Prostat Ameliyatı

Prostat ameliyatı, cerrahi olarak prostat sorunlarının tedavisi için yapılan girişimdir. Günümüzde en fazla kapalı prostat ameliyatı tekniği kullanılır. Genellikle prostatın iyi huylu ya da kötü huylu tümörler nedeniyle büyümesinde oluşan idrar yapma zorluğu yaşayan hastalarda bu ameliyat yapılır.

05.06.2018-17:37 - (Son Güncelleme: 05.06.2018-17:30) Prostat Ameliyatı

Prostat ameliyatı, cerrahi olarak prostat sorunlarının tedavisi için yapılan girişimdir. Günümüzde en fazla kapalı prostat ameliyatı tekniği kullanılır. Genellikle prostatın iyi huylu ya da kötü huylu tümörler nedeniyle büyümesinde oluşan idrar yapma zorluğu yaşayan hastalarda bu ameliyat yapılır.

Kapalı teknikle olduğundan hastada kesi yapılmasına gerek kalmadan, konforlu şekilde yapılır. Prostat ameliyatında idrar yolundan girilerek, prostatın içi temizlenir. Yaklaşık olarak 1-1,5 saat içinde tamamlanan operasyonda, süre rahatsızlığın derecesine göre değişebilir. İdrar yolundan kalem kalınlığında bir alet sokularak, idrar yolundaki mesane çıkışındaki prostattaki büyüyen bölgeler aletle elektrik akımı sayesinde parçalar halinde alınarak dışarıya çıkarılır. 

PROSTAT AMELİYATI RİSKLİMİ DİR?
 
Bu operasyonun uzman bir doktor tarafından yapılması risklerin minimize edilmesinde önemli bir rolü vardır. Ameliyat öncesinde her türlü riskin gözden geçirilmesi ve önlemlerin alınması gerekir. Buna rağmen cerrahi bir uygulama olması nedeniyle prostat ameliyatı bazı riskleri taşır. Bunlar arasında;
  • Hastada kanama yüzünden acil kana ihtiyaç olabilir
  • Prostatta yapılan temizlik nedeniyle 2-3 hafta kadar kanama sorunu yaşanabilir
  • Operasyon sırasında mesane çeperinde hasar meydana gelebilir
  • Mesane kasının kendini toparlayabilmesi için, ameliyatın sonunda 2-3 gün bölgeye katater yerleştirilebilir.
    • Bu kaslardaki düzelme sonrasında çıkarılır.
    • Hastalarda hızlı bir iyileşme için dinlenmeye ve antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulur.
    • İltihaplanma olursa, hastaların testislerinde ağrı ve ödem gelişebilir.
    • Hastalardaki iyileşme 6 ay içinde gerçekleşir. İlk ayda hastalarda nadiren idrar kaçırma sorunu olabilir. Ancak bunun medikal olarak tedavisi yapılabilir.
    • Ameliyattan önce belirlenemeyen tümörler, sonradan yapılan patolojik inceleme neticesinde tespit edilebilir. Bu hastalar için başka tedaviler uygulanması gerekebilir.

      PROSTAT AMELİYATINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
       
      Prostat ameliyatı tamamlandığında, hastalar hastanede bir süre dinlenir. Burada antibiyotik ilaçlarını alır, takılan sonda çıkarıldıktan sonra hastaların en az 2-3 defa idrar yapması ve herhangi bir rahatsızlık hissetmemesi gerekir. Bu durumda olmadıktan sonra hastanın taburcu olmaması ve hastaneden ayrılmaması gerekir. Sonda çıkarıldıktan sonra hastalarda kısa süreliğine idrar kaçırma, sık idrara çıkma, idrarda yanma, idrar yaparken kanla karışık idrar yapma gibi sorunlar meydana gelebilir. Bunların uzun sürmesi halinde hastaların hemen doktora gitmesinde yarar vardır.
       
      Hastaların sıvı besinler tüketmesi, bol su içmesi gerekir. Baharatlı ve acı besinlerden kaçınması gerekir. Prostat ameliyatı sonrası 3 ay kadar ağır aktivitelerden, ağır işlerden uzak durulması, tuvalette ıkınmaması gerekir.Bu sürede hastaların cinsel ilişkide bulunması da yasaktır. Yapılan patoloji sonucu mutlaka takip edilmelidir.İleride prostat kanserinden korunmak amacıyla düzenli kontroller ihmal edilmemelidir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal