Osmanlı'da Kadın İsimleri

Osmanlı'da her sultanın farklı farklı isimleri olmuştur. İsimler karakterlere ve kişiliklerine uygun olarak verilmektedir. Tarihte en çok kullanılan kadın ve kadın sultan isimlerini sizler için derledik.

21.07.2020-15:16 - (Son Güncelleme: 15.01.2022-16:44) Osmanlı'da Kadın İsimleri

Osmanlı döneminde isimler dikkatle seçilir ve kişilere verilirdi. Özellikle hanedan kadınlarının isimleri ayrıca dikkatli seçilirdi. Bunun en güzel örneklerinden biri olan Mihrimah Sultan'ın ismi babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilmiştir. Kişilerin ailelerine, durumlarına, görünüşlerine ve geleceklerine göre verilen isimler bugün hala dikkat çekmektedir. İşte o isimler...

KADIN İSİMLERİ

Osmanlı kadın sultanları isimleri arasında en bilinenlerden biri olan Nilüfer Hatun, I. Murat ve şehzade Kasım'ın annesi olarak dikkat çeker. İsmin anlamı ise yaprakları geniş ve birçok renkten oluşan bir su bitkisi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Bursa iline bağlı ilçelerden birine verilen isimdir. Asporça Hatun ise şehzade İbrahim ve Fatma Hatun'un annelerine verilen isimdir. Manası ise Aspurçem olarak bilinen küçük çiçeğim kelimesine karşılık gelir. Gülçiçek Hatun ise Yıldırım Bayezid'in annesinin adıdır. Anlamı ise gül ve çiçek gibi güzel kokan anlamındadır. Osmanlı'da padişah eşlerinin ve sultanlarının adları son derece manidardır. İsimler büyük bir özenle koyulmuştur. İsimlerin kişinin karakterine ve kişiliğine olan uyumu önemlidir.

Osmanlı Kadın İsimleri

KADIN SULTANLARI İSİMLERİ

Melek Hatun, gözle görülmeyen ve aracılık yaptığına inanılan varlığa verilen isimdir. Aynı zamanda temiz ve düzgün insanlar için melek ifadesi kullanılmaktadır. Afife Kadın ise padişahların gözde eşlerinden birinin ismidir. Afife kelimesinin anlamı temiz ve namuslu manalarına gelmektedir.

Ayşe ismi ise rahatlığın, bereket ve bolluğun simgelemektedir. Mahidevran ise ay yüzlü ve devir anlamlarına gelmektedir. Kanuni Sultan Süleyman'ın eşlerinden biridir. Hatice ise güvenilir, emin ve saygın anlamlarına gelmektedir. Hürrem ise taze ve güler yüzlü anlamlarına gelir. Neşeli, şen, şakrak ve gönül açan manalarına gelmektedir. Kanuni Sultan Süleyman'ın en tanınan eşlerinden biridir.

Osmanlı Kadın Sultan İsimleri

EN GÜZEL OSMANLI KADIN İSİMLERİ

Osmanlı Devleti'nde padişahların birçok eşi ve gözdesi olmuştur. Her sultanın farklı farklı isimleri olmuştur. İsimler karakterlere ve kişiliklerine uygun olarak verilmektedir. Örneğin muhteşem sıfatıyla tanınan Kanuni Sultan Süleyman'ın gözde eşlerinden biri olan Hürrem Sultan öncesinde başka bir millete mensuptu. Padişahın eşi ve çocukları olduktan sonra padişah tarafından Hürrem adı verildi.

Kadın isimler ya kendiliğinden ya da padişah tarafından koyulmaktadır. Kanuni gözdesi neşeli ve şen olduğu için Hürrem adını vermiştir. Bireyin kişiliği karakteri ve davranışları isim koyma faaliyetinde etkilidir.

Osmanlı' da diğer kadın isimleri içinde Hafsa Sultan, Zeynep, Hanife, Gülşen ve Nazife gibi adlar da bulunmaktadır. Her padişahın eşleri ve cariye olarak gözdeleri bulunmaktadır. Kadınlara farklı farklı isimler verilmiştir. Aynı zamanda Binnaz, Sırrı, Meyyase gibi çok duyulmayan isimler de kadın isimleri arasında verilmiştir. Osmanlı'da kadınların kurmuş olduğu otorite ve yönetim verilen isimlerle birleşerek güçlü bir devletin simgesi haline gelmiştir. Devlet içerisinde bulunan Mahidevran ve Hürrem Sultan en çok bilinen kadın isimleri arasında yer alır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal