Pandemi krizi fırsata çevrildi! Afrika'ya olan ticaret hacmi 26 milyar dolara ulaştı

Afrika açılımıyla Türk iş dünyasıyla yakın temas kuran kıtada binlerce ürün çeşidinin tedarikiyle 26 milyar dolarlık ticarete ulaşıldı.

20.03.2022-10:28 - (Son Güncelleme: 20.03.2022-10:31)

Birçok dünya ülkesi son zamanlarda Afrika'ya  yüklü yatırımlar yapmakta. Bu ülkelerin arasında Türkiye'de yer alıyor. Türkiye'nin Afrika açılımı ile 26 milyar dolar seviyesine ulaşan ticaret hacmi kıtada Türk ürünlerine ilgiye dönüştü. Bunun son örneği başkentte yaşandı. Altıncısı düzenlenen Dünya Sektörler Arası İş Birliği Forumu’na Afrika’dan bine yakın iş insanı katıldı.

Türk ürünlerinin kalitesi çok iyi

Türk basınına konuşan Afrikalı iş insanları Türk ürünlerinin kalitesinin üst düzeyde olduğunu vurguladı. Benin Ulusal İşverenler Birliği Başkanı Eustache Kotingan da bunlardan biri.  Binlerce ürünü Afrika insanlarına ulaştırdıklarını vurgulayan Kotingan, 'Şu anda Benin’de yüksek katlı bir yapı yapmak için projelerimizi çizdirdik. İnşaat malzemeleri satın almak için geldiğimiz Türkiye’de birçok iş insanıyla farklı ticaretler de yaptık. Hem inşaatımız için gerekli tüm malzemeleri Türkiye’den aldık hem de binlerce yeni ürünü ülkemiz insanları ile buluşturmuş olduk' açıklamasında bulundu. 

Binlerce ürünü götürmek istiyoruz

Afrika'ya gönderilen ürünlerin test amaçlı olduğunu vurgulayan Fadiga, 'Ülkemize Türkiye’den binlerce ürünü götürmek niyetindeyiz. Götürdüğümüz ürünleri test amaçlı olarak götürüyoruz. Büyük siparişlere henüz geçilmedi. Giyimden gıdaya kadar birçok ürünü ülkemize götürüp halkımıza satacağız. Beğenilen ürünlerin büyük siparişlerini verip raflarımızda yer almalarını sağlayacağız' dedi.


Kıtanın potansiyelinin farkındalar

Afrika ülkeleri ile iş yapan Türkler de kıtanın potansiyelinin farkında. Afrika’ya metal ihracatı yapan Atıf Ceritbinmez bu pazarda büyük bir gelecek gördüklerini söyledi. Ceritbinmez, 'Bakir bir coğrafya. Birçok fırsatın önümüzdeki senelerde karşımıza çıkabileceğine inandığımız için bu pazarın içerisinde bulunmak istedik. Şu an Afrika’nın 12 ülkesine ortalama 20 ile 25 müşteriye hizmet sunmaktayız. Afrika’ya ihracatımız yeni başlamasına rağmen şu an yıllık 6-7 milyon dolar civarında. Şirketimizin hedefi 2023 yılı itibari ile Afrika’yla dış ticareti 30 milyon dolara çıkartmak' açıklamasında bulundu. 

Pandemi sürecine önemli yol kaydettik

Afrika’ya çelik kapı satan bir şirketin temsilcisi olan Metin Çavuşoğlu da günden güne büyüyen bir Afrika pazarı olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, 'Özellikle pandemi sürecinde çok büyük bir ilerleme kaydettik. Pandemide Çin’deki krizi fırsata çevirmeyi başardık. Türkiye’de üretime devam ederek, kısa çalışma günleri de olsa kararlılıkla çalışarak ihracatımızı arttırdık. Afrika pazarında 8 milyon dolarlık pazar payımız var. Her gün en az bir konteynır çelik kapı ihraç ediyoruz' açıklamalarında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal