Osmanlı'da Müsadere Sistemi Nedir?

Osmanlı Devleti'nde hem devlet işleyişini hem de sosyal hayatı düzene sokan birçok sistem geliştirilmiştir. Müsadere sistemi de onlardan biri. Peki, bu sistem ne zaman başlamıştır, amaçları nedir, nasıl faydaları olmuştur?

24.07.2020-11:14 - (Son Güncelleme: 11.01.2022-16:40) Osmanlı'da Müsadere Sistemi Nedir?

Osmanlı'da müsadere sistemi nedir: Müsaderenin sözlük anlamı 'çekip almak, ısrarla istemek' gibi tanımlardır. Osmanlı'da müsadere sisteminin uygulanması devletin hazineye dahil etmek için bir kişinin malına belli bir süre için veya tamamen el koyması şeklinde olmuştur. Bu şekilde hazinede oluşan açıkların kapatılması amaçlanmıştır.

TARİHİ

Müsadere sistemi İslamiyet öncesi devletlere kadar dayanır. İslamiyet öncesi dönemde müsadere bir ceza türü olarak kullanılmıştır.

Müsadere sistemi Hz. Ömer döneminde de yaygın olarak kullanılmıştır. Hz. Ömer tarafından atanacak olan valilerin varlıkları kontrol edilir ve açıklanamayan bir durum fark edildiğinde bu varlıklar müsadere edilirdi. Emeviler'in zamanında tehdit ve intikam amacıyla kişilerin mirasına el koymak suretiyle müsadere sistemi uygulanmıştır. Abbasiler döneminde devlet malına zarar veren kişilerin varlıklarına el koyulması şeklinde uygulanmıştır.

OSMANLI DÖNEMİ MÜSADERE SİSTEMİ

Osmanlı'da müsadere sistemi nedir: Osmanlı Devleti'nde müsadere sistemi ilk olarak Fatih Sultan Mehmet döneminde uygulanmıştır. Bu dönemden 1839 yılında Tanzimat Fermanı’nın ilan edilmesine kadar uygulanmaya devam edilmiştir. Osmanlı Devleti'nin müsadere sistemini uygulama gerekçeleri şunlardır:

Eşkıyalık yapmak, devlete karşı çıkarılan bir isyanda yer almak, hazineden mal zimmetlemek gibi suçlar.

Asker olarak görev yapmak. Osmanlı Devleti’nde askerlik yapanların mal varlıkları devlet malı olarak sayılırdı. Bu şekilde yapılan müsaderelerde herhangi bir suç aranmıyordu. Çoğunlukla askerler öldükten sonra mirasının devlet hazinesine aktarılması şeklinde uygulanmıştır. Fakat askerlik yapan herkese müsadere uygulanmamıştır. Kişinin malvarlığının kaynağının hazine olması şartı bulunuyordu. Bu şartı sağlayan tüccar ve sarraflara da müsadere uygulanmıştır.

müsadere usulü

AMAÇLARI NELERDİR?

-Merkezi otoriteyi sağlama isteği

-Merkezi otoriteyi sarsacak bir gücün oluşmasını engelleme isteği

-Savaş ve kıtlık gibi durumlarda hazineye gelir akışı sağlamak

-Üst düzey yönetici olan kişilerin varisi olan kişilere miras bırakmaması

-Devlette memur olarak görev alan kişilerin rüşvet ve zimmet gibi yollarla mal sahibi olmaları durumunda bu malların tekrar hazineye kazandırılması

FAYDALARI NELERDİR?

Hiç şüphesiz ki müsadere sisteminin en büyük faydası devlet hazinesine olmuştur. Yolsuzluk yapan kişilere müsadere sistemi uygulanarak cezalandırılmıştır. Bu sayede yolsuzluk suçu da azalmış olmuştur. Devlet hazinesini zenginleştirirken kendisine karşı güçlenebilecek durumda olanları da engellemiş ve otoritesini sağlama almıştır. Böylece devlet hem maddi hem de manevi fayda elde etmiştir.

Müsadere sistemi devlete oldukça fayda sağlasa da halkın tepkisini çekerek bir yandan merkezi otoritenin sarsılmasına da neden olmuştur. Devlet müsadere yaparken miktarın fazla olup olmaması önemli bir unsurdu. Fakat ne kadar bir mal varlığının fazla sayılacağı belirlenmemişti. Bu yüzden halk müsadere sistemine oldukça tepkiliydi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal