercard'ın, Rus bankalarını engellemesinin ardından Rusların MIR sistemi yeniden gündeme geldi. Türkiye’de Vakıfb ank, Ziraat Bankası ve İş Bankası MIR kart ile işlem yapılmasına yönelik anlaşmalar hali hazırda yapılmış durumda. Kaynaklardan alınan bilgilere göre MIR’e dahil olan bu bankaların geçmiş dönemlerde de işlem hacmi milyon lirayı bulmakta güçlük çekiyordu. Rus turistlerin ağırlıklı olarak harcamalarını Visa ve Mastercard ile yaptığı ifade edilirken, MIR sisteminde bankaların TL-TL üzerinden mahsuplaştığını Ruble’nin kullanılmadığı belirtiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal