Pisa Kulesi Nerede?

Farklı yapısı ile tüm dünyanın dikkatini çeken, her yıl gittikçe yamulan Pisa Kulesi, özellikleri ve mimari yapısıyla dikkat çekiyor. Peki, Pisa Kulesi'ni kim yaptı? Pisa Kulesi hangi ülkededir?

25.12.2018-17:24 - (Son Güncelleme: 18.01.2022-17:05) Pisa Kulesi Nerede?

Dünyanın en ikonik yapılarından, bir hata sonucu yamulan ve zaman ilerledikçe bir turizm cennetine dönüşen Pisa Kulesi'nin neden eğrildiği çok merak ediliyor. Bulunduğu şehrin popülaritesini kat kat yükselten Pisa Kulesi, ilginç tarihi ve eğrilme hikayesiyle oldukça dikkat çekiyor. 

PİSA KULESİ HANGİ ÜLKEDEDİR?

Dünyanın kendine has bir turizm köşesi haline gelen Pisa ili, İtalya'nın Toskana bölgesinde bulunmaktadır. En çok eğik Pisa Kulesi ile meşhurdur. Üniversitesi, içinden geçen nehri ve tarihi binalarıyla da turistleri büyülemektedir.

NE ZAMAN İNŞA EDİLDİ?

İtalya'nın kuzeyinde yer alan bu nadide eser, 1173 yılında yapıldı. Yaklaşık 200 yıl boyunca yapımı sürmüştür.  Uzun süre Pisa Katedrali ile bir kompleks halinde bulunan kule, uzun süredir tek başına turistler tarafından tanınmaktadır..

ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütün dizisinden meydana geldi. 56 metre yüksekliğindedir. 294 basamaklıdır. En üstte çanlar bulunmaktadır. Mermer ve taştan yapılmıştır. Katolik kilisesine bağlı bir çan kulesidir. Korint üslubuna sahip kolonları bulunmaktadır.


PİSA KULESİ'Nİ KİMLER YAPTI?

Kulenin inşaatı eğilmeden dolayı zaman zaman durduğu için tek bir mimar bu bu görevi üstlenmedi. Uzun zaman boyunca kimin gerçek mimar olduğu bir tartışma konusu haline gelmiştir. Guglielmo ve Bonanno Pisano, katkıda bulunan mimarlar olarak anılmaktadır. 2001 yılında yapılan bir araştırma, Diotisalvi'nin gerçek mimar olabileceğini gösteriyor. Sebebiyse Diotisalvi'nin o dönem yaptığı eserlerin Pisa Kulesi ile benzerlikleridir.

NEDEN EĞİLİYOR?

Pisa Kulesi bitirildiği günden beri bilindiği şekilde yamulmaktadır. Güneye doğru eğrilir. Eğrilmesinin sebebi temelindeki yumuşak zemindir. Üç metrelik temelin zayıf bir yere oturtulması kuledeki yamukluğu yapmaktadır. Temeldeki zeminin düzeltilmesi sonucu kulenin yıkılması engellendi. Kulenin tepesinden güney yönünde aşağı sarkıtılan bir çekül, 4,3 metre açığa doğru inmektedir. Ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel daire içinde bulunduğundan türü kule devrilmemektedir. 

DÜNYADA DİĞER EĞİK BİNALAR

Pisa Kulesi en bilinen eğik yapı olarak bilinmekte. Pisa Kulesi dışında bilinen birkaç tane daha eğik yapı bulunmaktadır. Türingiya eyaletinde yer alan Bad Frankenhausen şehrindeki kilise, yamuk bir çan kulesine sahiptir. Aynı zamanda yine Almanya'daki bir başka kilise kulesi olan Suurhunsen Kulesi de eğilmektedir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal