Paris'te Konuştu! NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Türkiye Dedi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Savunma Bakanı Florence Parly ile Paris'te ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

11.12.2021-17:38 - (Son Güncelleme: 11.12.2021-17:38) Paris'te Konuştu! NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Türkiye Dedi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Savunma Bakanı Florence Parly ile Paris'te ortak bir basın toplantısı gerçekleştiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun mali kaynaklarını yüzde 80 civarında AB üyesi olmayan Türkiye, ABD, Kanada ve İngiltere olduğunu söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Savunma Bakanı Florence Parly ile Paris'te Dışişleri Bakanlığında yapılan görüşmelerinin hemen sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenledi.

KAYNAKLAR TÜRKİYE’DEN

Stoltenberg, yapılan görüşmede Rusya'nın Ukrayna'da "askeri olarak güçlenmesi" konusunu tartıştıklarının belirtti. NATO ile AB arasında olan  iş birliğinin daha güçlü bir hale getirildiğini ifade eden Stoltenberg, NATO'nun Avrupa'nın savunması açısından önemli olduğunu, NATO'nun mali kaynaklarının yüzde 80 civarında AB üyesi olmayan Türkiye, ABD, Kanada ve İngiltere'den finanse edildiğini önemle vurguladı. Stoltenberg, bu ülkelerle hep iş birliği içinde  olunması gerektiğini, böylece barışı sağlayabileceklerini kaydetti.

PUTİN İLE İLİŞKİLER İYİ

Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gerilim ile ilgili olarak, ‘Rusya gerilimi düşürmeli, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli ve demokrasiye geri dönmeli’ ifadesini kullanan Stoltenberg, diplomatik ve siyasi bir çözüme ulaşılması gerektiğini, bu anlamda ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ilişkide memnun olduğunu bildirdi. Stoltenberg, NATO müttefiklerinin bu konuda görüşmelerini sürdüreceğini söyledi. Avrupa ülkelerinin kıtanın güvenliğini sağlamak adına katkıları bulunduğunu ifade eden Stoltenberg, ‘ABD son yıllarda Avrupa'daki (askeri) varlığını artırdı. Bu, herkesin çıkarına’ şeklinde konuştu. Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO'nun üyesi olmasına karşılık tüm müttefiklerin bu ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini sağlamaya çalıştığını söyledi. Müttefiklerin Ukrayna'ya siyasi anlamda da destek verdiğini ifade eden Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyesi olup olmaması ile ilgili olarak kararın bu ülkeye ait olduğunu bildirdi. Stoltenberg, Ukrayna'nın üyelik için başvuru yapması halinde  buna NATO üyesi 30 ülkenin karar vereceğini, diğer ülkelerin buna müdahil olamayacağını bildirdi.

CİDDİ STRATEJİK SONUÇLAR DOĞURACAKTIR

Le Drian ise NATO'nun ve AB'nin kıtanın güvenliğini sağlama  konusunda birbirlerini tamamladığını ve toplantıda Fransa'nın AB'nin dönem başkanlığı ile ilgili önceliklerin ele alındığını bildirdi. Ukrayna'da yaşanan durum ile yakından ilgilendiklerini, bu konuda NATO ile bilgi paylaşımın devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Le Drian, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ihlal edilmesi kaçınılmaz olarak ciddi stratejik sonuçlar doğuracaktır." şeklinde konuştu. Le Drian, Ukrayna ile alakalı olarak  ABD ile görüştüklerini, bu akşam İngiltere'nin Liverpool kentinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geleceğini söyledi. Parly de NATO ile AB'nin arasında bir dönem güven probleminin yaşandığını fakat bunun aşıldığını kaydetti. NATO ile AB'nin birlikte çalışması gerektiğini ifade eden Parly, NATO'nun kolektif savunmanın temelini oluşturduğunu bildirdi.Parly, AB ülkelerinin güvenlik ve savunma konuları ile ilgili olarak  sorumluluğu bulunduğunu, özellikle siber saldırılara karşı önlem almaları gerektiğini ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal