Eti Negro Neden İsim Değiştirdi?

Eti, uzun yıllardır reyonlarda olan bisküvisi Negro’nun ismini değiştirdi. Eti negro ismini “Nero” olarak güncellemesinin arkasında ne yatıyor. Sizler için derledik.

02.12.2021-16:56 - (Son Güncelleme: 02.12.2021-16:56) Eti Negro Neden İsim Değiştirdi?

Eti markasının bilinen en eski kakaolu kremalı bisküvilerinden biri olan Negro’nun isminde değişiklik yapıldı. Bir süredir gündemde olan “Negro” kelimesi olumsuz bir anlam taşıdığından eleştirilmişti. Eti, bu eleştirilerden sonra bisküvinin isminin “Nero” olarak değiştirilmesine karar verdi. Peki, negro ne demek? İşte detaylar…

AYRIMCILIK ANLAMI TAŞIYORDU

Eti, yaptığı açıklamada “negro” kelimesinin bazı bölgelerde ayrımcı anlamlar taşımasından dolayı bisküvinin isminde değişiklik yaptığını açıkladı. Yıllardır “negro” ismiyle satılan kakaolu bisküvi artık “nero” ismiyle satılacak. 

Eti, şirket hesabından yaptığı açıklamada, "Bisküvimiz, içeriğinde yoğun miktarda kakao bulunması nedeniyle siyaha yakın bir renktedir ve ismini bu özelliğinden almıştır. İspanyolcada siyah rengi ifade eden negro kelimesi, ülkemizde tüketiciler nezdinde kakaolu bisküvinin adı haline gelmiştir. İnsan hakları ve tüm insani değerlere aykırı şekilde ten rengi sebebiyle ayrımcılık, ne yazık ki küreselleşen dünyada halen en büyük sorunlar arasında yer almaktadır. Günümüzde negro kelimesi de maalesef bazı ülkelerde ayrımcılık ifadesi olarak kullanılabilmektedir. Yıllar önce kakaolu bisküvimizi tarif etmek amacıyla seçtiğimiz marka ismimizin, ülkemiz ve kültürümüzde hiçbir karşılığı olmadığı halde çok nadiren bile olsa olumsuz çağrışımlara sebep olacak şekilde kullanılması kabul edebileceğimiz bir durum asla olamaz." dedi.


NEGRO NE DEMEK?

Negro isimli bisküvü ayrımcılık içeren anlamlar taşıdığından zaman zaman gündeme geliyordu. Ara ara bu kadar viral olmasının ardından Eti, geçtiğimiz günlerde bisküvinin ismini “nero” olarak güncelledi. Peki, negro ne demek ve nasıl bir anlam taşıyor.

Negro kelimesi Türkçe’ye çevrildiğinde “zenci” anlamına geliyor. Siyahlara karşı olan ırkçı bir söylem olmasından dolayı zenci kelimesini kullanmamak gerektiği de gündemde olan konulardan biriydi. Kelime beyaz olmayan toplumlar adına Latin ve Yunan dillerinde kullanılıyor. Negro tam anlamıyla zenci kelimesini karşılamasa da beyaz olmayan anlamına geldiği için bir süredir ırkçı bir söylem olarak anılıyordu.

Negro kelimesi zaman zaman siyahi birine seslenmek amaçlı kullanılsa da bazı bölgeler tarafından olumsuz bir anlam taşıyor. Bu sebeple negro ismi kullanılmayacak ve Eti’nin bisküvisi yabancı mağazalar da dahil olmak üzere her yerde nero ismiyle satılacak. 

TEPKİLER OLUMLU YÖNDE

Eti Negro’nun ismini nero olarak değiştirmesinin ardından gelen tepkiler olumlu oldu. Irkçı bir söylem taşımaması tüketiciler tarafından sevindirici bir haber olarak görüldü. Bununla birlikte negro isminin bu derece yerleşmiş ve benimsenmiş olmasının ardından isim değişikliğinin markaya olumsuz bir etki de yapabileceği görüşler arasında. Eti, aldığı karardan memnun. Nero ismiyle satılacak ürünlerin reyonlara gelmesi bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal