Özlem Türeci ve Uğur Şahin’den Açıklama: Kovid-19’dan Korkuyoruz

BioNTech'in kurucuları Dr. Özlem Türeci ve eşi Prof. Uğur Şahin, İngiliz The Times gazetesinde önemli açıklamalara yer verdi.

15.09.2021-14:37 - (Son Güncelleme: 15.09.2021-14:37) Özlem Türeci ve Uğur Şahin’den Açıklama: Kovid-19’dan Korkuyoruz

BioNTech'in kurucuları Dr. Özlem Türeci ve eşi Prof. Uğur Şahin, İngiliz The Times gazetesinde bir konuşma gerçekleştirdi. İngiliz The Times gazetesinde konuşma yapan Özlem Türeci ve Uğur Şahin Kovid-19'un gelişme süreçlerini anlattı.

MUTASYONLAR ÇOK FARKLI BİR BOYUTA TAŞINABİLİR

Türeci ve Şahin koronavirüs salgının uğradığı mutasyonların henüz başlangıç seviyesinde olduğunu duyurdular ve mutasyonların çok daha farklı bir boyuta taşınabileceği uyarısında bulundu. 

Zoom bağlantısı ile konuşma gerçekleştiren Şahin virüsün mutasyona uğramaya devam edeceğini bildirirken  ''Uzun bir savaş olacak. Şu an sadece mutasyonun ilk jenerasyonunu görüyoruz. Şu an kullanılan aşılar koronavirüsünün vücuda saldıracağı alanlar olan burun, ağız ve ciğerlerdeki geçişi engelliyor. Fakat virüs oyunu değiştirecek yeni şeyler öğrenebilir. Mutasyonlar diğer noktalardan geçiş yaparak hastalığı bulaştıracak yollar bulabilir'' ifadelerini kullandı.

MU VARYANTI ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Şahin Mu varyantı olarak isimlendirilen yeni mutasyonla alakalı olarak çalışmalar sürdürdüklerini ifade ederken verilerin analizlerinin yapıldığını da ifade etti. Şahin, "Mu varyantı, aşıların yarattığı korumayı geçemese bile başka bir mutasyon bunu gerçekleştirebilir" şeklinde konuştu.

ŞAHİN ÜÇÜNCÜ DOZ AŞIYI ÖNERDİ

Üçüncü doz önerisinde bulunan Şahin, "Bağışıklık azalıp, enfeksiyon riski doğuracak seviyeye geldiğinde üçüncü doz aşı iyi bir fikir. Daha az enfeksiyon olması daha iyi çünkü bu durumda virüs her seferinde daha tehlikeli bir mutasyona dönüşebilir" ifadelerine yer verdi.

AŞILANMA SİYASETLEŞTİRİLMEMELİ

Aynı zamanda aşı karşıtlarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Şahin, bunun sadece Kovid-19'la bir mücadelede olmadığını internette doğru ve yanlış çok bilgi olduğunu söyledi. Durumun siyasileştirilmemesi için aşı çalışma verilerinin kamuya açık olduğunu belirten Şahin, ''Başladığımız günden beri ilk klinik test verilerini yayınlıyoruz'' dedi.

AŞI OLMADAN ÖNCE ENDİŞELERİMİZ VARDI

Koronavirüs aşısının kurucusu olan Türeci ve Şahin çifti aşıyı da ilk vurulan isimlerden olurken ''Aşımızı Ocak ayının sonunda olduk. Çalışma hızımızı yavaşlatmamak için bütün çalışanlarımızın aşı olması sürecinin bir parçasıydı. Başta aşı olmadan önce endişelerim vardı. Yaş grubumu beklemeden aşı olmak etik olarak doğru  muydu gibi… Fakat herkes aşı olmamı söyledi ve hiçbir yan etki olmadı. Aşı tamamen iyi bir aşı" açıklamalarında bulundu. 

mRNA TEKNOLOJİSİ BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP

Türeci, mRNA teknolojisi kullanan aşıyı deneme süreçlerinin de detaylarına değindi. Türeci, ifadelerinde ''Pandemi bizim ilk kez denediğimiz alan oldu. Aşının başarısı mRNA teknolojisinin çok büyük potansiyeli olduğunu gösterdi'' diyerek konuştu.

KORONAVİRÜS GİTMEYECEK

Şahin koronavirüs ile ilgili olarak ''Geriye dönüp baktığımda her şeyin yolunda gittiğini söyleyebilirim. Zor bir savaş olmasına rağmen, bunu değiştirmek istemezdim. İkimize de Covid-19 bulaşmadı. Çok dikkatliyiz ve bütün önlemleri alıyoruz. Dikkatli olmak çok önemli bir konu.'' diye bahsederken bu virüsün gitmeyeceğini ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal