Eski Osmanlı’da Erkek İsimleri

Eski Osmanlı'da çok çeşitli isimler kullanılmıştır. Özellikle padişah ve şehzadelere isim verirken anlamlarına dikkat edilmiştir. Osmanlı'daki erkek isimlerini sizler için derledik. İşte en güzel Osmanlı erkek isimleri

21.07.2020-15:12 - (Son Güncelleme: 10.02.2022-15:10) Eski Osmanlı’da Erkek İsimleri

Osmanlı İmparatorluğu'nda uzunca süre kullanılan ve güzelliğiyle meşhur birçok isim bulunmaktadır. Günümüzde kullanılmaya devam eden bu isimler, anlamlarıyla gönülleri fetheder.

A Harfiyle Başlayan Erkek İsimleri

Eski Osmanlı'da Aytışan konuşkan ve hatip anlamına gelmektedir. Ayman ise Ay ile eş değerde demektir. Avar heybetli ve dirençli, Ayaz sert soğuk anlamına gelmektedir. Alabörü ise büyük alaca kurt manasına gelmektedir. Kırmızı kanlı ise Alkan adıyla karşılanmaktadır. Yiğit ve kahraman ise Alp kelimesi ile karşılanır. Akman, temiz ve soylu anlamlarına gelmektedir.

Arslan, toplu halde yaşayan güçlü yırtıcı hayvanı karşılamaktadır. Atalan, ünlü kişi anlamına gelmektedir. Artuk, fazlalık ve zenginlik gibi manalara gelmektedir. Osmanlı'da erkek isimleri son derece dikkatli bir şekilde seçilmiştir. Anlamları ve taşıdıkları kavramlar son derece dikkat çekicidir.


B Harfiyle Erkek İsimleri

Bir kaplan türü olarak bilinen Babür, kahraman kavramı ise Bahadır adıyla bilinir. Aynı zamanda özlenilen ve beklenilen yavru Balasagun ile karşılanır.  Bamsı ise yüksek ulaşılmaz kavramları ile bilinir. Bögü, sihir ve canavar demektir. Bumin Kağan, derleyen ve toplayan anlamlarıyla Göktürk Devleti'nin kurucusudur.

Bukan Kağan ise güçlü ve yenilmez anlamlarında kullanılır. Bilge Kağan Göktürk devletinin kurucularından biridir. Bilgeliği simgeler. Bartu varlık ve varılacak yer anlamlarına gelmektedir. Başaran ise Başarılı demektir.

İ- M Harfiyle Erkek İsimleri

Eski Osmanlı'da çok çeşitli isimler kullanılmıştır. Mançu sonsuz manasına gelmektedir. Mete, Büyük Hun İmparatorluğunu simgeler. Mukan, Göktürk  Devletini hatırlatır. En güçlü kağanlardan biridir. İlteber, eski Türk devletlerinde vali ve komutan manasına gelir.  İdikut ise Tanrı'nın kut verdiği kişiye söylenmektedir.  Iduk, kutsal ve tanrısal manasına gelir.

Vali anlamı ise İlbay ile karşılanır. İldeniz, iç deniz anlamına gelmektedir. İlter yurt koruyucusu anlamına gelmektedir. Kağana bağlı yüksek devlet görevlisine İlber adı verilmektedir.  İrteriş Kağan ise Göktürk Devletinin son kağanlarının isimlerinden biridir. İstemi Yabgu ise Bumin Kağan'ın kardeşidir. Yabgu ve elçi manalarına gelmektedir. Karluk ise bilinen eski Türk boylarından biridir.  Kayra, Tanrı'nın dünyada kendini gösteren ve ifade eden iyilik ve bilgeliğini simgelemektedir.


Kara kelimesi güç ve şiddet anlamlarına gelir. Kapgan Kağan ise Göktürk Devleti'nde fetheden manalarına gelmektedir. Kutalmış ismi kutsanmış demektir. Kutadgu ise değerli ve yararlı anlamlarına gelmesiyle beraber Yusuf Has Hacip'in en önemli eserinin adını oluşturur. Kuzey ise güneşin olmadığı, soğuk ve karanlık yön anlamlarına gelmektedir. Kırgız, Türk boyu anlamına gelmektedir. Kongar ise sarı ve siyah arasında bulunan bir renk anlamına gelir. Eski Osmanlı ve Türklerde birçok erkek ismi kullanılmıştır.

Özellikle padişah ve şehzadelere isim verirken anlamlarına dikkat edilmiştir. Son derece kutsal ve değerli bir görev olarak dikkat çekmektedir. İsim çeşitliliğinin bu kadar fazla olması kültürün zenginliğini ortaya koyar. İsimlerinin verildiği anlam kişinin karakteri ve kişiliğiyle uyuşmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal