Bakan Nebati'den akaryakıt fiyatlarıyla ilgili mesaj: Gerekli tedbirleri almaktayız!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon konusunda açıklamalarda bulundu. Nebati, 'Enflasyonla mücadelede tüm paydaşlarımızın desteği mutlaka çok önemli. Attığımız adımları tamamlayacak şekilde tüzel kişilerden de enflasyonla mücadelede destek bekliyoruz." dedi. Nebati ayrıca akaryakıt fiyatlarındaki artışlarla ilgili de konuşarak 'Gerekli tedbirleri almaktayız.' dedi.

15.03.2022-10:36 - (Son Güncelleme: 15.03.2022-11:55) Bakan Nebati'den akaryakıt fiyatlarıyla ilgili mesaj: Gerekli tedbirleri almaktayız!

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ilk önceliği enflasyon ile mücadele kapsamında çalışmalara kararlılıkla devam ettiklerini dile getirerek, 'Bu bağlamda, Kur Korumalı Mevduat gibi yenilikçi ve kapsamlı metotları devreye aldık. Böylece, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 56'sı dövizden dönüşmek üzere 557 milyar lira birikmiştir' açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'ni, Rusya'nın Ukrayna savaş açmasından kaynaklanan döviz fiyatlarındaki ani artışın Türkiye'de nasıl bir etki yapacağını analiz ederek, enflasyon ile mücadele ve gıdada arz güvenliğinin sağlanması için atılan adımları tek tek anlattı.

Şu anda uygulanmak ekonomi politikası olan Türkiye Ekonomi Modeli'ni gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasa aktörlerine anlatarak, hayata geçirilen bu politikanın çerçevesini çok net bir şekilde ortaya koyduklarını dile getiren Bakan Nebati, 'Modelimizin temel hedefleri çok açık olup üretime, yatırıma ve ihracata odaklanarak, istihdamı artırmak, Türkiye ekonomisinin dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlamaktır' açıklamasında bulundu.


Tüm dünyada enflasyon yükseliyor

Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ilk aşmalarında enflasyonla mücadele olduğunu her zaman belirterek, 'Artan emtia fiyatları kaynaklı olarak tüm dünyada enflasyonun yükseldiğine tanık oluyoruz. Bu konuda gerekli tüm adımları atmakta ve enflasyonla mücadele kapsamında çalışmalarımıza kararlılıkla devam etmekteyiz. Bu kapsamda, Kur Korumalı Mevduat gibi yenilikçi ve kapsamlı metotları devreye aldık. Böylece, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 56'sı dövizden dönüşmek üzere 557 milyar lira birikmiştir" diye konuştu.

Tarımsal destekleri artırdık

Enflasyonla mücadele adına son dönemde gıda ürünlerinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranını yüzde 8'den yüzde 1'e, elektrikte ise KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiklerini hatırlatan Bakan Nebati, 'Gıda fiyatlarındaki artışı kontrol altına almak için tarımsal destekleri artırdık. Bunun yanı sıra gübre fiyatlarında da indirim yaptık' açıklamalarında bulundu.

Birlikten berekete uygulaması yakın zamanda açıklanacak

Fiyat değişikliğine karşı tüketici farkındalığını artırmayı amaçlayan 'Birlikten Berekete' isimli proje üzerinde çalışmalara devam ettiklerini ve yakın zamanda açıklayacakları bilgisini paylaşan Bakan Nebati, proje bazında tüketicilerin fiyat kıyaslamasını yapabileceği bir sistem oluşturarak tüketicilerin farkındalığını arttıracaklarını ve tüketicilerin makul fiyatlı ürünlere kolaylıkla erişim sağlayabileceğini dile getirdi.


Gerekli tedbirleri almaktayız

Akaryakıt konusuna değinen Bakan Nebati, gerekli tedbirleri alıyoruz diyerek, 'Maalesef ülke olarak petrol ürünlerinin yüzde 90'nın üzerinde bir kısmını ithal ederek karşılamaktayız. Bilindiği üzere, petrol alım satımında da fiyatlar en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşmakta ve bu çerçevede EPDK tarafından fiyat izlemesi yapılmaktadır.' dedi ve sözlerin şu şekilde devam etti, 'Akaryakıt fiyatları uluslararası piyasalarda belirlenen petrol fiyatlarına göre şekillenmektedir. Ukrayna'daki gelişmelerin de etkisiyle petrol fiyatları yılbaşındaki 77 dolardan 130 dolar seviyelerine kadar yükselmiştir. Bu artış da kaçınılmaz olarak akaryakıt fiyatlarına yansımaktadır. Devlet olarak bu artışların kalıcı olmaması ve vatandaşlarımıza mümkün olduğunca az yansıması için gerekli tedbirleri almaktayız.' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal