Otomobil piyasasında gözler sıfır araçlara çevrildi: İkinci elde durgunluk devam ediyor

Otomobil sektöründe ikinci el araçlarda yaşanan durgunluk devam ederken sıfır araçlarda ise başlatılan kampanyalarla birlikte bir hareketlilik başladı. AB’nin 7 Temmuz düzenlemesi sebebiyle kampanyaların yıl sonuna kadar süreceği tahmin ediliyor.

28.05.2024-10:28 - (Son Güncelleme: 28.05.2024-17:24) Otomobil piyasasında gözler sıfır araçlara çevrildi: İkinci elde durgunluk devam ediyor

Araç sahibi olmak isteyenler son aylarda piyasayı dikkatle takip etmeye devam ediyor. İkinci el otomobil satışlarında uzun süredir devam eden bir durgunluk bulunurken sıfır araçlarda ise başlatılan kampanyalarla birlikte bir hareketlilik başladı. AB’nin 7 Temmuz düzenlemesi sebebiyle kampanyaların yıl sonuna kadar süreceği düşünülüyor.

İkinci el durgun, sıfır hareketli

Akşam’da yer alan habere göre; Pandemi sonrasında sıfır kilometre araç fiyatlarındaki artış, ikinci el araç fiyatlarındaki kabarcığın sönmeye başlamasıyla birlikte normale dönüşte etkili oldu. Bu süreçte, piyasadan çekilen fırsatçılar ve al-sat yapanlar fiyatların dengelenmesine katkı sağladı. Enflasyondan arındırıldığında, ikinci el otomobil fiyatlarının reel olarak ortalama 10 aydır düşüş gösterdiği görülüyor.

Otomobil piyasasında gözler sıfır araçlara çevrildi: İkinci elde durgunluk devam ediyor

Nisan ayındaki yıllık enflasyon oranı yüzde 69.80 artarken, ikinci el otomobil fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 15 ile 26 arasında kaldı. Bu yılın ilk 4 ayında ise ikinci el otomobil fiyatları yalnızca yüzde 2.24 arttı. Aynı dönemde, 4 aylık enflasyon oranı ise %18.71 olarak gerçekleşti. Yılbaşında ikinci el bir araç alanlar, enflasyon karşısında yüzde 16.47'lik bir kayıp yaşadılar.

Mükerrer satışlar çıkarıldığında, ikinci el piyasasında satılan otomobil sayısının 2 milyon adede ulaştığını belirten Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, "Geçmişte yüksek fiyatlarla ikinci el otomobil satın alanlar, piyasa düştüğünde bu duruma dayanarak araçlarını elde tutuyorlardı. Ancak şimdi, satışa çıkarma zamanı geldi. Fiyatlar artmıyor, ancak aşırı derecede düşmüyor da. Piyasa dengesini buldu" dedi. Sıfır otomobil satışlarının rekor kırarken, 2024 Ocak-Mayıs döneminde ikinci el otomobil devirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 400 bin adet düşüşle 2 milyon 220 bin adette kaldığı görüldü.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal