Petrol hızla düşmeye başladı, altın fiyatları da düşer mi? Tarih verilerek uyarı geldi! Her şeyinizi kaybedebilirsiniz!

Geçen hafta oldukça sert yükselen altın fiyatları yeni haftanın ilk günüyle beraber aşağı yönde seyrediyor. Brent petrolün de düşmesiyle birlikte piyasada altın fiyatlarında da düşüş beklentisi oluştu.

15.03.2022-12:49 - (Son Güncelleme: 15.03.2022-12:49) Petrol hızla düşmeye başladı, altın fiyatları da düşer mi? Tarih verilerek uyarı geldi! Her şeyinizi kaybedebilirsiniz!

Rusya Ukrayna savaşında en azından şimdilik yavaş yavaş sular durulurken piyasa da biraz olsun nefes almaya başladı. Buna göre brent petrolün fiyatı son 15 günün en düşük seviyesine gerilerken, altın fiyatları da haftanın ilk işlem gününden bu saate dek aşağı yönlü bir gidişat izliyor. Özellikle Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde olumlu gelişmeler yaşanması jeopolitik risk eğiliminin hafiflemesini sağlarken, bu durum altında da piyasanın düşük beklentisine girmesini destekliyor. 

Altında Fed beklentisi

Bununla beraber Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (Fed) yarın yani çarşamba günü açıklayacağı faiz kararının tüm piyasayı etkilemesi bekleniyor. Altın yatırımcıları tarafından son derece dikkatle takip edilecek olan faiz kararından çıkacak olan netice küresel ekonomideki fiyatları yakından ilgilendiriyor. Bununla beraber Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte emtia fiyatlarında görülen ralli ülkedeki enflasyonu da adeta harladı. Birleşik Devletler’de enflasyon geçtiğimiz ay yıllık bazda yüzde 7.9 oranında artış göstererek 40 yılın zirvesinde seyrettiği konumu korumaya devam etti. 

Fed

Bu bağlamda Fed’in, yükselen enflasyonu biraz olsun dengeleyebilmek için faiz oranını yüzde 0.25 oranında artırması bekleniyor. Merkez Bankası’nın parasal sıkılaşmaya gideceğine yönelik öngörüler de altın fiyatlarının baskılanmasının başlıca sebepleri arasında geliyor. 

Ons altında düşüş sürüyor

Pazartesi günü haftanın ilk işlem gününe 1990 dolar seviyelerinden başlayan ons altın 1949 dolara kadar geriledikten sonra dün akşam kapanışı 1951 dolar noktalarından yaptı. Bugüne de 1951 dolarlık fiyatlamadan başlayan ons altın dün başlattığı düşüş eğilimini sürdürüyor. Ons altın şu dakikalarda 1930 civarlarından piyasada işlem görüyor. Ons altında bugün gün içerisinde en düşük 1925 dolar noktasını inilirken, en yüksek de 1954 dolar fiyatlamasından işlemler gerçekleştirildi. 

Altında bu noktalar kritik

Ekonomi uzmanları, 1925-1929 dolar/ons fiyat aralığının ons altın için oldukça kritik ve önemli bir destek olduğunu belirtirken, altının bu seviyelerde kalması durumunda yeniden 1940 seviyelerini test edebileceğini belirtti. Bununla beraber, Rusya-Ukrayna müzakerelerinden piyasaya olumlu şekilde yansıyarak gelecek haberler ve Fed'in yarın vereceği mesajlara bağlı olarak ons altının 1900 dolar seviyelerine kadar düşebileceğinin altı çiziliyor.

Altında Fed beklentisiGözler toplantıda

Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Pazar Komitesi'nin toplantısı bugün ve yarın olmak üzere iki gün boyunca gerçekleşecek. Fed faiz kararını yarın TSİ 21.00'de açıklayacak. Piyasalar, Fed'in 25 baz puanlık faiz artışına gitmesini beklerken, bu beklenti küresel ekonomide daha erken karşılık buldu. Toplantının ardından TSİ 21:30'da Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasında vereceği mesajlar piyasaların seyri açısından oldukça önem arz ediyor.

Pazarlar bu hafta Fed'in faiz kararının yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın toplantılarını takip edecek.

Gram altın da düşüş eğiliminde

Yurt dışındaki altın seviyelerine baktıktan sonra yurt içine döndüğümüzde ise ons altında yaşanan bu düşüş elbette gram altının fiyatında da etkili oluyor. Geçtiğimiz hafta 960 seviyelerine yaklaşan gram altın düne 941 liradan başlamıştı. Gün içinde 925 liraya kadar düşen altın, gün kapanışını da 927 liradan yapmıştı.

Gram altın da düşüş eğiliminde

Bugüne de 925 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda yaklaşık 1 değer kaybıyla 917 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 913 lira seviyeleri görülürken, en yüksek 930 lira seviyeleri ölçüldü. 

Brent petrol de düşüş seyrinde

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal sonrasında ani bir şekilde çıkış seyreden ve rekor üstüne rekor kıran brent petrolde de piyasanın durulmasının etkileri hissediliyor. Geçtiğimiz hafta 139 dolarlık fiyatıyla son 14 yılın en yüksek seviyesinin görüldüğü brent petrolde, dün en düşük fiyat olarak 103 dolar görülürken, en yüksek fiyat 111 dolar olarak ölçüldü. 

Son 2 haftanın en düşük seviyesinde

NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 1 Mart tarihinden bugüne kadar ilk kez 100 dolar seviyesinin altına inildi. Buna göre brent petrolde 96,70 dolar seviyeleri görüldü. Şu sıralarda da düne göre yüzde 5 düşüşle 97,86 dolar seviyesinde seyrediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal