Resmi Nikah İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Resmi nikah öncesinde hangi evrakların hazırlanması gerektiği araştırılıyor. Peki, nikah evrakları nelerdir, nikah işlemleri nasıl yapılır, Evlilik öncesi SMA taraması zorunlu mu, hangi hastalıklar evlenmeye engeldir, nikah için nereye başvurulur?

03.12.2021-15:12 - (Son Güncelleme: 02.02.2022-16:51)

Yeni evleneceklerin en çok yorulduğu ve işin içinden çıkamadığı durum, evlilik öncesindeki resmi işlemler. Resmi nikah öncesinde müracaat yapabilmek için hangi evrakların gerektiği merak konusu. Hangi evraklarla hangi resmi kurumlara uğranması gerektiği araştırılıyor. İşte detaylar…

GEREKLİ EVRAKLAR

Resmi nikahınızı gerçekleştirebilmeniz için öncesinde teslim etmeniz gereken evraklar şöyle;

Evlenme beyannamesi: Evlenme beyannamesini nikah dairesine yaptığınız müracaat sonucunda alabiliyorsunuz. Resmi nikah talebinizi gösteren bu belgenin başvurduğunuz bölgedeki belediyenin talebine göre kopya sayısı değişiyor. 2 ya da 4 kopya olarak istenilebilir.

Fotoğraflı nüfus cüzdanı ve fotokopisi: İstenilen nüfus cüzdanının son 10 yıl içerisinde mutlaka yenilenmiş olması gerekiyor. Ayrıca bu işlemde ehliyetin kimlik olarak kabul edilmemesi de önemli bir detay.

Vesikalık fotoğraf: İstenilen fotoğrafın mutlaka son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekiyor.

Evlilik sağlık raporu: Evlilik için alınan sağlık raporu içerisinde eşlerden her birinin ayrı olarak kan tahlili yaptırması ve akciğer filmi çektirmesi gerekiyor. Sağlık raporu özel bir hastaneden alındığı takdirde geçerli olmuyor.

- Eğer eşlerden biri yabancı ise o zaman belgelere ek olarak evlenme ehliyet belgesi, doğum belgesi ve pasaportun noter tasdikli tercümesi isteniyor.

NİKAH İÇİN NEREYE MÜRACAAT EDİLİR?

Bu durumda yaşadığınız bölgeye göre seçim yapabiliyorsunuz. Yaşadığınız yere göre başvurabileceğiniz 3 kurum var. Resmi nikah başvurusu için müracaat edebileceğiniz kurumlar şunlar:

- Evlendirme Daireleri

- Müftülükler

- Köy Muhtarlıkları

Nikah Evrakları

EVLİLİK ÖNCESİ SMA TESTİ ZORUNLU MU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önderliğinde toplanan SMA kurul toplantısında çıkan sonuca göre 2022 yılının Ocak ayından itibaren tüm çiftler evlilik öncesinde Spinal Müsküler Atrofi SMA taraması yaptıracak. Çiftlerin bebek sahibi olmaları durumunda bebeğin SMA hastası olma riskinin hesaplanması açısından bu taramalar önemli.

Bakan Koca, "SMA hastalığının önlenmesine yönelik evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programı aile hekimliklerimizde bugün itibarıyla uygulamaya konuluyor" diye açıklama yaptı ve resmi olarak evlilik öncesi SMA taraması başladı. Fahrettin Koca duyurusunda, "27 Aralık tarihinde laboratuvarda kan örneği kabulüne başlanacak. Milletimize hayırlı olsun" diye de sözlerine ekledi.

Anne ya da baba adayı SMA taşıyıcısı olabilir. SMA taşıyıcıları her zaman hastalık belirtisi göstermiyor. Bu sebeple taşıyıcılar hastalığı bulundurduklarının farkında olmuyor. SMA taşıyıcısı olmak evlenmeye engel değil. SMA taşıyıcısı çiftler bebek sahibi olmak istediklerinde bunu tüp bebek yöntemi ile yapabilecekler ve masraflar devlet tarafından karşılanacak.

HANGİ HASTALIKLAR EVLENMEYE ENGEL OLUYOR?

Evlilik üzerinde geçerli olan mevzuata göre frengi, bel soğukluğu, şankroid, cüzzam ve verem evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklardan. Engel yerine erteleme demek daha doğru olabilir. Çünkü hastalıklar tedavi edilene kadar sağlık raporu verilmiyor. Ancak tedavi olduktan sonra sağlık raporunuzu alıp evlilik işlemine devam edebilirsiniz. Sağlık taramanızda vereme rastlanılırsa evlilik 6 ay ertelenmek durumunda kalıyor.

En çok merak edilen hastalıklar HIV, hepatit B ve C evliliğe engel olan bulaşıcı hastalıklar arasında değil. Bu hastalıklardan birinin eşlerden birinde çıkması durumunda sadece danışmanlık ve aşılamada yönlendirme yapılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal