Papirüs Nedir, Papirüs Nasıl Yapılır?

Papirüs nedir tarih, papirüs nasıl yapılır, papirüs bitkisi, papirüs nedir kısaca tanımı, papirüs kağıdı, papirüs nedir sözlük anlamı konuları ile ilgili detaylar haberimizde...

22.05.2018-17:07 - (Son Güncelleme: 18.01.2022-17:08) Papirüs Nedir, Papirüs Nasıl Yapılır?

Papirüs nedir tarih, papirüs nasıl yapılır, papirüs bitkisi, papirüs nedir kısaca tanımı,  papirüs kağıdı, papirüs nedir sözlük anlamı ile ilgili detaylar haberimizde...

MISIRLILARIN KULLANDIĞI PAPİRÜS NEDİR?

Papirüs, Nil Irmağı kıyısında büyüyen, boyu 3 metreyi bulan çıplak saplı otsu bir bitkidir. Eski Mısırlıların papirüs saplarından elde ettiği kağıttır.

Papirüs bitkisi, eski dönem Antik Mısır'da sadece Nil ve Fırat nehirlerinin kıyı kesimlerindeki bataklıklarda yetişiyordu. O dönemdeki Akdeniz medeniyetleri ve Kush Krallığı'nda papirüs kağıdı sıklıkla kullanılmaktaydı.

Günümüzde ise Nil nehrinin ve Sicilya Adasının belli başlı bölgelerinde az miktarda yetişmektedir.

Antik Mısır'da papirüs hasır, kayık, kulübe ve yazı kağıdı olarak kullanılmaktaydı. Diğer kullanım alanı ise köklerinden yakıt üretilip kullanılmasıydı.

Eski Mısırlılarda papirüsün kullanım alanı çeşitlilik arz etmekteydi. Yelkenli teknelerin yelkenlerinde, bez olarak ve hasır olarak kullanılıyordu. Papirüs önce Mısır'dan Yunanistan'a, oradan da Roma İmparatorluğu'na ulaştı ve M.S 3. yüzyılda parşömenin bulunmasına kadar yaygın olarak kullanılmaya devam edildi.

Papirüs

PAPİRÜS KAĞIDI

papirüs bitkisinden papirüs kağıdı elde etmek için, papirüsün özü ince şeritler şeklinde kesilir ve yan yana dizilir. Yan yana dizilmiş olan bu şeritlere dik olacak bir şekilde tekrar kesilen şeritler dizilir. Dizme işlemi bitmesinin ardından tokmak ya da pres yardımı ile sıkıştırılır. Bu şekilde dizilmiş olan papirüs şeritlerinin birbirine geçmesi kolaylaşır. 

Bitkinin kendi özelliği olan yapışkanlı yapısı sayesinde bu şeritler birbirine kolayca yapışırlar. Bütün işlemlerin sonunda kağıt yüzeyinde meydana gelen pürüzleri giderebilmek için üzerlerine sedir yağı sürülür ve yazı yazmaya hazır hale getirilir

EBERS PAPİRÜSÜ

Ebers Papirüsü, papirüslerin içinde en bilindik olanlarından biridir. Theben Mezarlığı'nın Assassif bölgesinde bir mumyanın bacakları arasında bulunmuştur ve 110 sayfalık bir tıp papirüsüdür. Yapılan incelemelerde Ebers Papirüsü 1. Amenhotep'in saltanatlık dönemi sırasına tarihlendirilmiştir. Papirüs, sihirli büyülerden korunma yollarını, tedavi ve teşhislere doğaüstü müdahaleleri içerse de içerisinde oldukça teknik bilgiler de bulunmaktadır. 

Okunması bir hayli zor olsa da, insanlık tarihi hakkında çok çarpıcı bilgiler vermektedir.

Papirüs kağıdı

PAPİRÜS BİTKİSİ NE DEMEK?

Papirüs TDK sözlüğü kaynak alınarak; 'Papirüsgillerden, Nil kıyılarında yetişen, sürüngen, çıplak saplı, otsu bir bitkidir.' Ek olarak Eski Mısırlıların bu bitkinin saplarından yapmış oldukları kağıda da papirüs adı verilir.

NE ZAMAN İCAT EDİLDİ?

Papirüs ne zaman icat edildi sorusunun cevabı şu şekildedir: M.Ö.3000'den başlayarak, Mısır'da Nil Nehri kıyılarında yetişen papirüs bitkisinden elde edilmiş olan papirüs kâğıdı kitap yapımında uzun bir süre kullanılmıştır.

Papirüs bitkisi

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal