Rus TV'sini izleyenler adeta kanı dondu! ''Kurtulmalıyız, daha da kötüye gidecek''

Ukrayna'da gittikçe hezimete sürüklenen Rusya lideri Putin ile Genelkurmay Başkanı Gerasimov, bir tuğgeneral veya albay tarafından gereken kararları vermeye başlamıştır. İşte Rus TV'sindeki kan donduran haberin detayları...

17.05.2022-15:40 - (Son Güncelleme: 17.05.2022-15:40) Rus TV'sini izleyenler adeta kanı dondu! ''Kurtulmalıyız, daha da kötüye gidecek''

Başkent Kiev'in sonrasında ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov etrafından da Rus işgalcileri uzaklaştıran Ukrayna ordusu, 50 kilometre uzaklıkta olan Rusya sınırına kadar ulaştı. Rusya sınırına 18 kilometre mesafedeki Ruska Lozova köyünde, korku ve umut adeta bir arada. 

Harkov kuzeyinde yer alan köy, iki aydır işgal altındaydı ve Nisan ayının sonlarına doğru Rus ordusundan geri alındı. Köyün hemen yanında bulunan nehrin üstünde yer alan köprü resmen yok edilmişti. Köy sakinlerinden Rostislav Stepanenko, işgalcilerin püskürtülmesiyle birlikte evine geri döndü. 53 yaşındaki Stepanenko, geri döndükten sonra komşusunun evine bir top mermisinin saplandığını ve kendi evinin pencerelerinin de kırıldığını söyledi. 

Geri dönmeye karar verirken almış olduğu riskler için ''Yolda ya da evimde öldürüleceğimi umursamadım. Umuyorum, 54 yaşına gireceğim ama bugün bunu beklemiyorum'' dedi. Agence France-Presse (AFP), Ruzka Lozova köyünde şu an bile yoğun bir şekilde top patlamalarının duyulduğunu bildiriyor. Bundan birkaç gün önce ölümden kurtulan 69 yaşındaki Nicolai de, ''Evime ve arabama füze isabet ettiğinde, arka bahçedeki çimleri kesiyordum'' diye konuştu. Nicolai'nin yaşlı annesi de köyden ayrılmayı kesinlikle kabul etmemiş. 

AFP, barış zamanında Rusların köyün yanından geçen yolu kullanarak daha güneydeki Kırım sahillerine tatile gittiklerini anımsatıyor. Bugün de köyde neredeyse hiç hasar görmemiş ev bulunmuyor. 

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı da, Harkov'un güneydoğusundaki Malaya Rohan'da düşürülmüş bir Rus helikopterinin fotoğrafını dünyaya yaydı. Köy sakinlerinden Oleksiy Polyakov ve Roman Voitko, helikopterin enkazından geriye kalanları kontrol ettiği sırada AP foto muhabiri Bernat Armangue'ye poz verdi. Kara muharebelerinde yenilgi uğrayan Rusya, Ukrayna'da belirlemiş olduğu hedefleri hava saldırıları veya füzelerle vurmaktadır. Ukrayna Acil Durumlar Servisi, kuzeydeki Çernigiv'e bağlı olan bir köyü düzenlenen hava saldırısında sekiz sivilin öldüğünü, 12 kişinin de yaralandığını aktardı. 


Rus lideri Vladimir Putin taktik değiştirdi 

Neredeyse üç aya yaklaşan Ukrayna işgalinde onlarca üst düzey rütbeli subayını ve en az 15 bin askerini kaybeden Rus lider Vladimir Putin, taktik değiştirme yoluna gitti. Batılı istihbarat örgütleri, Putin ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un Ukrayna'daki karalara doğrudan bir şekilde müdahil olduğunu dile getirdi. 

Adını açıklamak istemeyen bir kaynak, bir Rus tuğgeneral veya albay tarafından alınması gereken karalarda artık Putin veya genelkurmay başkanının son sözü söylediğini ifade etti. Bahsi geçen kaynak, Rus birliklerinin Donbas'a sevk edilmesi kararının arkasında Putin ve Gerasimov'un olduğunu belirtmektedir.


''Savaş kötüye gidiyor daha da kötüleşecek'' 

Ukrayna'da adım adım görünen mağlubiyet, Rus devlet medyasında bulunan bazı yorumlara da yansımış durumdadır. Rus lider Putin, 24 Şubat'tan birkaç gün sonra ise 'savaş', 'saldırı', 'istila' ve işgal gibi kelimeleri kullanmayı yasakladı. Ve dahası, Rus yetkililerin açıklamalarının yanı sıra Ukrayna haberleri yayanlar 15 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Medyanın tek ses hale getirildiği ve Putin'in Ukrayna'da adeta zafere koştuğuna değinen uyduruk anlatı, Pazartesi akşamı Rus devlet televizyonu Rossiya-1'deki bir yorumcunun sözleriyle birlikte resmen tuzla buz oldu. Eski bir komutan olan ve medyada analizler yapan Mikhail Khodarenok, resmi televizyonda Ukrayna'daki savaşın kötüye gittiğini ve görünüşe göre çok daha kötüleşeceğini dile getirdi. 

1 milyona aşkın asker cepheye sürüklenecek 

Rus televizyonlarının en çok izlenen programlarından birine konuşan Khodarenok, Moskova tarafından savrulan nükleer savaş tehditlerini de hayli gülünç bulduğunu söyledi. Mikhail Khodarenok, Ukrayna'nın yakında Batılı ülkeler tarafından eğitilmiş ve modern silahlarla birlikte donatılmış 1 milyonu aşan askeri cepheye süreceğini ileri sürmüştür. 

Programdaki Kremlin propagandistlerinden Olga Skabeyeva tarafından defalarca kez sözü kesilmeye çalışılan Rus yorumcu, Ukrayna ordusunun son asker kalıncaya dek savaşacağını vurguladı. Devlet televizyonunu izleyen Rusları adeta şoka uğratan Mikhail Khodarenok, Rusya'nın jeopolitik olarak tam anlamıyla izole edilmiş olduğunu ve bütün dünyayı karşısına aldığını belirtti: ''İtirafta bulunmaktan ne kadar nefret etsek de, gerçekte bütün dünya bize karşı. Ve bu durumdan kurtulmalıyız.'' dedi. 


''Rus ordusunun Ukrayna'da zafer kazanacağına dair inancı giderek yitiyor'' 

Putin'i sorgusuz sualsiz destekleyen askeri blogger Igor Strelkov da, Rus ordusunun Ukrayna'da zafer kazanacağına dair inancını gittikçe yitiriyor. Rusya'da çok iyi tanınan Strelkov, Donbas'ı alma girişiminin eninde sonunda başarısız olacağını itiraf etti, hiçbir büyük Ukrayna kentinin de 'özgürleştirilmediğini söyledi.

Rusya, Batılı istihbarat örgütleri tarafınca neredeyse saati bile önceden duyurulan bir saldırıyla 24 Şubat sabahında batı komşusu Ukrayna'yı işgal girişiminde bulundu. İlk ayın sonuna doğru Ukrayna'nın başkenti Kiev ve kuzeydeki Çerginiv etrafındaki Rus birlikleri geri çekilmek zorunda kalmıştır. Rus ordusu, o tarihten bu zamana kadar Ukrayna'nın doğusundaki Donbas ile güney hattında bulunun şehirleri işgal etmeye çalışmaktadır.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal