Kösem Sultan

Osmanlı Devleti her ne kadar erkek egemenliği ile kurulmuş ve yükselişe geçmiş olsa da, her padişahın arkasından güçlü bir kadının olduğu ifade edilir. Örnek vermek gerekirse entrika konusunda Osmanlı Devleti’nin en gaddar ve en güçlü kadını Kösem Sultan bunlar arasında boy gösterir.

21.07.2020-14:50 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-16:07) Kösem Sultan

Kösem Sultan:

  • Başta güzelliği ile diğer cariyeler arasından sıyrılmıştır.
  • Güzelliğini takiben ciddi bir zekaya sahip olduğunu göstermiştir.
  • Siyasi zekası ile bir döneme damgasını vurmayı başarmıştır.

Hakkında çeşitli rivayetler olan Kösem Sultan’ın gizemi yıllar geçse de çözülemedi. İddialara bağlı olarak bazıları çok zeki ve güzel bulsa da, bazıları için tam bir şeytan olarak anıldığını belirtmek yanlış olmaz.

Kösem Sultan’ın Kimliği Hakkında

Yine rivayetlere bağlı olarak entrika konusunda Osmanlı Devleti’nin en gaddar ve en güçlü kadını Kösem Sultan kimdir değerlendirmeye başlayabilirsiniz. Mesela söylentilere bağlı olarak hem Rum hem de Bosnalı olarak ifade edilir. Hatta Çerkes asıllı olduğu da belirtilir.

Babasının papaz olduğu dahi söylentiler arasında. Ancak sıklıkla Rum olarak ifade edilen Kösem Sultan, gençliğinde son derece güzel bir hatunmuş. Hatta bu şekilde Osmanlı Sarayı’nda bir hayli dikkat çekmiştir. Adı önceleri Anastasya iken, zarif ve tüysüz yapısı ile Kösem olarak anılırmış. Aynı zamanda cariyelere kösemenlik yapması yani yönlendirmesi de adının bu şekilde anılmasına etki etmiştir.

Kösem Sultan’ın Osmanlı Dönemi

Saraya gelen Kösem, I. Ahmed’in annesi olan Handan Valide Sultan tarafından hemen himayeye alınmıştır. Öyle ki Valide Sultan henüz genç yaşta olan Ahmed’in çocuk sahibi olmasını istiyordu. Hatta bunun için önce Mahfiruz denilen cariye ile birlikte olmuş ve önce bu cariyeden çocuğu dünyaya gelmiştir. Takiben:

  • 1605 yılında Kösem’in ilk çocuğu Mehmed dünyaya geldi.
  • Kösem Mehmed ile baş haseki oldu.

Bazı tarihi kaynaklarda Kösem Sultan’ın nikahlı eş olarak anılması da dikkatlerden kaçmıyor. Padişahlar nikahtan kaçınmış olsalar da tarihte örnekleri mevcut. Örneğin Kösem’den önce Hürrem Sultan’ın da Kanun Sultan Süleyman ile nikah kıydığı bilinir. Entrika konusunda Osmanlı Devleti’nin en gaddar ve en güçlü kadını Kösem Sultan da yine padişaha nikah kıydırmayı başarmıştır.

Kösem Sultan’ın Kaç Çocuğu Oldu?

Her ne kadar I. Ahmed’in sağlığı ile alakalı sorunlar boy gösterse de ölümü bir hayli geç geldi. Öyle ki bu süreçte Kösem Sultan’dan birden fazla çocuğu dünyaya geldi. Başta Murad olmak üzere Süleyman, İbrahim ve Kasım adlarında şehzadeleri dünyaya getirdi.

Sadece şehzadeler ile sınırlı kalmadı. Takiben Ayşe ve Fatma adında iki sultanı da dünyaya getirmiştir. Çok çocuklu sultanlar arasında olan Kösem, bunun da gücünü yaşadı. Ve gücünü başta siyaset olmak üzere pek çok alanda sergilemeyi asla ihmal etmedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal