Rus Lider Putin'den ABD Lideri Biden'a: Yeni Yaptırımlar İlişkileri Kopartır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni yaptırımlar hakkında ABD Başkanı Joe Biden'ı uyardı.

31.12.2021-09:40 - (Son Güncelleme: 31.12.2021-11:08)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna meselesiyle alakalı ülkesine karşı yaptırım uygulanması halinde, ABD Başkanı Joe Biden'a 'ilişkileri koparacağı' uyarısında bulundu.

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Putin ile Biden'ın gerçekleştirmiş olduğu telefon görüşmesine yönelik gazetecilere de açıklamalarda bulundu.

RUSYA-ABD GÖRÜŞMESİ AÇIK NET VE CİDDİ OLARAK İFADE EDİLDİ

Rusya ile ABD arasındaki görüşmenin 50 dakika sürdüğünü ve 'ciddi' olduğunu ifade eden Uşakov, 'Gerçekleşen görüşmeden memnunuz. Çünkü görüşme açık, net ve dolu idi. Genel olarak, görüşme yapıcıydı.' biçiminde yorumladı.


Rusya'nın, ABD ile NATO'ya birbirinden farklı güvenlik garantileri ile ilgili teklifleri içeren 2 anlaşma taslağı ilettiğini hatırlatan Uşakov, söz konusu tekliflerin de görüşme içerisinde ele alındığını belirtti.

Uşakov açıklamasına şu sözlerle devam etti 'Amerikan tarafının, bu belgelerde yer alan Rusya'nın endişelerinin mantığını ve özünü anlama arzusu göstermesi önemlidir.'

Rusya ile ABD arasında bu konu hakkında gerçekleşecek olan müzakerelerin önemini belirten Uşakov, 'Putin, bu müzakerelerdeki sonuca ihtiyacımız olduğunu ve Rusya'nın güvenliğini sağlama yönünde sonuçlar elde etmeye çabalayacağımızı vurguladı. Biden, bu görüşe katıldı, ciddi şekilde bunu kayda aldı.' sözlerini kullandı.

ABD VE RUSYA ARASINDA UKRAYNA MESELESİ

Söz konusu görüşme içerisinde, Ukrayna meselesinin de ele alınıp tartışıldığını belirten Uşakov, 'Biden, çok net şekilde, ABD'nin Ukrayna'da silah konuşlandırma niyetinde olmadığını belirtti. Putin de bu konuya, ABD'ye ilettiğimiz belgelerde önemli yer ayrıldığını dile getirdi.' ifadelerini kullandı.

Uşakov konuyla ilgili açıklamalarının devamında da şu ifadeleri kullandı, 'Putin, bu zor durumda, Amerikan sınırlarında silahlar konuşlandırıldığında ABD'nin davranacağı gibi davranacağımızı vurguladı.'

Yuriy Uşakov'un Rusya ile Batı Ülkeleri arasında yaşanabilecek ilişkilerle ilgili şunları kaydetti:

'Biden, Ukrayna sınırında gerilimin artması durumunda, Batı ülkelerinin Rusya'ya karşı ekonomi, finans ve askeri alanda geniş çaplı yaptırım uygulayacağına dikkati çekti. Ancak, Putin, buna tepki vererek, Batı'nın benzeri görülmemiş yaptırımları belirli koşullarda uygulamayı kararlaştırmasının, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin tamamen koparılmasına yol açabileceğini ve Batı ile ilişkilere ciddi şekilde zarar verileceğini söyledi.' Putin, bunun büyük hata olacağını belirtti. Bu tür hata son 30 yılda çok yapıldı. Bu nedenle, bu durumda başka hataların yapılmaması gerekiyor."


RUS VE AMERİKAN LİDERLERİ ARASINDA NÜKLEER SİLAH GÖRÜŞMESİ

Putin ve Biden görüşmesi içerisinde, nükleer silah konusunun da ele alınıp incelendiğini de belirten Uşakov, 'Biden'ın görüşme sırasında nükleer savaşın başlatılmaması gerektiğini ve bu savaşın kazanılamayacağını defalarca vurgulaması çok önemli.' diyerek nükleer potensiyel hakkında da 'Amerikalılar, ABD ve Rusya'nın, dünyada en büyük nükleer potansiyeline sahip olduğunu anlıyor." ifadelerini kullandı.

Uşakov, Biden'ın Rusya ve ABD'nin Avrupa'da ve başka bölgelerde barış ve güvenliğin sağlanmasında oldukça önemli bir rol oynaması gerektiğini vurguladığını belirtti.

Rusya ve ABD arasında diyaloğun sürdürülmesinin bir hayli önemli olduğunu belirtip işaret ederek Uşakov konuyla ilgili 'Biden, bu konuda ileride bizimle bu şekilde pozisyon sergileyeceğini teyit etti.' ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal