PCR Testine İlişkin Tüm Merak Edilenler

Aşı olmayan işçilere, PCR testi zorunluluğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile gelmiş oldu. Alınan karara göre işverenler, aşı yaptırmayan işçilerden haftada bir defa olmak üzere PCR testi talep edebilecek.

09.09.2021-13:22 - (Son Güncelleme: 09.09.2021-13:37) PCR Testine İlişkin Tüm Merak Edilenler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile aşı olmayan işçilere, PCR testi zorunluluğu geldi. İşte PCR testi ile ilgili olarak tüm merak edilenler...

PCR TESTİ ZORUNLU HALE Mİ GELDİ?

İşveren, koronavirüs aşısı olmayan ve aşılarını tamamlamayan çalışanlarından 6 Eylül itibarıyla haftada bir defa zorunlu şekilde PCR testi talep edebilecek.

İŞVEREN ÇALIŞANDAN TEST İSTEMEYEBİLİR Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayınladığı genelgede, 'zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları işyeri, işveren tarafından istenebilecek' ifadelerine yer veriyor. Burada, 'işveren zorunlu olarak isteyecek' şeklinde bir ifade bulunmuyor. Böylece, isteyen işveren testi zorunlu tutup isteyen işveren tutmayacak.

TEST ZORUNLULUĞU TÜM ÇALIŞANLAR İÇİN GEÇERLİ Mİ?

6 Eylül tarihinden itibaren tüm meslek gruplarında çalışan işçiler için işveren zorunlu test talebinde bulunabilecek.

HASTALIK GEÇİRENLER KİŞİLERİN DE TEST YAPTIRMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

Kovid-19 hastalığı geçirenler için bağışıklık olarak kabul gören sürede olan çalışanlardan bu sürede test talebinde bulunulmayacak.

İŞÇİ TEK DOZ AŞI OLSA BİLE TEST YAPTIRACAK MI?

Tek doz aşı olmuş olsa bile işveren PCR testi talep edebilecek, sebebiyse aşıların tamamlanması gerekliliğinden kaynaklı.

TEST UYGULAMASINDA İŞVERENİN YOL HARİTASI

İlk olarak işveren, çalışanının aşı yaptırdığını ya da aşılarını olup olmadığını kişisel verilerin korunması kuralı kapsamında çalışandan isteyecek. HES kodu ve aşı kartıyla bu uygulama işyerlerinin pek çoğunda istenebiliyor. Daha sonra, işveren, aşı olmayan veya aşılarını tamamlamayan işçileri, işyerindeki risk ve önlemler hususunda yazılı şekilde bilgi verecek. Bilgilendirmenin ardından işveren, aşı olmayan işçilere, kovid-19 tanısı konulursa, iş ve sosyal güvenlik yasası bakımından karşı karşıaya kalacakları sonuçları bildirmek durumundalar.

İŞVEREN NEDEN BİLGİLENDİRME YAPIYOR?

Aşı olmamış çalışanların, işyerini ve diğer çalışan kişileri tehlikeye atma durumu bulunuyor. Bunun yanında işveren, aşı olmamış ve hasta olmuş çalışanı çalıştırmayacak.  Ücrette farklılık olacağı için özellikle çalışanın iş sözleşmesinin feshedilebileceğine ilişkin noktalarda işverenin çalışanı yazılı şekilde bilgi verilmesi şartı bulunuyor.

TEST SONUÇLARININ KAYITLARI TUTULACAK MI?

İşveren bütün test sonuçlarını gereken işlemleri yaparak kaydını tutacak.

TESTLER NEREDE YAPTIRILIYOR?

PCR testleri devlet hastaneleri veya testi yapan bütün sağlık kurumlarında yaptırılabiliyor. PCR testi, işyerlerinin kendi içinde de olabiliyor.

TEST ÜCRETİNİ KİM KARŞILIYOR?

Testler, devlet hastanelerinde yapılırsa eğer ücretsiz olarak yapılacak.

ÖZEL SAĞLIK KURUMLARINDA TEST YAPILDIĞINDA ÜCRETİ KİM KARŞILAYACAK?

İş sağlığı ve güvenliği bünyesinde işveren, alınan önlemlerin maliyetini çalışana yansıtmayacak. Böylece, işçi bir sebepten testi devlet hastanesinde yaptıramazsa veya özel sağlık kurumunda yaptırmak durumunda kaldığı takdirde, test ücretini işverenin karşılayacak.

ZORUNLU TEST UYGULAMASI NEDEN YAPILIYOR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu genelgede zorunlu test uygulamasının sebebi, ‘Kovid-19 aşısı tamamlanmamış çalışanların varlığı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasını güçleştirmekte, diğer çalışanların mevcut sağlık ve güvenlik şartlarını kötüleştirerek çalışma barışını bozmaktadır.’ şeklinde belirtildi.

İŞVEREN TEST YAPTIRMAK İSTEMEYEN İŞÇİYİ İŞTEN ÇIKARTABİLİYOR MU?

Meseleye ilişkin iki görüş bulunuyor. İlki, aşı olmak zorunlu olmadığı gibi PCR testi yaptırmak da zorunlu olmadığı için ve işçiden test isteme durumu işverenin isteğine bağlı olduğundan, işveren test yaptırmamış olan işçiyi işten çıkartamayacak. İkinci görüş, işverenden, test konusunda talep gelirse işçinin testi zorunlu olarak yaptırması gerekiyor. Aşı olmayıp test de yaptırmayan işçinin iş sözleşmesi işverence derhal feshedilebiliyor. Ortak görüşe göre; bu konunun yargı kararına bağlı bulunuyor. Yani test yaptırdığı halde işten çıkartılan işçi eğer ki mahkemeye başvurursa yargının verdiği karar esas alınacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal