Köprülüler Kimdir, Köprülüler Dönemi Islahatları Nelerdir?

Osmanlı Devleti'ne özellikle duraklama döneminden itibaren damga vuran Köprülüler, son derece büyük bir ailedir. Devlete olan bağlılıklarıyla dikkat çekmişlerdir. Peki, Köprülüler dönemi padişahları kimlerdir?

22.07.2020-14:48 - (Son Güncelleme: 10.02.2022-13:48) Köprülüler Kimdir, Köprülüler Dönemi Islahatları Nelerdir?

Köprülüler Osmanlı'nın içinde bulunmuş olduğu kötü duruma son verebilmek amacıyla farklı icraatlar sergilemişlerdir. Bunların çok büyük bir kısmında başarılı olduklarını görüyoruz. Bu açıdan bakıldığı zaman aileye ve yapmış oldukları ıslahatlara dair yazımızı okuyabilirsiniz.

KÖPRÜLÜ AİLESİ NERELİ?

Köprülü ailesi Türkmen olması ve sonradan devşirilmemesiyle dikkat çeker. Kökenlerine baktığımız zaman ilk defa Balkan bölgesine yerleştirilmiş olan ailenin buradaki bir kasaba olan Köprülü'den isimlerini aldıkları bilinir. Köprülü kasabası, Arnavutluk'un Berat ilçesinde yer alır. Bunun yanı sıra Karadeniz sınırları içinde yer alan Vezirköprü 'ye de ismini bu aile vermiştir. Kaynakların çok büyük bir kısmına göre ailenin kökeni Karadeniz'e dayanır. Sonradan Balkanlara göç etmişlerdir. Devlete olan hizmetleri son derece fazladır.

KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA

Türk kökenli olan ailenin birden çok ıslahatı söz konusudur. İlk defa devlette bu aileden görev alan kişi Köprülü Mehmet Paşa olarak bilinir. Kendisi, farklı isteklerle sadrazamlık makamını kabul eder. Buna göre; yapacağı ıslahatlara hiçbir şekilde müdahale edilmemesini ister. Bunun yanı sıra saraya sunacağı projelerin tümünün kabul görmesi de talepleri içinde yer alır. Atama ve azil konusunda tam yetki verilmiştir. Islahatları ve imza atmış olduğu işler şöyledir;

- İlk olarak Çanakkale Boğazı üstündeki Venedik ablukasına bir son vermiştir.

- Bunun sonrasında Kadızadeliler olarak bilinen ve devlet içinde paralel bir devlet olan tarikatın isyanını bastırmıştır. Bunların şeyhlerini, bir Osmanlı toprağı olan Kıbrıs adasına sürmüştür.

- Gerek Bozcaada gerekse Limni'ye gelmiş olan düşmanı geri püskürtmesini bilmiştir.

- O dönem içinde yapılan Erdel Savaşı çok büyük bir başarıyla sonuçlandırılmıştır.

- Bunun yanı sıra birçok kişiye ödenen gereksiz maaşların önüne geçmiştir.

- Devlet içinde güç olan Kapıkulu askerlerini de dizginlemiştir.


KÖPRÜLÜ FAZIL AHMET PAŞA

Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, devlete çok büyük yararlıklar gösteren bir diğer aile mensubu olarak dikkat çeker. İlk olarak Avusturya ile devam eden savaşa son vermiş ve büyük bir zafer elde etmiştir. Uzun yıllardan beri tamamlanamamış olan Girit kalesinin fethi de yine bu dönemde başarılmıştır. Aynı zamanda bütçe konusunda ortaya çıkmış olan açık kapatılmıştır. 

Hem başkentte hem de taşrada ortaya çıkan isyanlar artık yoktur. Tam anlamıyla asayişin sağlanmış olması onun en büyük icraatlarındandır. Kendisinin vefatından sonra Merzifonlu Kara Mustafa Paşa sadrazam olmuştur. Bu dönemde Rusya ile yapılan büyük savaş Osmanlı Devleti'nin lehine sonlandırılmıştır. Görüldüğü üzere ailenin devlete olan katkısı son derece büyük ve fazladır.

KÖPRÜLÜLER DÖNEMİ PADİŞAHLARI

Köprülüler dönemi neredeyse 100 yıl sürmüş ve toplam 8 tane sadrazam ve vezir bu aileden imparatorlukta görev almıştır. Köprülü Mehmet Paşa, Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, Kara Mustafa Paşa, Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Köprülü Amcazade Hacı Hüseyin Paşa, Köprülü Numan Paşa, Köprülü Abdullah Paşa bu aileden çıkan devlet büyükleridir. Köprülü dönemi padişahları şu şekildedir:

- 4. Mehmet (Köprülü Mehmet Paşa, Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, Kara Mustafa Paşa)

- 2. Süleyman (Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa)

- 2. Ahmet (Köprülü Fazıl Mustafa Paşa)

- 2. Mustafa (Köprülü Amcazade Hacı Hüseyin Paşa)

- 3. Ahmet (Köprülü Numan Paşa, Köprülü Abdullah Paşa)

- 1. Mahmut (Köprülü Abdullah Paşa)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal