Pandemi Döneminde Evde Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler

Coronavirüsün evde geçtiği dönemlerde hareketsizlik farklı sağlık problemlerine yol açıyor. Normalleşme sürecinde evde çalışanların bu hareketsizlikle nasıl baş edebilir? Bu süreci problemsiz atlatmak yapılabilecek spor önerileri, evdeki egzersiz çalışmaları ve dikkat edilmesi gerekenler. İşte detaylar...

10.06.2020-15:10 - (Son Güncelleme: 10.06.2020-14:49) Pandemi Döneminde Evde Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler

Normalleşmenin gelmesi ile birlikte evde geçirdiğimiz zaman azalmaya başlasa da var olan sınırlılıklar rahat hareket edilmesine engel oluyor. Dolayısıyla bu zamanda sağlık sorunlarını da devamlı karşılaşılan bir problem haline geliyor. Kemik erimesinin artması, adalelerde hareket edilmesinden kaynaklı zayıflık ve güçsüzlük ve kilo artışı başta gelen problemlerdir.

Ortopedi ve travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Olcay Güler bu bahsedilen rahatsızlıkların çok önemli olduklarını ve bunlarla birlikte evde çalışmaya devam edenlerinde oturma pozisyonlarından çalıştıkları ortama kadar olabilecek yanlış pozisyonların eklem ve kaslarda geçici ya da kalıcı spazmlara sebebiyet olduğunu belirtti.

KRONİK HASTALIKLAR KONTROL DIŞINA ÇIKABİLİR!

Yaş ilerledikçe kronik hastalıklar da beraberinde ortaya çıkmaya başlıyor. Bu yaşlanma sürecinde kemik erimesi ve sarkopeni kaslarda gerçekleşen zayıflamayla birlikte sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Bu sebeple ileri yaş gruplarında olan hareketsizlik ve evde kalma durumuna bağlı olarak artış gözlenebilir. Hareketsizlik beraberinde kilo problemini de getirir. İleri yaş grubunda olabilecek kilo artışı hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların kontrol altına alınmasında zorluk yaratıyor.

PANDEMİ SÜRECİNDE KEMİK KIRILMALARINA DİKKAT

Yaş ilerledikçe ve hareketsizlik de bu sürece eşlik edince olmayan kemik erime problemi ortaya çıkabilir. Bununla birlikte var olan kemik erimesi kemik kırılmalarını neden olabilir. Pandemi sürecinde kemik kırılmaları sık karşılaşılan bir problemdir. Bu zamanda oluşabilecek düşmelerden kaynaklı olarak kalça, bilek ve omurgalarda kırıklara rastlanılabilir. Bunun hem hareketsiz kalmak ve hem de osteoporozun ilerlemesi olarak gözlenmektedir. Bu rahatsızlıklara ek olarak kaslarda zayıflık, hareket kabiliyetini kaybetme, metabolizmada yavaşlama ve eklemlerde kireçlenmenin artışı da gözlemlenebilir. Pandemi döneminde düzenli ilaç kullananların ilaçlarının kullanımına dikkat etmeleri önerilmektedir.

65 YAŞ VE ÜZERİ İÇİN TAVSİYE EDİLEN EGZERSİZLER

65 yaş ve üzeri olan kişilerin sokağa çıkma yasağının olmadığı günlerde kesinlikle dışarı çıkmaları gerekmektedir. Güneşten faydalanarak kemik erimesine iyi gelen D vitamini depolayabilirler. Kendilerine uygun yürüyüş ayakkabısı ve yürüyüş ortamında 10-20 dakika arasında yapılacak olan yürüyüş kemiklerin üçlü kalmasını sağlayacak bir aktivite olacaktır.

SALGIN DÖNEMİNDE EVDE ÇALIŞANLARA ÖNERİLER

Pandemi dönemine düzenli yürüyüş yapmak önemlidir. Masa başı çalışanlarda oluşabilecek eklem ağrılarını önlemek için baş ve boyun egzersizleri yapılabilir. Oturulan sandalyenin bel desteği sağlayacak şekilde olmasına önem verilmelidir. Salgın sürecinde önemli olan temizlik yapımında ev kadınlarının kendi bedenlerini yormayacak şekilde hareket etmeleri gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal