Oruç Baba kimdir, nereli? Oruç Baba Türbesi nerede, hikayesi nedir?

Ramazan ayının ilk iftarı için ziyaret edilen Oruç Baba Türbesi’nin hikayesi ve türbeye adını veren Oruç Baba İnan’ın hayatı merak ediliyor. Peki Oruç Baba İnan kimdir, nereli? Oruç Baba Türbesi nerede, hikayesi nedir? Konu hakkında merak edilenler…

11.03.2024-17:21 - (Son Güncelleme: 11.03.2024-17:21)

Milyonlarca Müslümanın beklediği Ramazan ayının gelmesiyle beraber ilk oruçların açılmasına çok kısa bir süre kaldı. Bazı insanlar ilk iftarı açmak üzere İstanbul’daki Oruç Baba Türbesi’ni ziyaret ediyor. Ramazan ayının geleneklerinden birisi olan Oruç Baba Türbesi ziyaretiyle beraber Oruç Baba Türbesi tarihçesi merak konusu oldu. Peki Oruç Baba İnan kimdir, nereli? Oruç Baba Türbesi nerede, hikayesi nedir? 

Oruç Baba kimdir?

Oruç Baba, İslam'ın ermişleri arasında sayılan bir velidir. Kendisiyle ilgili pek çok efsane ve hikaye anlatılmıştır. Oruç Baba'nın halk arasında şifa dağıttığına, dualarının makbul olduğuna inanılır. Onun manevi gücü, türbeye gelen ziyaretçiler arasında büyük bir etkiye sahiptir.

Oruç Baba kimdir, nereli? Oruç Baba Türbesi nerede, hikayesi nedir?

Başka bir hikayeye göre ise, Oruç Baba, 1453 yılında İstanbul'un fethine katılan bir askerdir. Su ve yemek dağıtmakla görevli olan Oruç Baba'nın, suyun az olduğu dönemde bile askerlere su dağıtmaya devam ettiği ve "baba" lakabını bu hizmetinden aldığı söylenir.

Osmanlı döneminde, Oruç Baba'nın sirkeyle özdeşleştiği bilinir. Sirkeyi ve ekmekle orucunu açtığı için fakir olduğu düşünülse de, Osmanlı kültüründe, davet edilen kişiye eğer çok çeşitli bir sofra varsa "sirkeni al da gel" denirdi. Bu inanışa göre, sirkenin iştah açıcı bir özelliği olduğu düşünülürdü. Bu nedenle misafirlerin aç gelmeleri istenirken, sirkenin iştahı artırarak daha fazla yemek yeme isteği uyandırdığına inanılırdı.

Oruç Baba Türbesi nerede?

Oruç Baba Türbesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde yer almaktadır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal