Polonya-Belarus Arasında Yaşanan Mülteci Krizi Büyüyor!

Polonya sınırına dayanan mülteciler, Polonya askerinin engeline mahruz kaldırlar. Sınırdan geçmek isteyen mültecilere Polonya sınır güvenlik güçleri tazyikli su sıkarak saldırdı.

12.11.2021-11:07 - (Son Güncelleme: 16.11.2021-17:36) Polonya-Belarus Arasında Yaşanan Mülteci Krizi Büyüyor!

Polonya-Belarus arasında mülteci krizi büyümeye devam ediyor. Polonya sınırına dayanan mülteciler, Polonya askerinin engeline mahruz kaldırlar. Sınırdan geçmek isteyen mültecilere Polonya sınır güvenlik güçleri tazyikli su sıktı. Polonya Savunma Bakanlığı, Belarus kolluk kuvvetlerinin mültecileri Kuznica sınır kapısına yönlendirdiğini savundu. Polonya güvenlik güçleri, sınırda ara bölgede bulunan mültecilere tazyikli suyla saldırdı.

Geçtiğimiz günlerde başlayan ve şiddetini artırarak devam ettiren Polonya-Belarus arasındaki mülteci krizinin nedenle;

GÖÇMEN KRİZİ NEDEN BELARUS'TA BAŞLADI?

Dünya'nın en kolay vize alınabilen ve birçok ülkeye vizesiz ziyaret hakkı tanıyan Belarus son yıllarda mülteciler ve göçmenlerin ilgi odağı olmuştu. Son 5 yılda ülkeye giren kaçak göçmen ve mülteci sayısının 50 bini geçtiğini belirten yetkililer, Belarus'un kaçak göçmenlere ve mültecilere böyle bir imkan vermesinin sebebini  Avrupa Birliği'nin sınırlarında bir kriz çıkarmak için olduğunu aktarmışlardı.

GÖÇMENLER BELARUS'A NEREDEN GELİYOR?

Dünya'nın birçok ülkesine vize kolaylığı ve vizesiz seyahat imkanı sunan Belarus'a en fazla gelmeye çalışan göçmen grupları Orta Doğu ve Afganistan'dan geliyor. Avrupa Birliği'nin açıkladığı kaçak göçmen verilerine göre ise Avrupa Birliği ülkelerine kaçak girmek isteyen insanların şu ülkelerden geldiğini aktarmıştı; Irak, Suriye, Türkiye, İran.

AVRUPA BİRLİĞİ GÖÇMENLERİN GELİŞİNİ ENGELLEMEK İSTİYOR

Avrupa Birliği, Birlik ülkelerinde mülteci krizi yaşanmaması için, Polonya sınırlarında önlem alıyor. Bu bağlamda, Avrupa Birliği aldığı kararda Belarus'tan Birlik ülkelerine olan uçuşları durdururken, askeri önlemlerde almaya başladığını duyurmuştu.

BÖLGEYE NÜKLEER BAŞLIKLI BOMBARDIMAN UÇAKLARI SEVK EDİLMİŞTİ

Avrupa Birliği-Rusya arasında olan gerilimin artması ile birlikte birlik ülkeleri ortak karar alarak Rusya sınırına nükleer başlıklı bombardıman uçakları yolladı. Bu durum üzerine açıklama yapan Rus hükümeti Avrupa Birliği'ni insan haklarına uymadıkları gerekçesiyle eleştirdi.

POLONYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI BELARUS'U UYARDI

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk yaptığı açıklamada Belarus'un sınır gerginliği çıkarmaya çalıştığını belirterek bu duruma cevap vereceklerini belirtti. Bakan Yardımcısı Piotr yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi; "Belarus makamları sınırdaki durumu tırmandırmaya çalışıyor. Son günlerdeki gelişmeler, ölümle sonuçlanabilecek büyük bir olay yaratmak istediklerini gösteriyor. Muhtemelen zorla sınır geçişi planlanıyor. Polonyalı yetkililer duruma orantısız güçle cevap verecek.

POLONYA MÜLTECİ KRİZİNDE TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI

Polonya sınırında artan mülteci sayısında Türkiye'nin payı olduğunu belirten Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin İstanbul-Minks arasında Türk Hava Yolları aracılığı ile kaçak göçmen taşıdığını iddia ederek şu sözleri söylemişti; ”Türkiye’nin hamlelerinin Belarus ve Rusya ile senkronize olduğunu görüyoruz. Bu durum bizi rahatsız ediyor ve bundan memnun değiliz”

RUSYA- BELARUS BİRLEŞMESİ'NİN ARDINDAN MÜLTECİ KRİZİ PATLAK VERDİ

Rusya ile Belarus geçtiğimiz ay, bölgedeki güçlerin dengesini bozacak bir hamle yaparak 28 maddelik ortak birleşme anlaşmasını imzalamışlardı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıkladığı birleşme ile birlikte iki ülkenin finans, enerji ve tarımsal olarak ortak hareket edeceklerini belirten Başkan Putin şu sözleri söylemişti; “Bugün 28 maddelik programın tümünün kabul edildiğini memnuniyetle belirtmek isterim”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal