Parasını TL'ye Geçirene Vergi İstisnası Verilecek

Döviz ve altın vadeli mevduatla ilgili toplumda çok fazla soru işareti bulunmakta. Sizler için bu haberimizde konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladık.

22.01.2022-11:27 - (Son Güncelleme: 22.01.2022-12:52)

Döviz ve altın mevduat hesapları ve katılım fonlarının vadeli Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümünün desteklenmesine dair ayrıntılar belli oldu. Hem bireysel yatırımcılar hem de kurumsal yatırımcılar için destekler veriliyor. İşte yeni desteğe yönelik en çok merak edilenler ile birlikte sorular ve yanıtları...

DÖNÜŞÜMDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Yurtdışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dahil olmakla birlikte Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler ile birlikte tüzel kişiler bu sistemden yararlanabilecek.

TÜZEL KİŞİLERİN KAPSAMI

Bankalar ve Merkez Bankası'nca kabul edilen diğer mali kuruluşlar haricinde kalan tüm şirket ve kuruluşlar söz konusu kapsam içerisinde yer almakta.

Hangi vadelerde hesap açılabilir? sorusunun cevabı ise şu şekilde; gerçek kişiler 3, 6 ve 12 ay vadede, tüzel kişilerse 6 ve 12 aylık vadelerde hesap açma imkanını ellerinde bulundurabilir.

HESAPTAN ELDE EDİLEN GETİRİ NEDİR?

Banka, mevduat faiz oranını tespit ediyor. Vade sonunda döviz kurlarında/altın fiyatlarında, vade başlangıcına kıyasla artış olması durumunda faizin üzerinde kalan kur farkı Merkez Bankası tarafından hesap sahibine ödenecek.

NE GİBİ İSTİSNALAR BULUNUYOR?

Ödenecek faiz ve kâr payı üzerinden stopaj kesintisi bulunmuyor. Şirketler de döviz ve altınlarını TL'ye çevirirlerse değerleme farklarına ve vade sonunda elde edilen faiz ve kâr paylarına kurumlar vergisi istisna var. 2021 senesi son geçici vergi dönemi için de bu istisnadan yararlanılabilmesi adına TL'ye dönüştürme işleminin 17 Şubat 2022 tarihine kadar yapılması gerekiyor.

VADEDEN ÖNCE PARA ÇEKİLEBİLİR Mİ?

Vadeden önce para çekilirse hesap sahibine fark ödeme işlemi yapılmaz. Çekimin yapılmış olduğu tarihte kur düşerse, vade başındaki döviz tutarının çekimin yapılmış olduğu tarihteki kur üzerinden TL karşılığı ödenir. Döviz bazında ana parası da korunmuş olur.

kur korumalı mevduat

GERÇEK KİŞİLERİN SİSTEME GİRİŞİ İÇİN BELLİ BİR TARİH BULUNUYOR MU?

Gerçek kişiler, 20 Aralık 2021 tarihinde mevcut olan dolar, euro ve sterlin cinsi mevduat/katılım fonlarını ve 28 Aralık 2021 tarihindeki altın mevduat/ katılım fonlarını dönüşüm kuru/fiyatı üzerinden TL'ye çevirebilir.

TÜZEL KİŞİLERİN SİSTEME GİRİŞİ İÇİN BELLİ BİR TARİH BULUNUYOR MU?

Tüzel kişiler, 31 Aralık 2021 tarihinde mevcut olan dolar, euro ve sterlin ile birlikte altın cinsinden mevduat/katılım fonlarını dönüşüm kuru/fiyatı üzerinden TL'ye çevirme işlemini gerçekleştirebilir.

Sisteme birden fazla hesapla giriş yapılabilir mi? sorusunun yanıtıysa şu şekilde; Bir kişi birden fazla hesapla sisteme dahil olabilecek.

Her ürün için farklı bankalarda hesap açılabilir mi, farklı bankalara transfer yapılabilir mi sorularının yanıtları da şu şekilde; Gerçek ve tüzel kişiler döviz ve altın hesaplarını başka bankaya transfer edip hesap açabilir.

Katılım bankaları da sisteme dahil.


FAİZ ORANI VE KÂR PAYI NASIL BELİRLENECEK?

Mevduat faiz oranı mevduat sahibi ve banka arasında tespit ediliyor. Bu faiz oranı, Merkez Bankası'nın politika faizinin (yüzde 14) altında yer alamaz. Faiz oranı ile alakalı bir üst sınır getirilmiş durumda değil. Kâr payı getirisi katılım bankacılığı esasları çerçevesinde vade sonunda tespit edilecek.

Mobil veya internet bankacılığından sisteme giriş yapılabilir mi sorusunun yanıt şu şekilde; bazı bankalar dijital kanallardan bu hizmeti sunmaya başladı.

DÖVİZİMİ BOZDURUP NEDEN BU ÜRÜNE GEÇMELİYİM?

Bu ürünü kullanarak, dövizde yaşanabilecek düşüş ya da faizden/ getirinden düşük yükselişte bile ulaşamayacağınız TL faiz gelirine / katılım hesabı getirisine ulaşım sağlayabilirsiniz. Kur yükselecek olduğu takdirde aradaki farkı Merkez Bankası karşılayacak. Herhangi bir şekilde kaybınız olmayacak.

DÖVİZİ HANGİ KURDAN BOZACAĞIM?

Merkez Bankası her iş günü saat 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 ve 15.00'de USD, EUR, GBP ve altın için fiyat açıklamasında bulunuyor. İşlem yapacağınız saatteki kuru kullanılmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal