Osteoporoz Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, dünyada en sık görülen metabolik bir kemik hastalığıdır. Peki bu hastalığın belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

09.01.2020-14:33 - (Son Güncelleme: 09.01.2020-14:31)

Kelimenin tam anlamıyla gözenekli kemik anlamına gelen osteoporoz, kemiğin yoğunluğunun ve kalitesinin azaldığı bir hastalıktır. Kemik kaybı sessiz ve aşamalı olarak ortaya çıkan kemik erimesinin belirtileri nelerdir?

OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kemik erimesi, ilk dönemlerde herhangi bir belirtiye sebep olmaz. Kemik yoğunluğunun azalmasıyla birlikte kemikte herhangi bir kırılma veya çatlama ortaya çıkmadığı veya kemik yoğunluğu testleri yapılmadığı müddetçe hastalığın tespit edilebilmesi oldukça zordur. Osteoporozun ilerlemesi durumunda hastalar kendilerinde birtakım belirtiler hissedebilir. Bunlardan bazıları, omurga içerisinde kırık veya çökmüş bir omurun neden olduğu bel ağrıları, zamanla kemiklerin eğrilmesine bağlı olarak boyun kısalması, kamburlaşma ve çarpık duruş, basit hareketlerde bile ortaya çıkabilen kırılma ve çatlamalardır. Hastalık bu aşamaya geldikten sonra kemiklerde oluşan hasarın geri döndürülebilmesi büyük ölçüde mümkün değildir. Bu nedenle ileri yaşlardaki bireyler bu hastalığa yakalanmamak için gerekli hayat tarzında değişiklikler yapmalı, beslenme kalitesine dikkat etmeli ve düzenli olarak spor yapmalıdır. Menopoz sonrası dönemdeki kadınlar hekimlerinin önereceği aralıklar ile kemik taraması testlerini yaptırmalıdır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal